Ήσυχες διακοπές στη Θράκη και τη Σαμοθράκη!


Φέτος θα τιμήσουμε τις παραλίες της Αγίας Παρασκευής στην Αλεξανδρούπολη, οι οποίες συνδυάζουν beach bars, water sports και ψαροταβέρνες, και τα Μάγγανα και το Πόρτο Λάγος. Σε όλη τη Θράκη μπορείς να βρεις παραλίες για κάθε γούστο με αμμουδιά, βότσαλα, βράχια, αλλά και τους ελαιώνες της Σύναξης που φτάνουν μέχρι μέσα στη θάλασσα.

Η παραλιακή ζώνη της Αλεξανδρούπολης, με τα καφέ, τα εστιατόρια και τα μπαρ, κλείνει κάθε βράδυ τους καλοκαιρινούς μήνες για τα αυτοκίνητα και οι πολίτες όλων των ηλικιών απολαμβάνουν τη βόλτα τους από το στάδιο της πόλης μέχρι το φάρο: Ανταλλάσουν ματιές, κουβέντες, και γίνεται το γνωστό σε όλους μας “νυφοπάζαρο” (όρος που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας, για να περιγράψουν ό,τι συνέβαινε στις μέρες τους που δεν υπήρχαν social media).

Στο δάσος της Δαδιάς γίνεται οργανωμένη περιήγηση στο παρατηρητήριο (μέσα από μια υπέροχη διαδρομή στο δάσος), όπου βλέπεις το έργο που γίνεται από το φορέα του δρυμού, προκειμένου να σωθεί η σπάνια ορνιθοπανίδα της περιοχής. Αξίζει το μουσείο μεταξιού στο Σουφλί. Εάν φτάσεις μέχρι εκεί πήγαινε και στον αρχαιολογικό χώρο της Δοξιπάρας, όπου στις αρχές του 2ου αι. μ.Χ. τέσσερα μέλη μιας πλούσιας οικογένειας γαιοκτημόνων που πέθαναν διαδοχικά, αποτεφρώθηκαν και ενταφιάστηκαν στο ίδιο σημείο, κοντά στο δρόμο που οδηγούσε από την Αδριανούπολη στη Φιλιππούπολη. Στην ίδια θέση κατασκευάστηκε σταδιακά μεγάλος τύμβος, για να διατηρηθεί ανά τους αιώνες ζωντανή η μνήμη των νεκρών.

Η περιοχή ανήκει σήμερα στο Δήμο Κυπρίνου και βρίσκεται κοντά στα χωριά Μικρή Δοξιπάρα, Ζώνη και Χελιδόνα. Με την ανασκαφή εντοπίστηκαν τέσσερις μεγάλοι λάκκοι που περιείχαν τα υπολείμματα των καύσεων τριών ανδρών και μιας γυναίκας μαζί με πολυάριθμα αντικείμενα που τους συνόδευαν στον άλλο κόσμο, όπως πήλινα, γυάλινα και χάλκινα αγγεία, χάλκινοι λυχνοστάτες και λυχνάρια, χάλκινα φανάρια, όπλα, κοσμήματα, ξύλινα κιβωτίδια κ.ά. Οι πέντε άμαξες με τις οποίες μεταφέρθηκαν οι νεκροί στην περιοχή του τύμβου, ενταφιάστηκαν στον ίδιο χώρο μαζί με τα υποζύγιά τους. Δίπλα τους τάφηκαν άλλα πέντε άλογα. Σε όλες τις άμαξες διατηρούνται τα μεταλλικά λειτουργικά και διακοσμητικά στοιχεία, ενώ σε δύο από αυτές διατηρούνται και αποτυπώματα των ξύλινων τμημάτων τους.

Και κατόπιν περνάμε με τον «Αδαμάντιο Κοραή» Σαμοθράκη! Αν και διοικητικά ανήκει στο νομό Έβρου, πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα και πιο αμόλυντα νησιά της πατρίδας μας.

Παγανιστικά τοπία, θρύλοι, μυστήρια και απόκοσμη ατμόσφαιρα.

Την προτιμούν οι ψαγμένοι και οι γνώστες. Πέρα από τις κλασικές ελληνικές οικογένειες
και τους παπούδες που πάνε για λουτρά, πάνε και πολλοί άλλοι: παγανιστές, διανοούμενοι, οικολόγοι, γκέι ζευγάρια, ξεχασμένοι από το χρόνο χίππιδες και εναλλακτικοί.

Η Καμαριώτισσα, το λιμάνι δεν λέει πολλά, έχει την κλασική αρχιτεκτονική των περισσότερων χωριών της Ελλάδας. Και δεν είναι και μέρος για να μείνεις, αν και έχει πολλά ενοικιαζόμενα και κανα-δυό αξιοπρεπή ξενοδοχεία.

Από κει και πέρα όμως αρχίζει η μαγεία. Καταπράσινα τοπία, σε μερικά σημεία θυμίζουν Πήλιο, πολλά - μα πάρα πολλά - νερά και ατμόσφαιρα δεκαετίας του 70.
Αξίζουν για επίσκεψη:

Η Χώρα. Παραδοσιακός οικισμός με πανέμορφα πέτρινα σπιτάκια σε καταπληκτική τοποθεσία στο εσωτερικό του νησιού. Τελευταία, αγοράζουν σπίτια Ιταλοί και Ισπανοί. Αυτοί ξέρουν!!!!
Από το κάστρο, μπορείς να δεις ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα του Αιγαίου. Ο ήλιος βυθίζεται κατακόκκινος στο πέλαγος, δίπλα στη Θάσο.

Η Χώρα έχει καλά εστιατόρια, όπως το 1900 ( είναι εστιατόριο στην παλιά πόλη της Θεσσαλονίκης και έχει ανοίξει και αντίστοιχο στη Χώρα ), ο Bernie, Ιταλός που παράτησε το Μιλάνο και άνοιξε ένα μικρό ταβερνάκι στο νησί και η ταβέρνα στο Σωτήρα, σε μία καταπράσινη κοιλάδα, λίγο έξω από τη Χώρα.

Τα Θέρμα. Είναι εκεί που έχει και τα ιαματικά λουτρά. Πυκνή βλάστηση και εναλλακτική ατμόσφαιρα. Λίγο πιο πάνω είναι οι περίφημες βάθρες, φυσικές πισίνες με καταρράκτες και παγωμένο νερό. Ένας πραγματικός παράδεισος δηλαδή. Και δω έχει καταπληκτικά ταβερνάκια μέσα στο δάσος. Στην παραλία του χωριού έχει και το κάμπινγκ, που είναι απλά ένας περιφραγμένος φυσικός χώρος, χωρίς τα πολλά-πολλά των κάμπινγκ που γνωρίζουμε. έτσι νομίζεις ότι έχεις κατασκηνώσει κάπου σε ένα δάσος. Ο χώρος είναι τεράστιος, πρόκειται για το μεγαλύτερο κάμπινγκ του Αιγαίου.

Ο καταρράκτης του Φονιά. Ένας από τους μεγαλύτερους καταρράκτες της Ελλάδας. Κάνεις μπάνιο σε φυσική πισίνα, ή ανεβαίνεις πιο πάνω, για να βρεις και άλλους καταρράκτες. Κάτω στην παραλία έχει και τον ομώνυμο μεσαιωνικό πύργο, ανάμεσα σε πλατάνια.

Οι Κήποι. Τεράστια ηφαιστειακή παραλία με μαύρα βότσαλα. Όταν πήγα στη Χίο, μούλεγαν για τα Μαύρα Βόλια. Καλά, δεν συγκρίνονται!!! Οι Κήποι είναι πολύ μεγαλύτερη και ωραιότερη παραλία.

Ο αρχαιολογικός χώρος, το Ιερό των Μεγάλων Θεών. Πρόκειται για τον γοητευτικότερο αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας!!! Σε μία κοιλάδα με πλατάνια και πικροδάφνες με φόντο τη θάλασσα. Θυμίζει τους Δελφούς, αλλά εδώ έχει και το απέραντο γαλάζιο.

Οι νότιες παραλίες του νησιού. Αφού περάσεις τεράστιους ελαιώνες, φτάνεις στην Παχιά Άμμο, κλασική Αιγαιοπελαγίτικη παραλία, ανοιχτή στο νοτιά. Πιο κάτω - με πεζοπορία - έχει μια σειρά από μικρές παρθένες αμμουδιές, με θαλασσινές σπηλιές. Ακόμα πιο πέρα, μόνο με βάρκα αυτή, είναι η παραλία Βάτος. Εξαιρετικό μέρος!!! Δέντρα, πικροδάφνες, ποτάμι με καθαρό νερό και αμμουδιά. Ένας εξωτικός παράδεισος. Αν ακολουθήσεις το ποτάμι βρίσκεις μια σειρά από καταρράκτες και λιμνούλες για μπάνιο.

Και κάποια πράγματα που πρέπει να κάνει οπωσδήποτε κάποιος:

1. Να φάει κατσικάκι στην ταβέρνα Βράχος στο χωριό Προφήτης Ηλίας. Δεν υπάρχει καλύτερο.

2. Να ανέβει στο όρος Σάος ( 1.650 μέτρα περίπου ). Υπέροχη - και δύσκολη - διαδρομή, μέσα από δάση με βελανιδιές.

3.Να κάνει ένα λουτρό στα Θέρμα. Μαζί με την Ικαρία, είναι τα μοναδικά λουτρά που είναι ραδιούχα και θειούχα μαζί. Αν κάνει λουτρό τη νύχτα στο κοινόχρηστο χώρο, πάνω στο λόφο, να πάρει μαζί και κεριά. Ονειρική ατμόσφαιρα.

4.Να ψάξει να βρει τον προσωπικό του καταρράκτη, υπάρχουν πάνω από 50 σε όλο το νησί. Και φυσικά κάθε καταρράκτης έχει και τη δικιά του λιμνούλα.

5.Να κάνει canyoning σε μερικά από τα θεαματικότερα φαράγγια της Ελλάδας.

6.Να περπατήσει μέχρι το Χριστό, απόκοσμο ερειπωμένο εκκλησάκι, χτισμένο με κομμάτια των αρχαίων ναών.

7.Να πάει στην Παναγία Κρημνιώτισσα, που κρέμεται πάνω από έναν χαώδη γκρεμό. Αλησμόνητη θέα!!

8.Να κάνει το γύρο του νησιού με σκάφος. Θα ανακάλύψει γεωλογικά φαινόμενα και καταρράκτες που πέφτουν κατευθείαν στη θάλασσα.

9.Να φάει αστακομακαρονάδα στα Δελφίνια, στην Παλιάπολη.

10. Να πεζοπορήσει στα μονοπάτια στο εσωτερικό του νησιού. Έχει κορυφές, οροπέδια, ποτάμια, φαράγγια και ότι άλλο επιθυμεί κανείς.

11. Να βρει τον Πάνο, έναν Θεσσαλονικιό που ζει στη Χώρα, για να οργανώσει μιά ξενάγηση του νυχτερινού ουρανού με τηλεσκόπια. Υπέροχη εμπειρία.

12. Να κάνει κατάδυση με τον Μπάμπη - στην Καμαριώτισσα - στους παραμυθένιους βυθούς του νησιού.

Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι χρειάζεστε μέσον, αυτοκίνητο, μηχανή κλπ. Νοικιάζονται αυτοκίνητα, μηχανάκια και mountain bikes.

Οι περισσότερες παραλίες έχουν πέτρες. Οι λίγες με άμμο, βρίσκονται στα Θέρμα και στα νότια του νησιού.

Σχόλια