"Γη": Πώς ένα μεζεδοπωλείο άλλης εποχής έγινε το στέκι του σήμερα




Aυτό το μεζεδοπωλείο βγάζει κάτι το οικείο, κάτι το γνώριμο, ακόμη και αν δεν έχεις ξαναπάει. όπως συνέβη και στην περίπτωσή μου την πρώτη φορά που το επισκέφτηκα. Έτσι απλά, μπορεί να γίνει εύκολα και η δική σου Γη.

Στο στενό της Αλκαμένους, πέντε λεπτά από το Σταθμό Λαρίσης, το μεζεδοπωλείο αυτό δε θα σου τραβήξει εξ'αρχής το μάτι. Όμως, κάτι με τις μυρωδιές του που φτάνουν μέχρι την άλλη γωνία του δρόμου, κάτι με την καλή του φήμη που μεταδίδεται στόμα με στόμα, καταφέρνει εδώ και χρόνια να κερδίζει όποιον κάνει τον κόπο να μπει μέσα. Και πίστεψέ με, καθόλου άδικα.

Μπαίνεις μέσα. Κλασσικές καρέκλες παλιάς ταβέρνας από ψάθα και ξύλο, πάγκοι και στρογγυλά τραπεζάκια καφενείου βρίσκονται εκεί, ίδια και απαράλλακτα εδώ και πολλά χρόνια, όπως μου είπε το παιδί που σερβίρει. Η ξυλόσομπα κάπου σε μια γωνίτσα του μαγαζιού δεν είναι διακοσμητική. Θυμίζει άλλη εποχή και θα σε ζεστάνει μέχρι το κόκκαλο. Η Γη λειτουργεί από το 1999 ως μεζεδοπωλείο, αλλά για πολλά χρόνια πριν λειτουργούσε ως καφενείο. Ακόμα σερβίρει καφέδες τα πρωινά, αλλά μια επίσκεψη κατά τις 9 το βραδάκι είναι μακράν καλύτερη.

Το αγαπημένο κομμάτι όμως, όπως σε κάθε επίσκεψη σε μεζεδοπωλείο (εντάξει, το 2ο αγαπημένο, προηγείται το φαγοπότι!) είναι η στιγμή της παραγγελίας: Αν είστε φίλοι του μεζέ, του τσίπουρου και της ρεμπέτικης μουσικής είστε στο σωστό μέρος, στη Γη της Επαγγελίας.

Κρασάκι, μπύρα, ρακόμελα, τσίπουρο Ηπείρου (με γλυκάνισο για τους πιο μυημένους) θα συνοδέψουν τους μεζέδες που θα γεμίσουν το τραπέζι σου. Απ' όλα έχει ο μπαχτσές: Πατάτα της Εύας γεμιστή με τυρί, μπέικον, ντομάτα και μυρωδικά, ριζότο της Άννας με μανιτάρια & σως ροκφόρ, γαύρος μαρινάτος, μετσοβόνε, πιπεριές ψητές, κατίκι δομοκού, χωριάτικο λουκάνικο, κρητικός ντάκος, φάβα και μελιτζάνα "του φαντάρου" με τυρί ή ντομάτα είναι μερικές από τις επιλογές που θα βρείτε στον κατάλογο, με τιμές που -ευτυχώς- πατάνε σ'αυτή τη Γη.

Όσο για τη γεύση; Το ενδεχόμενο να αφήσεις κάτι στο πιάτο θα είναι μόνο σε περίπτωση που θα σκάσεις από τις πλούσιες μερίδες του. Μόνο και μόνο η μυρωδιά του μπεκρή μεζέ στο ζουμί από κρασάκι θα βασανίσει τα ρουθούνια σου μέχρι τη στιγμή που θα φτάσει στο τραπέζι σου, ή καλύτερα στο στομάχι σου!

Από γλυκά μην περιμένεις τεράστια ποικιλία, εκτός κι αν θες γιαουτάκι με μέλι. Αλλά πραγματικά, μετά από τόσο γευστικό φαγητό -το οποίο συνοδεύεται από τεράααστιες φέτες ψωμιού με λάδι και ρίγανη- δε θα θες κάτι παραπάνω.

Η ζωντανή ρεμπέτικη μουσική κάθε Πέμπτη βράδυ και Κυριακή μεσημέρι είναι το σπέσιαλ κομμάτι στο μενού της Γης, ενώ ο κόσμος που συχνάζει ποικίλει, με μια μικρή έφεση προς τις φοιτητοπαρέες.

Με καλή παρέα και διάθεση για κουβέντα, η ταπεινή Γη σού υπόσχεται πως θα γίνει ένα από τα αγαπημένα σου μέρη, ακόμη και αν έρχεσαι από άλλον πλανήτη...

- Αλκαμένους 26 και Χορμοβίτου, Σταθμός Λαρίσης, 2108823102

http://www.cosmo.gr/Lifestyle/exodos/Gia_fagito/gh-pws-ena-mezedopwleio-allhs-epoxhs-egine-to-steki-toy-shmera.1702913.html

Σχόλια