«Καλημέρα Κύριε Φώτη»

Αθήνα, σε μια παλιά αστική γειτονιά πλάι στην Ομόνοια, στην καρδιά της πόλης. Τη δεκαετία 1990, πολλοί Έλληνες την εγκαταλείπουν και εγκαθίστανται εδώ κύματα μεταναστών από την Ανατολική Ευρώπη. Από το 2009, στην κρίση, η περιοχή υποβαθμίζεται.

Σήμερα, η γειτονιά φιλοξενεί ένα μωσαϊκό από μετανάστες και πρόσφυγες από την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, τουρίστες και λίγους παλιούς κατοίκους. Ξεπερνώντας την έλλειψη κοινού γλωσσικού και πολιτισμικού κώδικα στην τάξη του, που αποτελείται από 17 μαθητές από 7 χώρες, ο δάσκαλος Φώτης Ψυχάρης αναπτύσσει τον δικό του τρόπο διδασκαλίας συγκερασμό πολλών παιδαγωγικών μεθόδων στο δημόσιο δημοτικό σχολείο όπου διδάσκει εδώ και 30 χρόνια, στην Πλατεία Βάθη. Με σπάνια πρόσβαση στην καθημερινότητα μιας σχολικής τάξης σε ένα δημόσιο σχολείο στο κέντρο της Αθήνας, η ταινία παρακολουθεί τον «κύριο Φώτη» να εμπνέει δημιουργικά την ομάδα του και να ενδυναμώνει τους μαθητές του στη μετάβασή τους από την Έκτη Δημοτικού στο Γυμνάσιο.

«Στην μετά κορωνοϊό εποχή και την εξ αποστάσεως διδασκαλία ίσως είναι μια κατάλληλη στιγμή να αναλογιστούμε πάνω σε αξίες όπως είναι σχέση των παιδιών μεταξύ τους στην τάξη, η σχέση με την μάθηση, την τέχνη, τον δάσκαλο και το σχολείο». 

Δήμητρα Κουζή,  (Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του φεστιβάλ KinderDocs), Καλημέρα Κύριε Φώτη.

https://www.culturenow.gr/premiera-gia-tin-tainia-kalimera-kyrie-foti-sto-22o-festival-ntokimanter-thessalonikis/

https://www.youtube.com/watch?v=J1RB5v4gItc&feature=share&fbclid=IwAR2DE8MqZ3lwVx8p5Ko-ZUhGG1z7Ocizo8ZrwyIR12bq289rH-EPseTqrSc 

Σχόλια