Λάπτοπ που προασπίζει την ελευθερία του χρήστη

Το λάπτοπ Purism Librem 15 είναι ο πρώτος φορητός υπολογιστής με πλήρη πρόσβαση στο λειτουργικό σύστημα, προσεκτικά σχεδιασμένο να συνεργάζεται με το ανοιχτού κώδικα λογισμικό του.

Απευθύνεται σε χρήστες οι οποίοι θέλουν να έχουν πλήρη πρόσβαση σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του λογισμικού που τρέχει στον υπολογιστή τους. Κάθε άλλος προσωπικός υπολογιστής που απευθύνεται σε καταναλωτές συνοδεύεται από λειτουργικό σύστημα που περιέχει κλειστό λογισμικό.


Υπάρχουν πολλοί φορητοί υπολογιστές  που χρησιμοποιούν Linux. Το laptop Librem 15 είναι καλύτερο για δύο κυρίως λόγους:
  • Το υλισμικό που χρησιμοποιείται στο laptop Librem 15 είναι ειδικά επιλεγμένο ώστε να μη χρειάζονται binary blobs στον Linux kernelΌλες οι άλλες προεγκατεστημένες συσκευές Linux περιλαμβάνουν binary blobs στον πυρήνα του Linux.
  • Το Librem 15 είναι το πρώτο διακριτό βήμα προς την κατεύθυνση της θεμελιώδους αλλαγής στον τρόπο που κατασκευάζονται οι υπολογιστές.

Το Librem 15 βασίζεται  στο δικαίωμα των χρηστών για ελεύθερο λογισμικό, στην ελευθερία και την ιδιωτικότητα, μετά για την ποιότητα, μετά για την τιμή.

Αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το μέλλον, όπου το ελεύθερο λογισμικό θα μπορεί να αντικαθιστά τα ιδιόκτητα, ψηφιακά υπογεγραμμένα BIOS binaries.
Αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα αυτού του βήματος προς την ελευθερία του καταναλωτή, ο Dr. Richard M. Stallman, πρόεδρος του Free Software Foundation (FSF), δηλώνει:

“Η απαλλαγή από τον έλεγχο των ψηφιακά υπογεγραμμένων BIOS binaries είναι ένα σημαντικό βήμα. Ενώ δεν μας δίνει δωρεάν κώδικα για το firmware, οι χρήστες θα έχουν πραγματικό έλεγχο του firmware μόλις υλοποιηθεί με ανοιχτό κώδικα και αυτό.”.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία του υλικού, όπως το HD ή το SSD, που είναι flashable, και για αυτό το λόγο μπορούν να αναβαθμιστούν, αλλά αυτά προς το παρόν χρησιμοποιούν firmware που δεν είναι ανοιχτού κώδικα.

https://puri.sm/products/librem-15/

Σχόλια