Comicdom Con Athens: Ο αθηναϊκός παράδεισος των κόμικς

Για 13η συνεχή χρονιά, εφέτος, το Comicdom Con Athens, το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αποκλειστικά αφιερωμένο στα κόμικς, είναι έτοιμο να συνεχίσει την παράδοσή του. Από την Παρασκευή 20 ως και την Κυριακή 22 Απριλίου, η Ελληνοαμερικανική Ενωση και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα γίνουν οι χώροι φιλοξενίας του Comicdom Con που και εφέτος καλεί εκπροσώπους από όλες τις καλλιτεχνικές σχολές της ένατης τέχνης προκειμένου να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με το κοινό.

Οι καλεσμένοι θα είναι δέκα, όλοι αξιόλογοι: ο Νεοζηλανδός Roger Langridge, δημιουργός, υπεύθυνος για την αναβίωση σε κόμικς των δημοφιλών «The Muppet Show» και «Popeye», ο Simon Spurrier, βρετανός σεναριογράφος, με κόμικς όπως τα «X-Men Legacy», «Star Wars: Aphra, Τhe Dreaming» και «The Sandman Universe», ο Nicolas de Crécy, βραβευμένος γάλλος δημιουργός, διάσημος για τους ασυνήθιστους χαρακτήρες και τους σκοτεινούς χρωματισμούς του, η Rutu Modan, βραβευμένη δημιουργός των graphic novels «Exit Wounds» και «The Property» (σε συνεργασία με την πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα) η Sumeyye Kesgin, ανερχόμενη καλλιτέχνις από την Τουρκία, γνωστή για τη συνεργασία της με την Image Comics.

H Anna Haifisch, δημιουργός του εβδομαδιαίου κόμικ «The Artist» για το Vice.com. (σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε), η Michèle Standjofski, λιβανέζα εικονογράφος και δημιουργός του graphic novel «Toutes Les Mers» (σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Λεξικοπωλείο»), οι Nicolas Wouters και Δημήτρης Μαστώρος από τις Βρυξέλλες, δημιουργοί του ανατρεπτικού graphic novel «Εξάρχεια: Το Πικρό Νεράντζι» (σε συνεργασία με τις εκδόσεις Χαραμάδα, την πρεσβεία του Βελγίου στην Ελλάδα και το Wallonie Bruxelles International) και η Emma Price, graphic designer σε κόμικς αλλά και σε κινηματογραφικές καμπάνιες για την Disney και τα Universal Studios συμπληρώνουν τη δεκάδα των επισκεπτών, ενώ τιμώμενος έλληνας καλλιτέχνης για εφέτος θα είναι ο Σταύρος Κιουτσιούκης που επιμελείται το επίσημο εικαστικό του Comicdom Con Athens 2018.

Η εφετινή διεθνής έκθεση «Adventures In Moominvalley», που φιλοξενείται στην «Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας» της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης, πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον οργανισμό Moomin Characters ltd και παρουσιάζει το δημοφιλές φινλανδικό cartoon «Moomins» της παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνιδος και συγγραφέως Tove Jansson. Οι χαρακτήρες των Moomins «μεγάλωσαν» τις νεότερες γενιές Ελλήνων και η παρούσα νοσταλγική έκθεση περιλαμβάνει sketches και σελίδες πολλές εκ των οποίων δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ πριν.

Παράλληλα, στις δύο ελληνικές εκθέσεις του φεστιβάλ, νέοι και καταξιωμένοι δημιουργοί κόμικς σπάνε τον λεγόμενο «$ο Τοίχο» στην έκθεση «Τhe 4th Wall», με τους πρωταγωνιστές των ιστοριών να απευθύνονται στο κοινό, ενώ η έκθεση «Drink & Draw» περιλαμβάνει την επιλογή διασκεδαστικών σκίτσων και φωτογραφιών του ομώνυμου δημοφιλούς event που έφερε στην Ελλάδα η Comicdom Press και στο οποίο οι καλλιτέχνες πίνουν και σχεδιάζουν υπό τους ήχους δυνατής μουσικής.   

Οπως κάθε χρόνο, το φεστιβάλ παρουσιάζει workshops για την τεχνική του σεναρίου και της εικονογράφησης από τους διεθνείς προσκεκλημένους και επιλεγμένους έλληνες δημιουργούς και ανοιχτές συζητήσεις για ένα εύρος θεμάτων γύρω από τον ελληνικό και διεθνή εκδοτικό χώρο των κόμικς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι δημιουργοί.

Το πρόγραμμα συμπληρώνουν προβολές ταινιών και animation και παιδικό πρόγραμμα. Ξεχωρίζουν επίσης τα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς και η τελετή απονομής τους και ο πάντα δημοφιλής διαγωνισμός Comicdom Cosplay, εθνικός προκριματικός για το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα EuroCosplay που πραγματοποιείται στο Λονδίνο. Οι φίλοι των κόμικς μπορούν να ενημερωθούν για νέες και παλιές εκδόσεις και να κάνουν τις αγορές τους από το bazaar ελληνικών καταστημάτων κόμικς και εκδοτικών εταιρειών, το Artists Alley (με τη συμμετοχή καταξιωμένων ελλήνων δημιουργών) και το Self-Publishers Alley με τη νέα εσοδεία αυτοεκδόσεων.

Το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ. Συνεχείς ενημερώσεις στην ιστοσελίδα comicdom-con.gr . Η είσοδος στο φεστιβάλ θα είναι ελεύθερη.
 

Σχόλια