10 +1 ταξιδιάρικα βιβλία για τις διακοπές

Η σχέση μου με τα βιβλία ήταν από πάντα μια σχέση αγάπης. Οκ, πέρα από τα χρόνια του Λυκείου, εκεί είχαμε κάποια σκαμπανεβάσματα αλλά μετά τα “ξαναβρήκαμε”.
Με ένα βιβλίο στο χέρι με νανούριζε η μητέρα μου, με έναν βιβλίο στο χέρι με έβρισκες τα καλοκαίρια στο χωριό, με ένα βιβλίο στο χέρι με έβλεπες μέσα στο λεωφορείο ή στο τρένο κάθε φορά που πήγαινα κέντρο στο στίβο ή στο φροντιστήριο. Με ένα βιβλίο στο χέρι θα με πετύχεις και τώρα, όταν βρίσκομαι στο αεροδρόμιο, σε κάποιο καφέ του εξωτερικού, στο τρένο, στην παραλία.

Και ομολογώ πως όσο και αν προσπάθησα να διαβάσω στο tablet ή στο κινητό μου κάποιο ebook, δεν τα κατάφερα, το άφησα στη μέση γιατί συνειδητοποίησα πως πέρα από την εκάστοτε ιστορία που αφηγείται το βιβλίο, είναι και η αίσθηση της σελίδας που γυρίζει, η χαρακτηριστική μυρωδιά του χαρτιού, μια υπογραμμισμένη φράση ή λίγο άμμος κρυμμένη σε κάποια σελίδα που καθιστούν το διάβασμα μια πραγματική ιεροτελεστία ακόμα και αν αυτή συνοδεύεται από πιτσιλιές αντηλιακού, αλάτι ή κάποιο λεκέ από καφέ.
Πιστή όπως κάθε χρόνο στη “σχέση μου” με το βιβλίο, έτσι και φέτος φρόντισα να κάνω μια βόλτα από το βιβλιοπωλείο και να προμηθευτώ τα βιβλία που θα μου κρατήσουν συντροφιά το καλοκαίρι και έφτιαξα μια λίστα με τα αγαπημένα μου ταξιδιωτικά και μη και είπα να τη μοιραστώ μαζί σου για να φροντίσεις και συ να εφοδιαστείς πριν τις διακοπές!
Ξεκινάω με το βιβλίο που διαβάζω αυτές τις ημέρες και δε μπορώ να το αφήσω από τα χέρια μου…
  1. Ο Ιάπωνας εραστής
Είναι από τα βιβλία που δε μπορείς να αφήσεις εύκολα από τα χέρια σου. Το ξεκίνησα πριν 2 ημέρες και το έχω σχεδόν τελειώσει! Παρόλο που η ιστορία διαδραματίζεται στην Αμερική, οι διηγήσεις των πρωταγωνιστών σε ταξιδεύουν επίσης στην Ιαπωνία και την Πολωνία. Μέσα από ένα ταξίδι στις ηπείρους και στις γενιές, η Ιζαμπέλ Αλιέντε ξετυλίγει την ιστορία ενός κρυφού πάθους που άντεξε στον χρόνο και θέτει θέματα ταυτότητας, λύτρωσης, συμφιλίωσης.

2. Υπερσιβηρικός έως την άκρη του κόσμου
Δε χρειάζεται να έχεις ταξιδέψει με τον Υπερσιβηρικό ή να θες να κάνεις το συγκεκριμένο ταξίδι. Αν αγαπάς τα τρένα και την ιστορία, αυτό το βιβλίο αξίζει να το βάλεις στη βαλίτσα σου φέτος!
Ο Κρίστιαν Γουόλμαρ αφηγείται την ιστορία του Υπερσιβηρικού από τη σύλληψη της ιδέας και την κατασκευή του στα χρόνια του τσάρου Αλέξανδρου Γ΄ μέχρι την επέκτασή του προς βορρά ενώ διερευνά επίσης τον ρόλο που έπαιξε στον Ρωσικό Εμφύλιο και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Επικεντρώνεται στις προσωπικότητες, καθώς και στα πολιτικά και οικονομικά γεγονότα που κρύβονται πίσω από έναν από τους πιο αξιομνημόνευτους θριάμβους της μηχανικής στον δέκατο ένατο αιώνα.

3. Ουίσκι Μπλε 
Δεν ξέρω γιατί, αλλά τα 2 αυτά βιβλία τα διάλεξα για να μπουν στη βαλίτσα του Αυγούστου. Για κάποιο λόγο το μπλε και η θάλασσα μου ταιριάζουν κυρίως με τον όγδοο μήνα του έτους.
Ο σύγχρονος Οδυσσέας ονομάζεται Μιχάλης, γιος της Βιργινίας και του καπετάν Βαγγέλη. Το οδοιπορικό του ξεκινά από το Πορτ Σάιντ και η ανάγκη τον φέρνει στη Σαντορίνη και στον Πειραιά των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων. Ακολουθώντας το όνειρο για μια καλύτερη ζωή, θα δοκιμαστεί στα ανθρακωρυχεία της πόλης Μαρσινέλ στο Βέλγιο και στις αποβάθρες του λιμανιού της Νέας Υόρκης, προτού αποδεχτεί αμετάκλητα τη θαλασσινή του μοίρα.
4. Άγριες Θάλασσες
Πάντα είχα περιέργεια να διαβάσω και να μάθω περισσότερα για τη ζωή στην κατεχόμενη Ελλάδα. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι από αυτά που σε κάνουν να συνειδητοποιείς πως “την Ιστορία την έγραφαν οι απλοί άνθρωποι”.

5. Σαν ταξιδιάρικα πουλιά
Δεν ξέρω πώς τα καταφέρνω, αλλά όταν αγοράζω βιβλία βρίσκομαι πάντα με τουλάχιστον ένα στο χέρι το οποίο αναφέρεται στην Κωνσταντινούπολη. Λογικά με καλούν οι ρίζες μου, δεν εξηγείται αλλιώς,
Το συγκεκριμένο βιβλίο μιλάει για ένα ζευγάρι που θα αναγκαστεί να χωρίσει μετά το διωγμό και τις απελάσεις.
Κωνσταντινούπολη, 1941. Εκείνος; Ρωμιός στην Πόλη. Εκείνη; Μια μικρή Τουρκάλα που μεγαλώνει δίπλα του. Συναντιούνται. Κοιτάζονται. Mιλούν. Ένα χάδι, ένα φιλί μπροστά στο Βόσπορο. Κάπως έτσι ξεκινούν όλα. Η Ιστορία όμως κρατάει τα δικά της τεφτέρια και δε λογαριάζει. Αυτοί και οι άλλοι σε μια Πόλη χωρισμένων Θεών κι ανθρώπων.

6.  Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα
Ο Ράιμουντ Γκρεγκόριους, καθηγητής σ’ ένα λύκειο της Βέρνης, άνθρωπος μοναχικός, χωρίς οικογένεια, εγκαταλείπει ξαφνικά τη δουλειά του και παίρνει το πρώτο νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα, απλώς και μόνο επειδή έτυχε να συναντήσει μια νεαρή γυναίκα στο ποτάμι, έτοιμη ν’ αυτοκτονήσει, και μαγεύτηκε ακούγοντάς τη να μιλάει πορτογαλικά.
Στη Λισαβόνα θα ακολουθήσει τα ίχνη ενός ποιητή, του Αμαντέου ντε Πράντου, θα γνωρίσει μέρη, ανθρώπους, γυναίκες, συνήθειες, βιβλία… και, το κυριότερο, σκέψεις, ιδέες, επιθυμίες. Και όταν έρθει αντιμέτωπος με το θάνατο, θα αναγκαστεί να αντικρίσει τη ζωή με άλλο μάτι.

7.  Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε
Για να μη λες ότι σου προτείνω μόνο “βαριά” βιβλία, ορίστε ένα ταξιδιάρικο βιβλίο που θα σε κάνει να γελάσεις και… να θες να πηδήξεις και συ από το παράθυρο και να γυρίσεις τον κόσμο σαν άλλο Forrest Gump! Δε θέλω όμως να σου πω πολλά, πρέπει να το διαβάσεις και να ακολουθήσεις τον εκατοντάχρονο και τις περιπέτειές του στον κόσμο!
Ένα ξεκαρδιστικά αστείο και βαθύτατα ανθρώπινο μυθιστόρημα για το ταπεινό μεγαλείο της κάθε μέρας και την ομορφιά τού να ζεις με πάθος ακόμα και όταν ο κόσμος πάει να σε πείσει ότι όλα είναι απελπιστικά άσχημα.

8. Οι αγαπημένοι μου προορισμοί
Το ταξιδιωτικό αυτό ημερολόγιο θα αποτελέσει τον απαραίτητο σύντροφο στα επόμενα ταξίδια σου! Εγώ το αγόρασα πριν ένα χρόνο περίπου και μέσα του έχω κρατήσει από εισιτήρια τρένων μέχρι φωτογραφίες από polaroid, διευθύνσεις εστιατορίων, σκέψεις μέσα στο αεροπλάνο και must see για να προτείνω στους φίλους μου.
.Οκ, ναι, δεν είναι βιβλίο, μάλλον σημειωματάριο το λες και αν είσαι από αυτούς που προτιμούν να διαβάζουν παρά να γράφουν τότε κάντο δώρο σε κάποιο φίλο σου. Είναι το τέλειο δώρο για όποιον λατρεύει τα ταξίδια!

9. Η ζωή του Πι
Κάτι μου λέει πως εδώ οι συστάσεις δε χρειάζονται. Πιθανό να έχεις δει ήδη την ταινία στον κινηματογράφο. Εγώ το διάβασα πέρυσι λίγο πριν ταξιδέψω στην Κεράλα της Ινδίας.
Αν θες να ταξιδέψεις και συ… έστω και νοερά τότε στο προτείνω!
Ο Πι και η οικογένειά του ζουν στην Ινδία και διατηρούν ένα ζωολογικό κήπο. Ο νεαρός Πι έχει δύο αγάπες: τα ζώα και το διάβασμα. Διαβάζει με πάθος ό,τι έχει σχέση με τον Ινδουισμό, το Χριστιανισμό και το Ισλάμ και, προς μεγάλη έκπληξη των γονιών του, αποδέχεται και πιστεύει και τις τρεις θρησκείες. Κάποτε η οικογένεια αποφασίζει να μεταναστεύσει στον Καναδά μαζί με τα ζώα. Το πλοίο όμως ναυαγεί κι ο Πι βρίσκεται μόνος σε μια βάρκα μαζί με μια απίστευτη ομάδα: μια ζέβρα, μια ύαινα, έναν ουρακοτάγκο και μια τεράστια βασιλική τίγρη της Βεγγάλης.

10. Ελλάδα βιβλίο ζωγραφικής
Στο έχω ξαναπεί πως τα βιβλία ζωγραφικής με χαλαρώνουν! Εντόπισα αυτό για την Ελλάδα και για ακόμα μια φορά ταξίδεψα ζωγραφίζοντάς το!Τα σχέδια του Κωνσταντίνου είναι καταπληκτικά και αξίζει τόσο να το πάρεις για σενα όσο και να το χαρίσεις και σε κάποιον φίλο σου. Αν αυτός είναι και ξένος, ακόμα καλύτερα!
Χρωμάτισε τα πανέμορφα νησιά της Ελλάδας μας, περιηγήσου στα αρχαιολογικά μνημεία της, δώσε χρώμα και ζωή στα λιμάνια και στα δρομάκια των πόλεών της. Πίστεψε με θα το αγαπήσεις!

11. Το βιβλίο των απαντήσεων
Όσο και να σου φαίνεται περίεργο που σου προτείνω ένα τέτοιο βιβλιαράκι, νομίζω πως αν πας διακοπές με τους κολλητούς σου, θα το εκτιμήσετε! Βοηθάει στην επίλυση προβληματισμών, δίνει απάντηση σε κρίσιμες ερωτήσεις “να πάμε στο τάδε μπαρ”, ” να φάμε ψάρι σήμερα” αλλά και πιο βαθυστόχαστων ερωτημάτων (χαχα) και ειλικρινά θα γελάσεις πολύ αν αν ανοίξεις στην τύχη μια από τις σελίδες του!
Ευχαριστώ τη Ζωή για αυτή την ανακάλυψη/δώρο. Να ξέρεις πως το χρησιμοποιώ αρκετά συχνά! Πού να δεις τι μου απαντάει όταν ρωτάω αν πρέπει να κλείσω τα αεροπορικά εισιτήρια που βρήκα με έκπτωση…

αλό διάβασμα και καλές διακοπές λοιπόν! Enjoy!
Όλα τα βιβλία μπορείς να τα βρεις και στο website των εκδόσεων Ψυχογιός

https://tstories.gr/taxidiarika-vivlia-kalokairi/

Σχόλια