Παραστάσεις που ξεχώρισαν μέσα στη σεζόν και ολοκληρώνουν σε λίγες μέρες τον κύκλο τους

Λίγο πριν την – τυπική τουλάχιστον – λήξη της θεατρικής σεζόν, την Κυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου, συγκεντρώνουμε 12 παραστάσεις, συν μια που απευθύνεται και σε εφηβικό κοινό, που ξεχώρισαν με την ιδιαίτερη σκηνοθετική τους ματιά, τη φρεσκάδα ή τις αξιομνημόνευτες ερμηνείες τους και ολοκληρώνουν σε λίγες μέρες τον κύκλο τους στις αθηναϊκές σκηνές.

Έξυπνο Πουλί

Μετά από παρατάσεις παρατάσεων, το «Έξυπνο Πουλί» σε σκηνοθεσία των νεαρών Μάνου Βαβαδάκη και Γιώργου Κατσή, ολοκληρώνεται. Μια δουλειά «αδιαμφισβήτητα ανεβασμένη με κέφι και έμπνευση» που βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό του Ζωρζ Φεντώ (Georges Feydeau), ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γαλλικής φάρσας, με μια ομάδα νέων ταλαντούχων ηθοποιών. Mε τους Στέλλα Βογιατζάκη, Χαρά – Μάτα Γιαννάτου, Κατερίνα Ζησούδη, Μάνο Βαβαδάκη, Γιώργο Κατσή, Πάνο Παπαδόπουλο. 
Έως τις 28 Μαρτίου | Tempus Verum – Εν Αθήναις



Φιλιώ Χαϊδεμένου

Η μεγάλη Δέσποινα Μπεμπεδέλη ερμηνεύει την πορεία της γυναίκας με το όνομα Φιλιώ, μιας εμβληματικής προσωπικότητας της Μικράς Ασίας. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Βασίλης Ευταξόπουλος, με τους Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Ζαχαρία Καρούνη, Μαίρη Σαουσοπούλου, Δημήτρη Kαραβιώτη, Εμμανουέλα Χαραλάμπους – Ένγκελ και Γιώργο Φλωράτο.
Έως τις 2 Απριλίου | Θέατρο Βεάκη

Πλατεία Ηρώων

Το κύκνειο άσμα του Τόμας Μπέρνχαρντ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, ο οποίος, σύμφωνα με την κριτική της Τώνιας Καράογλου, «επιδόθηκε με μια σκηνοθετική καθαρότητα αξιοσημείωτη».  Με τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Χρήστο Στέργιογλου, Μαρία Σκουλά, Υβόννη Μαλτέζου, Γιώργο Μπινιάρη, Άννα Καλαϊτζίδου, Σύρμω Κεκέ, Παναγιώτη Εξαρχέα.
Έως τις 9 Απριλίου | Θέατρο Οδού Κυκλάδων

1984. Τζωρτζ Όργουελ

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου ανέβασε το μυθιστόρημα-σταθμό για την πολιτική σκέψη του 20ού αιώνα, βλέποντας το 1984 «με μια διάθεση απόλυτης, ωμής, αληθοφάνειας, επιχειρώντας να αναπαραστήσει όσο το δυνατόν πιστότερα το εφιαλτικό οργουελικό σύμπαν του απόλυτου ελέγχου και της τυραννικής καταπίεσης», όπως γράφει η Τώνια Καράογλου στην κριτική της παράστασης. Στους κεντρικούς ρόλους ο Αργύρης Πανταζάρας (Ουίνστον Σμιθ) ο οποίος «για ακόμη μία φορά, καθηλώνει και επιβάλλεται σε έναν επίπονο ρόλο», ο Νίκος Κουρής (Ο’Μπράιεν) και η Λένα Δροσάκη (Τζούλια).
Έως τις 9 Απριλίου | Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου

Άγριος Σπόρος

Η παράσταση «Άγριος Σπόρος» του Γιάννη Τσίρου παρουσιάζεται φέτος για 2η χρονιά από την Ομάδα Νάμα, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη. Ένα έργο «με νεύρο και χυμούς, απολύτως ζωντανό, που στέκεται με δυναμισμό στη σκηνή»Με τους Στάθη Σταμουλακάτο (αντικαθιστά προσωρινά τον Τάκη Σπυριδάκη, ο οποίος απουσιάζει για λόγους υγείας), Ντάνη Γιαννακοπούλου και Ηλία Βαλάση.
Έως τις 9 Απριλίου | Θέατρο Επί Κολωνώ

Τρεις Ψηλές Γυναίκες

Οι «Τρεις Ψηλές Γυναίκες» του Έντουαρντ Άλμπυ, αφορούν στη συνάντηση μιας 91χρονης με δυο γυναίκες, η καθεμιά από τις οποίες ενσαρκώνει μια νεότερη ηλικία της ηρωίδας, εκείνη των 52 και εκείνη των 26 χρόνων. «Βασικό ατού της παράστασης είναι ακριβώς οι σχέσεις που αναπτύσσουν οι τρεις ηθοποιοί (Μπέττυ Αρβανίτη, η Μαρία Κεχαγιόγλου και η Νεφέλη Κουρή) επί σκηνής», υπό τη σκηνοθετική ματιά του Άρη Τρουπάκη.
Έως τις 9 Απριλίου | Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας

Ανκόρ

Ο Θόδωρος Τερζόπουλος, μετά το «Alarme» και το «Amor», επανήλθε με το «Ανκόρ», βασισμένο σε ποίηση του Θωμά Τσαλαπάτη, ολοκληρώνοντας ένα τρίπτυχο με κοινή θεματολογία, που έχει στον πυρήνα του τη σύγκρουση, ως μυθική αρχή της δημιουργίας και του χρόνου. «Πρόκειται για ένα κομμάτι καθαρό ως προς την κεντρική ιδέα του, συνεπές στα επιμέρους, άψογα εκτελεσμένο από τους δύο ηθοποιούς εν πλήρη αρμονία», όπως αναφέρει στην κριτική της η Τώνια Καράογλου. Με τους Σοφία Χιλλ και Αντώνη Μυριαγκό.
Έως τις 9 Απριλίου | Θέατρο Άττις.

Η Δίκη του Κ.

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος στην παράστασή του «Η Δίκη του Κ.», βασισμένη στο εμβληματικό μυθιστόρημα του Φραντς Κάφκα, καταφέρνει να στήσει «μια λοξή παράσταση, απολύτως συνεπή και συντονισμένη στο παραμορφωτικό της πλαίσιο». Με τους: Σωκράτη Πατσίκα, Μιχάλη Συριόπουλο, Κίττυ Παϊταζόγλου, Θάνο Λέκκα, Μάνο Γαλανή, Ειρήνη Μπούνταλη, Παντελή Βασιλόπουλο, Μιχάλη Μιχαλακίδη, Ελένη Βλάχου, Φοίβο Συμεωνίδη.
Έως τις 9 Απριλίου | Θέατρο Πόρτα

Λαμπεντούζα

Η ζωή στο παραδείσιο νησί της Λαμπεντούζα. Εκεί που η βόρεια Αφρική συναντά την Ιταλία. Μία ζωή όμως με άβολες δουλειές, για ανθρώπους που η φτώχεια, η κρίση, η ανεργία, τους έχουν ρίξει στο περιθώριο.Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί την παράσταση, βασισμένος στο έργο του βραβευμένου θεατρικού συγγραφέα, Άντερς Λουστγκάρτεν. Με τους Αργύρη Ξάφη και Χαρά-Μάτα Γιαννάτου.
Έως τις 9 Απριλίου | Θέατρο του Νέου Κόσμου

Ο Θεός της Σφαγής

Ο «Θεός της Σφαγής» εμφανίζεται και κάθε ενήλικη, πολιτισμένη συμπεριφορά, δίνει τη θέση της στον ανήλικο εαυτό και στα ζωώδη ένστικτα που οι τέσσερις ήρωες του έργου κρύβουν μέσα τους, θέτοντας το ερώτημα αν είναι μάταιο να προσπαθούμε να ζήσουμε πολιτισμένα. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο έργο της Γιασμίνα Ρεζά, που έκανε πρεμιέρα το 2007. Μαζί του οι Στεφανία Γουλιώτη, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και Λουκία Μιχαλοπούλου.
Έως τις 9 Απριλίου | Θέατρο Αθηνών

Ριχάρδος Β’

H τελευταία σκηνοθετική δουλειά της Έφης Μπίρμπα, Ριχάρδος Β’, βασισμένη στο έργο του Γουίλιαμ Σαίξπηρ, «Ο Βασιλιάς Ριχάρδος ο Β’», διηγείται την ιστορία της βίαιης πτώσης του Βασιλιά, την αφαίρεση του τίτλου και της ιδιότητάς του. Μια ιστορία που, σύμφωνα με την Έφη Μπίρμπα, «Δεν έχει ειπωθεί, ούτε έχει διαβαστεί». Μαζί της μια ομάδα ερμηνευτών με επικεφαλής τον Άρη Σερβετάλη στον ομώνυμο ρόλο και τους Νίκο Καμόντο, Ερμή Μαλκότση, Ιωάννα Τουμπακάρη, Αχιλλέα Χαρίσκο.
Έως τις 9 Απριλίου | στο Θέατρο Ροές

Relax… Mynotis

Η ιστορία της 35ης διαθήκης που υπαγορεύει ένας υπέργηρος, πλην ακμαίος ηθοποιός, σε έναν νεαρό βοηθό συμβολαιογράφου. Η διαθήκη παραμένει ημιτελής, αλλά η παράσταση έρχεται να την συμπληρώσει, θεατρική αδεία. Ο Βασίλης Παπαβασιλείου σκηνοθετεί την παράσταση και πρωταγωνιστεί μαζί με τον Γιάννο Περλέγκα.
Έως τις 9 Απριλίου | Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν

Τα Κύματα

Από την εφηβική σκηνή της Στέγης, όπου ξεκίνησε πέρσι την πορεία της, η παράσταση σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά επαναλήφθηκε φέτος στο θέατρο Σφενδόνη. Βασισμένη στα «Κύματα» της Βιρτζίνια Γουλφ, αφηγείται την ιστορία μιας παρέας φίλων, από την πρώτη μέρα του σχολείου, έως τη δύση της ζωής τους. Ένα έργο με θέμα τη φιλία, τον έρωτα, τη διαφορετικότητα και την απώλεια. Ερμηνεύουν: Γιώργος Βουρδαμής (Λούις), Ελίνα Ρίζου (Τζίννυ), Ευδοξία Ανδρουλιδάκη / Μαρίνα Αργυρίδου (Σούζαν), Μιχάλης Σαράντης (Μπερνάρντ), Ιωάννα Πιατά (Ρόντα) και Βαγγέλης Αμπατζής / Αινείας Τσαμάτης (Νέβιλ).
Έως τις 11 Απριλίου | Θέατρο Σφενδόνη

http://www.elculture.gr/blog/article/12-1-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%8e%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd/

Σχόλια