ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥ ΑΪΝΣΤΑΪΝ

"Τα όνειρα του Αϊνστάϊν", παράσταση βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Άλαν Λάιτμαν
Σκηνοθεσία: Ελένη Βλάχου
Παίζουν: Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Αλκιβιάδης Μπακογιάννης, Αγγελική Παναγιωτοπούλου
Θεατρική Ομάδα ΟΜΟΡΟΣ

Ένας υπάλληλος γραφείου ευρεσιτεχνιών, ο νεαρός Αϊνστάιν, προσπαθώντας να ολοκληρώσει την έρευνά του για τη σχετικότητα, μοιράζεται με τον φίλο του Μπέσσο τα όνειρά του δίνοντας στο χρόνο άπειρες διαστάσεις. Μέσα από πολλαπλούς τρόπους αφήγησης, έντονη σωματικότητα και εναλλαγές ρυθμών και μουσικών μοτίβων, επιχειρούμε να σχεδιάσουμε  τους κόσμους που ονειρεύτηκε ο Αϊνστάιν...
Φανταστείτε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι ζουν μόνο για μία ημέρα. Φανταστείτε έναν κόσμο όπου ο χρόνος είναι κυκλικός και η ζωή επαναλαμβάνεται χωρίς σταματημό. Έναν κόσμο όπου ο χρόνος έχει τρεις διαστάσεις όπως και ο χώρος. Έναν κόσμο όπου όσο πιο ψηλά βρίσκεσαι, τόσο πιο αργά κυλάει ο χρόνος. Έναν άλλον όπου ο χρόνος κυλά ανάποδα. Όπου ο χρόνος είναι αίσθηση όπως η γεύση ή η ακοή. Όπου ο χρόνος διαφέρει από γειτονιά σε γειτονιά, έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι ζουν για πάντα.
Είναι τέσσερα λεπτά μετά τις οχτώ. Στο γραφείο μπαίνει η δακτυλογράφος. Βλέπει τον Αϊνστάιν στην άλλη άκρη του δωματίου να κρατάει το χειρόγραφο κείμενό του, τη θεωρία του για το χρόνο. Χαμογελά.


Σημείωμα σκηνοθέτη
"Aν έχεις δει τον ουρανό ένα οποιοδήποτε βράδυ, έχεις καταφέρει να δεις πίσω στο χρόνο". Κάποια από τα αστέρια που κοιτάζουμε είναι ήδη νεκρά. Το φως τους χρειάζεται χιλιετίες για να φτάσει σε εμάς κι έτσι η εικόνα που βλέπουμε σήμερα, δείχνει πώς ήταν κάποτε όχι πώς είναι τώρα. Αυτή η σκέψη οδηγεί εύκολα στο παράλογο του χρόνου. Φιλόσοφοι και επιστήμονες συμφωνούν ότι "μπορούμε να αναγνωρίσουμε το χρόνο αλλά δεν τον καταλαβαίνουμε". Είτε είναι στο μυαλό μας είτε είναι κάτι υπαρκτό, ο χρόνος βρίσκεται παντού στην καθημερινότητά μας, συχνά σαν τύρρανος άλλοτε όμως ως ο καλύτερος γιατρός. Ο χρόνος είναι ο "ανώτατος άρχων", δεν είναι όμως απόλυτος. Είναι σχετικός.
Η νουβέλα του Lightman είναι για εμάς μία πρόκληση που στη θεατρική της διασκευή φροντίσαμε να μην στερήσουμε καθόλου από το χιούμορ της. Ακολουθώντας την απλότητα της γραφής του, στήνουμε μία παράσταση όπου η έννοια του χρόνου υπάρχει με τη μορφή του ρυθμού, του φωτός, της μουσικής και των σχημάτων.


Ο συγγραφέας
Ο Alan Lightman γεννήθηκε στο Μέμφις του Τεννεσσί το 1948 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια από το οποίο έλαβε το 1974 το διδακτορικό του δίπλωμα στη φυσική. Ανάμεσα στα βιβλία του, που έχουν μεταφραστεί σε 30 γλώσσες, περιλαμβάνονται τα λογοτεχνικά έργα: "Τα όνειρα του Αϊνστάιν" (1993), "Ο καλός Μπενίτο" (1995), "Χορός για δύο" (1996), καθώς και σημαντικά επιστημονικά βιβλία. Το 1989 εξελέγη επίτιμο μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσικής και της Αμερικανικής Ένωσης για την προώθηση της Επιστήμης. Δίδαξε θεωρητική φυσική και τέχνη του γραπτού λόγου στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και στο Χάρβαρντ, ενώ κατέχει την έδρα ανθρωπιστικών σπουδών John E. Burchard στο ίδιο ίδρυμα.

Η ομάδα ΟΜΟΡΟΣ
Η θεατρική ομάδα Όμορος (ὅμορος < ὁμός + ὅρος = που συνορεύει με) δημιουργήθηκε το 2013 από μία ομάδα ηθοποιών που μετά από ευτυχείς συνεργασίες στα χρόνια των σπουδών τους αποφασίζουν να ξαναμαζευτούν και να δουλέψουν με στόχο τη θεατρική έρευνα και δημιουργία. Με αφορμή το φεστιβάλ “Θεατρικές Συνθέσεις ΙΙ” σε διοργάνωση του Beton 7, η νεοσύστατη ομάδα Όμορος παρουσιάζει τον Μάιο 2013 την πρώτη της παραγωγή, το έργο του W. Shakespeare Πολύ κακό για το τίποτα σε σκηνοθεσία Ελένης Βλάχου. Η ίδια παράσταση επαναλαμβάνεται τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2014 στο θέατρο Αλκμήνη. Τον Ιούλιο 2015 η ομάδα Όμορος ανοίγει το φεστιβάλ Αισχυλείων στην Ελευσίνα με την Ερωφίλη του Γ. Χορτάτση σε σκηνοθεσία Μάξιμου Μουμούρη. Ακολουθεί η πρώτη παρουσίαση της παράστασης Τα όνειρα του Αϊνστάιν στο διαγωνιστικό τμήμα του Bob Festival στο Bios, όπου η παράσταση φτάνει στους τελικούς και παίρνει την ώθηση για την ολοκληρωμένη της παρουσίαση στο Θέατρο του Νέου Κόσμου τον Φεβρουάριο 2017.

Συντελεστές της παράστασης 
Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Ελένη Βλάχου
Μουσική σύνθεση: Βασίλης Παναγιωτόπουλος
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Σχεδιασμός φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Καπαμάς
Teaser/Trailer: Crop Circle
Φωτογραφίες παράστασης: Δομνίκη Μητροπούλου

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Αλκιβιάδης Μπακογιάννης, Αγγελική Παναγιωτοπούλου

Ευχαριστίες: Αχιλλέας Χαρίσκος, Κωνσταντίνα Γεωργίου, Χρήστος Χριστόπουλος, Νεοκλής Δαλαμάγκας
To βιβλίο "Τα όνειρα του Αϊνστάιν" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάτοπτρο

ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΚΑΘΕ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ 10€

Σχόλια