«Les droits de l'homme et l'Orthodoxie», του Παναγιώτη Α. Φούκα

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ρώμη το βιβλίο του θεολόγου και υποψηφίου διδάκτορος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολης του Ε.Κ.Π.Α. κ. Παναγιώτη Α. Φούκα με τίτλο «Les droits de l'homme et l'Orthodoxie». Το βιβλίο αυτό, γραμμένο στη γαλλική γλώσσα, αποτελεί τον καρπό των μεταπτυχιακών σπουδών του συγγραφέα στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας στο Σαμπεζύ της Γενεύης της Ελβετίας, υπό την καθοδήγηση του γνωστού για το έργο του για τα δικαιώματα του ανθρώπου Καθηγητού κ. Κωνσταντίνου Ζ. Δεληκωσταντή. 

Ο κ. Φούκας πραγματεύεται στις σελίδες του βιβλίου αυτού τη σχέση Ορθοδοξίας και δικαιωμάτων του ανθρώπου παρουσιάζοντας τη σκέψη επτά σύγχρονων θεολόγων συγγραφέων. Το ερώτημα που διατρέχει το εν λόγω έργο αφορά το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ορθοδοξία σήμερα, όντας αντιμέτωπη με τη σύγχρονη κρίση των αξιών.

Στον απόηχο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2016 στην Κρήτη, η μελέτη του κ. Φούκα ρίχνει φως στις εντός Ορθοδοξίας τάσεις απέναντι στα δικαιώματα του ανθρώπου και τη νεωτερικότητα, καθώς και τις σχέσεις που διαμορφώνονται μεταξύ Ορθοδοξίας και Δύσεως, καθιστώντας της άκρως επίκαιρη.

Σχόλια