Pro Evolution Soccer 2017

του Στέλιου «gandalfst» Μουστάκη

Ο ετήσιος κύκλος ανανεώσεων των αθλητικών τίτλων είσαι συνήθως αδυσώπητος για τις ομάδες σχεδιασμού τους. Μπορεί το χρήμα να ρέει ζεστό, αλλά αν υπολογίσεις τη διαδικασία του debugging, τα patch, τα update, και οποιοδήποτε επιπλέον περιεχόμενο μπει στο πρόγραμμα, μένουν ουσιαστικά μια... χούφτα μήνες για καθαρό development, για να ετοιμάσει το εκάστοτε στούντιο των Konami, EA και 2K μια πρόταση αγοράς που να ικανοποιεί τους οπαδούς αλλά και να (προσπαθήσει να) καταστεί πόλος έλξης και για όσους δεν πείστηκαν να ασχοληθούν την προηγούμενη χρονιά. Πρόκειται για ασφυκτικές συνθήκες εργασίας, κάποιες φορές όμως μπορεί και να οδηγήσουν σε σπουδαία αποτελέσματα, ειδικά όταν η ομάδα έχει καταφέρει να ορίσει μια μακρόχρονη στρατηγική σχεδιασμού. Νομίζω πως την τελευταία φορά που είδαμε να συμβαίνει κάτι τέτοιο σε «ποδοσφαιράκι», ήταν στο FIFA της τετραετίας 2008 – 2011. Χρόνο με χρόνο, παιχνίδι με παιχνίδι, ένιωθες πως η EA έχει βρει και εξελίσσει μια πολύ δυνατή φόρμουλα, με κάθε νέο παιχνίδι να έρχεται με αυτονόητες, αλλά σημαντικές προσθήκες στην ήδη εντυπωσιακή βάση του. Ε, κάτι τέτοιο μάλλον παρακολουθούμε με τη σειρά της Konami. Με το περσινό PES να μεταπλάθει μια σειρά από... κοσμοϊστορικές αλλαγές στο franchise, σε αξιολογότατο παιχνίδι ψηφιακού ποδοσφαίρου,το PES 2017 πιάνει το μομέντουμ και πηγαίνει ακόμη πιο μπροστά, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.


Οι περισσότερες βελτιώσεις του PES 2017 έρχονται να πατήσουν πάνω σε πολύ συγκεκριμένα προβλήματα που είχαν σημειωθεί στο παιχνίδι του 2016, πολλά από τα οποία είχαμε αναφέρει και εμείς στο περσινό άρθρο. Τρανό παράδειγμα, οι τερματοφύλακες. Πέρυσι ήταν γνωστή τακτική το να κάνεις σουτ όσο πιο κοντά μπορείς στο τέρμα, καθώς οι τερματοφύλακες είχαν την τάση να αποκρούουν την πλειοψηφία των σουτ εκτός περιοχής και να... παγώνουν όλο και πιο πολύ, όσο πιο μέσα στη μικρή περιοχή έμπαινες. Φέτος οι τερματοφύλακες είναι μεταμορφωμένοι προς το καλύτερο: έχουν εμπλουτιστεί με πολλές νέες ρουτίνες animation για να δείχνουν πιο ρεαλιστικοί στις κινήσεις τους, ενώ υπάρχει μεγάλη ποικιλία στις επεμβάσεις τους, τόσο εντός όσο και εκτός περιοχής. Πολύ πιο λογική είναι και η συμπεριφορά των διαιτητών, αν και στα υψηλότερα επίπεδα δυσκολίας δείχνουν, κάποιες φορές, να ευνοούν στις κόντρες τον υπολογιστή, καταλογίζοντας πιο συχνά φάουλ στην ομάδα σου. Γενικά η Konami φαίνεται να παρατήρησε που χώλαινε σε τεχνητή νοημοσύνη και κανόνες φυσικής το περσινό παιχνίδι, και προχώρησε σε ένα γερό... «καλιμπράρισμα», για να δώσει περισσότερο ρεαλισμό και πιο ικανοποιητικό gameplay στο φετινό παιχνίδι. Για παράδειγμα, οι παίκτες αλληλεπιδρούν και συγκρούονται μεταξύ τους με μεγαλύτερη αληθοφάνεια από πέρυσι. Το περσινό φαινόμενο όπου, οι παίκτες που ήλεγχε ο υπολογιστής αγνοούσαν συχνά πάσες που περνούσαν από μπροστά τους, έχει σχεδόν εκλείψει. Οι περισσότερες ομάδες ασκούν πίεση από ψηλά, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη του παιχνιδιού να έχει γίνει ακόμη πιο αργή και μεθοδική. Η αποτύπωση των επιλεγμένων στρατηγικών αποτυπώνεται επίσης ξεκάθαρα στο χορτάρι: πολλές φορές βγήκα από αδιέξοδα σε αγώνες, αλλάζοντας τη διάταξη ή την στρατηγική της ομάδας, η πολύ απλά, δοκιμάζοντας κάτι διαφορετικό μέσα στο παιχνίδι. Ακόμη και οι ομάδες που ελέγχει ο υπολογιστής, μπορεί να αλλάξουν προσέγγιση ανάλογα με τις συνθήκες του παιχνιδιού, αν και όπως και πέρυσι, στα πιο υψηλά επίπεδα δυσκολίας, είναι συχνό φαινόμενο να βλέπεις τους αντιπάλους να «προσγειώνονται» στη μικρή περιοχή σου με μία – δύο τέλειες σέντρες.

Όσο ωστόσο στο κομμάτι του gameplay οι άνθρωποι της Konami μοιάζουν να ωθούν το PES σε ένα ιδανικό σημείο, κάποια παρελκόμενα στοιχεία του παιχνιδιού δείχνουν να μένουν πίσω, σε βαθμό που οι συγκρίσεις με τον ανταγωνισμό έχουν αρχίσει να γίνονται οδυνηρές. Το θέμα με τα δικαιώματα και τις ελλείψεις σε ομάδες και παίκτες μπορεί να παραμένει διαχρονικό για το PES ελέω FIFA αλλά είναι λυπηρό να παίζεις το επίσημο τουρνουά του Champions League και οι μισές ομάδες να είναι ...οι μπλε και οι κόκκινοι, ενώ τα μενού και το γενικότερο διαχειριστικό περιβάλλον, αμυδρά βελτιωμένο, εξακολουθούν να πάσχουν σε σχέση με την εντυπωσιακή δουλειά της EA στο FIFA 17, όπως και τα – βελτιωμένα πάντως – Master League και MyClub. Φυσικά η Konami δεν έχει και απάντηση απέναντι στο φανταχτερό story mode με την ονομασία «The Journey» του φετινού FIFA, και δύσκολα θα αποκτήσει στο μέλλον. Αν ωστόσο σε προσωπικό επίπεδο, είχα να επιλέξω μια αμέλεια της εταιρείας που να με ενοχλεί πραγματικά, θα διάλεγα τον εγκαταλείμενο εδώ και αρκετό καιρό, ήχο του παιχνιδιού. Δεν θυμάμαι πόσα χρόνια ακούω τα ίδια ηχητικά εφέ για τους οπαδούς, που ακούγονται σαν κάποιος να έσμιξε ήχους σταδίου με... βουητά από μελίσσια, ωστόσο έχουν πάψει σίγουρα προ πολλού να συμβάλλουν στην ατμόσφαιρα των αγώνων. Όσο για το σχολιασμό, το δίδυμο Σωτηρακόπουλου – Θαναηλάκη πρέπει να πληρώνεται πλέον μόνο για να ηχογραφεί νέα ονόματα παικτών (το «βίβερε περικολοζαμέντε» αποτελεί σταθερά πλέον την πιο ενοχλητικά επαναλαμβανόμενη ατάκα σχολιαστή που έχω ακούσει), ενώ ακόμη και ο «επίσημος» αγγλικός σχολιασμός είναι άνευρος, «ρομποτικός» και ελάχιστα μεταφέρει τη δράση ενός αγώνα. Σε ότι αφορά δε τον τεχνικό τομέα του παιχνιδιού, το πιο δυνατό στοιχείο του PES 2017 παραμένουν τα πανέμορφα, σχεδόν φωτορεαλιστικά μοντέλα των παικτών. Είχα αναφέρει ωστόσο σε παλαιότερο review πως η Electronic Arts θα καταφέρει να ανταγωνιστεί την Konami μόνο όταν αλλάξει μηχανή γραφικών, και φέτος το... κακό έγινε, με το FIFA 17 να «μετακομίζει» στην Frostbite Engine και τα αποτελέσματα να είναι προφανή, με εντυπωσιακές βελτιώσεις στις υφές και τα εφέ φωτισμού του παιχνιδιού, αλλά κυρίως, ανταγωνιστικά στο PES μοντέλα για τους παίκτες. Το τελευταίο εξακολουθεί, κατά την ταπεινή μου γνώμη, να διατηρεί ένα μικρό αβαντάζ στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά οι αποστάσεις έχουν μειωθεί πραγματικά.

Παρά τις ατασθαλίες του πάντως, το PES 2017 είναι τόσο καλό μέσα στο γήπεδο, που παραμένει το «διαμάντι στο στέμμα» για τη μετά Fox Engine εποχή της Konami. Σε επίπεδο gameplay, η αίσθηση που σου αφήνει είναι τόσο ικανοποιητική που διασκεδάζεις το ποδόσφαιρο που παίζεται, έχοντας πάντα στο νου πως όλα όσα τον περιτριγυρίζουν, επιδέχονται σοβαρών βελτιώσεων. Σαν ομάδα γεμάτη με βιρτουόζους παίκτες που παίζουν σπουδαία μπάλα αλλά αρνούνται να παίξουν με μέθοδο, το PES 2017 έχει όλα τα φόντα, «κερδίζει» εκεί που μετράει περισσότερο, αλλά χάνει στα σημεία. Αν οι άνθρωποι της Konami καταφέρουν να σουλουπώσουν μερικές τρανταχτές αδυναμίες, πολύ σύντομα θα φτάσουμε στο απόλυτο ποδοσφαιράκι αυτής της γενιάς. 

ΘΕΤΙΚΑ
Καλύτερο από το PES 2016, σε πάρα πολλά σημεία. Σε gameplay παραμένει το καλύτερο ποδοσφαιράκι της αγοράς.
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
Ό,τι ίσχυε και πέρυσι – ο τομέας της παρουσίασης είναι προβληματικός, ενώ τα περιφερειακά mode παραμένουν κατώτερα του FIFA.

http://www.byteme.gr/game-review/pro-evolution-soccer-2017

Σχόλια