NBA 2K17

του Δημητρίου Τσορβά

Τα τελευταία πέντε χρόνια είναι ίσως η αποδοτικότερη περίοδος της NBA 2K σειράς, καθώς κατέκτησε για τα καλά τη νούμερο 1 θέση στις προτιμήσεις των φίλων του μπάσκετ στον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών, εκθρονίζοντας και...διαγράφοντας από το χάρτη, τον εδώ και δεκαετίες μοναδικό παίκτη στην αγορά, το NBA Live. Πλέον, όμως, η σειρά της 2K Games έχει γίνει συνώνυμο με το άθλημα στα ψηφιακά παρκέ. Οι λόγοι πολλοί, με το εξαιρετικό παρουσιαστικό να είναι αυτός που προσωπικά θεωρώ ως ο σημαντικότερος αυτής της επιτυχίας.
Ποιο είναι το μέτρο σύγκρισης, όμως, όταν ο ανταγωνισμός τα τελευταία χρόνια ήταν ανύπαρκτος, ενώ τις φορές που εμφανίστηκε ήταν αρκετά σκαλιά κατώτερος; Νομίζω πως όσοι διαβάζετε αυτές τις γραμμές, γνωρίζετε ήδη πως αν καθόταν ένας νέος βασιλιάς στο θρόνο (λέγε με NBA Live), θα το γνωρίζατε ήδη. Κακά τα ψέμματα, η 2K Games ανταγωνίζεται τον εαυτό της εδώ και καιρό και κείμενα όπως αυτό εδώ, λίγη σημασία έχουν για τους υποψήφιους αγοραστές, όταν πρακτικά δεν υπάρχει κάτι καλύτερο. Εκεί που οι κριτικές για παιχνίδια όπως το NBA 2K17 έχουν σημασία είναι για να μην επαναπαύονται οι ομάδες ανάπτυξης στις δάφνες τους. Ευτυχώς, η 2K Games έχει αποδείξει πως χειρίζεται με ιδιαίτερη φροντίδα τα παιχνίδια της, αν και το...μονοπώλιο έχει ρίξει τις επιδόσεις της.

Ξεκινώντας με το MyCareer Mode, αυτή τη φορά έχουμε μια μεγάλη παρουσία, αυτή του Michael B. Jordan στο ρόλο του Justice Young. Το NBA 2K16 είχε δεχθεί σκληρή κριτική για τη σκηνοθεσία και το σενάριο του MyCareer που είχε επιμεληθεί ο Spike Lee και για αυτό το λόγο, φέτος, έχουμε στη θέση του τον Aaron Convigton (σεναριογράφος του Creed) μια ταινία που πρωταγωνίστησε ο Michael B. Jordan. Τα πράγματα είναι καλύτερα σε επίπεδο διαλόγων και σκηνοθεσίας, αλλά παραμένει ένας τομέας που είναι ρηχός στον τρόπο εκτέλεσης με ιδιαίτερα περιορισμένες επιλογές στην εξέλιξη των διαλόγων. Φυσικά, είμαι σίγουρος πως αυτό ευθύνεται στο γεγονός πως κάτι τέτοιο χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να στηθεί σωστά σε σύγκριση με αυτόν που ξοδεύει η 2K Games. Μια από τις προσθήκες που είναι άμεσα παρατηρήσιμη στο MyCareer Mode και μου άρεσε αρκετά είναι πως πλέον δε διαλέγεις μόνο το ρόλο σου στο γήπεδο π.χ Πάουερ φόργουορντ (PF) αλλά η επιλογή της θέσης σου στο γήπεδο καθορίζει πλέον τα βασικά στατιστικά σου και πώς αυτά θα διαμορφωθούν στη συνέχεια, χτίζοντας έτσι επάνω σε αυτό τον "κορμό" τον παίκτη σου.
Αυτό το νέο χαρακτηριστικό δημιουργεί πολλαπλά σενάρια εξέλιξης ενός παίκτη σε σύγκριση με προηγούμενους τίτλους της σειράς και το βρήκα πολύ θετικό. Ακόμα, η 2K πρόσθεσε στο MyCareer Mode το λεγόμενο Off-Court AI system. Κατά τη διάρκεια μιας ημέρας στο calendar του MyCareer, ο παίκτης έχει πολλά πράγματα στην ατζέντα του. Μπορεί να παρευρεθεί σε ένα event για να καλλιεργήσει τις δημόσιες σχέσεις του, μπορεί να προπονηθεί στο γυμναστήριο και άλλα, αποφάσεις τις οποίες θα αξιολογεί αυτό το σύστημα. Στο NBA 2K17, η επίδοση στο γήπεδο μετράει, καθώς όσο καλύτερα παίζει κάποιος με τον παίκτη του, θα έχει και το ανάλογο αντίκτυπο στην εξέλιξη της ιστορίας, με διαφορετικά cutscenes να παρουσιάζονται με βάση το αποτέλεσμα κάθε αγώνα.

Η πρόοδος του παίκτη μου πραγματοποιήθηκε μέσα από μια καινούργια μπάρα ονόματι "Doin' Work Meter", η οποία υπολόγιζε σε πραγματικό χρόνο τις πράξεις μου στο γήπεδο, είτε ήμουν σε Team Practice, είτε απλά έκανα προπόνηση μόνος μου. Το κάθε σουτ, το κάθε rebound, το κάθε κλέψιμο κλπ μετρούσε στην αύξηση αυτής της μπάρας και όταν γέμιζε, μου έδινε πόντους που μπορούσα να ξοδέψω ώστε να αγοράσω attributes για τον παίκτη μου και να τον βελτιώσω συνολικά. Τα παραπάνω σίγουρα θα ήθελα να τα δω και στο μέλλον με αρκετά μεγαλύτερη ποικιλία όμως. Σε γενικές γραμμές, μου αρέσει περισσότερο η κατεύθυνση που πήρε το MyCareer Mode στο NBA 2K17.
Το ζουμί ενός αθλητικού τίτλου βρίσκεται πάντα στο gameplay του. Όσα modes και να έχει, αν αυτό δε στέκεται επάξια μόνο του, τότε δε θα ασχοληθεί κανείς. Βέβαια, το NBA 2K17 βρίθει από modes, τόσο σε single-player επίπεδο, όσο και στο multiplayer. Γνώριμα modes όπως το MyLEAGUE, MyTEAM, Blacktop, MyPARK και MyGM κάνουν την εμφάνιση τους, προσφέροντας έτσι για ακόμα μια χρονιά μια πλούσια εμπειρία στους παίκτες. Οι μηχανισμοί δεν παρουσιάζουν αλλαγές που να διαφοροποιούν σημαντικά τη γενικότερη αίσθηση αλλά σίγουρα όσοι έχουν ασχοληθεί με προηγούμενους NBA 2K τίτλους θα τις βρουν ευπρόσδεκτες.

Το Pro Stick φέτος επιτρέπει μεγαλύτερη ακρίβεια στα σουτ πλέον, αλλά ταυτόχρονα αυτό σημαίνει πως πλέον είναι ευκολότερο να αστοχήσετε από μια απρόσεκτη κίνηση με το δεξί μοχλό. Ενημερωτικά, για όσους δε γνωρίζουν, η χρήση του Pro Stick δεν προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα, απλά είναι ένας τρόπος να προσφέρει επιλογές στους παίκτες. Πέρα από τα σουτ, μια ακόμα από τις χρήσεις του Pro Stick είναι για τις ντρίπλες των παικτών. Φέτος, το επίπεδο δυσκολίας στην εκτέλεση των ντριμπλών έχει αυξηθεί με την εισαγωγή των chain moves στο παιχνίδι. Επί της ουσίας, αντί για την εκτέλεση μιας και μόνο ντρίμπλας, όταν εκτελείτε πλέον πολλαπλές και τις συνδυάζετε, είστε σε θέση να αποφύγετε ευκολότερα τους αντιπάλους.
Στο NBA 2K17 κανένα καλάθι δεν είναι τυχαίο ή τουλάχιστον αυτά που δεν προέρχονται από το κέντρο του γηπέδου. Μέχρι πρότινος, ο μόνος τρόπος για να υπολογίσεις το αν η μπάλα θα μπει στο καλάθι μετά από σουτ, ήταν να έχεις παίξεις αρκετές ώρες και να γνωρίζεις τα animations του κάθε παίκτη και πόση ώρα παίρνει να φύγει η μπάλα από το χέρι του σε συνδυασμό με το ύψος του άλματος του. Πλέον, τα πράγματα είναι αρκετά πιο εύκολα μέσω μιας μπάρας που προστέθηκε ακριβώς κάτω από τη μπάρα αντοχής του κάθε παίκτη. Η κάθε βολή θα πρέπει να συγχρονιστεί σωστά με αυτή τη μπάρα από τον παίκτη ώστε να μετατραπεί σε ένα σίγουρο καλάθι. Φυσικά, συντελεστές όπως οι ικανότητες του κάθε παίκτη καθώς και το είδος της βολής που πραγματοποιείται τη δεδομένη στιγμή, επηρεάζουν την επιτυχία της βολής. Η προσθήκη αυτής της μπάρας έκανε το shooting τομέα του NBA 2K17 λιγότερο "ξερό" και αρκετά πιο ανάλαφρο.

Συνήθως, στον οπτικοακουστικό τομέα ενός αθλητικού τίτλου δεν παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές καθώς έχουμε να κάνουμε με ετήσιες κυκλοφορίες, κάτι που δε δίνει τον απαραίτητο χρόνο στην ομάδα ανάπτυξης να κάνει τρομερά πράγματα. Παρόλα αυτά, τόσο οπτικά, όσο και ηχητικά το NBA 2K17 είναι αναβαθμισμένο. Τα γραφικά απεικονίζονται ακόμα πιο καθαρά, με τα τρισδιάστατα μοντέλα των παικτών να είναι ομορφότερα και να έχουν λάβει μεγαλύτερη προσοχή σε ότι αφορά στη λεπτομέρεια, ενώ χαρακτηριστικά όπως ο ιδρώτας τους είναι ακόμα πιο αληθοφανή. Η προσοχή στη λεπτομέρεια δεν είναι μόνο εμφανής από τα γραφικά του παιχνιδιού, αλλά και από τον ηχητικό τομέα.
Η Visual Concepts πρόσθεσε και άλλα κερασάκια στην τούρτα του ρεαλισμού, ηχογραφώντας ξεχωριστά τους ήχους και των 29 συνολικών NBA αρένων. Αυτό σημαίνει πως ανάλογα με την αρένα στην οποία παίζετε θα δείτε διαφορετικά εισαγωγικά, θα ακούσετε συγκεκριμένα ηχητικά όργανα που είναι χαρακτηριστικά της κάθε ομάδας, ενώ το κοινό φέτος είναι αρκετά πιο “ζωηρό”. Μιας και αναφέρθηκα στο οπτικό κομμάτι, τα πολύπλοκα μενού της σειράς ανήκουν στο παρελθόν, με το NBA 2K17 να έχει ένα αρκετά πιο φιλικό προς το χρήστη μενού.
 
Συνοψίζοντας...

Η σειρά NBA 2K πατάει ακόμα μια φορά στο παρκέ δίχως ανταγωνιστή. Και όχι επειδή μέχρι τις αρχές του νέου έτους δεν θα κυκλοφορήσει το NBA Live 2017, αλλά διότι πίσω από τη σειρά NBA 2K υπάρχουν άνθρωποι που δε δείχνουν να θέλουν να σταματήσουν να παλεύουν με ή χωρίς αντίπαλο. Το NBA 2K17 είναι η πιο ολοκληρωμένη πρόταση για τους φίλους του αθλήματος και αυτό δεν θα αλλάξει σύντομα. Με πλούσιο περιεχόμενο που μπορεί προσελκύσει παλιούς και νέους παίκτες στη σειρά, ο τίτλος της Visual Concepts είναι για ακόμα μια φορά αυτός που δεν μπορεί να λείπει από τη συλλογή των φίλων του μπάσκετ.

https://unboxholics.com/game-reviews/ps4/18126-nba-2k17-review

Σχόλια