The Curse of Issyos

Δεν ξέρω για εσάς, εγώ όμως λατρεύω οτιδήποτε έχει σχέση με τη δεκαετία του 1980. Από τη μουσική και την τηλεόραση μέχρι τον κινηματογράφο και τα κόμιξ, τα τιμημένα 80’s συνεχίζουν να εκπέμπουν κάτι το πραγματικά μαγικό. Ήταν, επίσης, η περίοδος που ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με τα περίφημα TV-Games, κάτι “εξωγήινα” και ογκώδη μηχανήματα, τα οποία  σε μεταμόρφωναν σε οτιδήποτε μπορούσες να φανταστείς. Με αντίτιμο λίγα κέρματα των 10 και 20 δραχμών, γινόσουν ιππότης που φορούσε άσπρο σώβρακο με φραουλίτσες, λευκοφορεμένος νίντζα που πετούσε αστεράκια, ακόμα και πίθηκος που σκότωνε τους αντιπάλους του φτύνοντας… μπανάνες. Τα παλιά αυτά παιχνίδια και, κυρίως, οι θεοπάλαβες ιδέες πίσω από αυτά, αποτελούν, μέχρι και τις μέρες μας, ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για εκατοντάδες ανεξάρτητους και ερασιτέχνες δημιουργούς.

Ο Locomalito ανήκει στην παραπάνω κατηγορία και είναι ειδικός στο να παίρνει τις παιδικές μας αναμνήσεις και να τις μετατρέπει σε βιντεοπαιχνίδια. Μετά τα Maldita Castilla (με το οποίο απέτισε φόρο τιμής στο θρυλικό Ghosts ‘n’ Goblins της Capcom) και Verminian Trap, o Ισπανός σχεδιαστής επιστρέφει με το Curse of Issyos, έναν τίτλο επηρεασμένο από μεγάλες επιτυχίες του παρελθόντος, όπως τα Rastan και Ninja Gaiden. Το παιχνίδι μας μεταφέρει στην αρχαία Ελλάδα και εμείς αναλαμβάνουμε τον ρόλο του ηρωικού ψαρά Δευκαλίωνα, ο οποίος τα βάζει με θεούς και δαίμονες προκειμένου να σώσει τη μονάκριβή του κόρη, η οποία βρίσκεται παγιδευμένη στο καταραμένο, από τους άρχοντες του Ολύμπου, νησί.

Το Curse of Issyos είναι φτιαγμένο στα πρότυπα των παλιών arcade παιχνιδιών, τα οποία απολαμβάναμε στις κακοφωτισμένες αίθουσες των αγαπημένων μας ουφάδικων. Είναι ένα κλασικό side-scrolling παιχνιδάκι, μικρό σε διάρκεια, ιδιαίτερα δύσκολο και από τη στιγμή που θα πατήσουμε το start στην εισαγωγική οθόνη, μας παρασύρει στον διαολεμένο του ρυθμό. Ο γενναίος Δευκαλίων τα βάζει με ένα πλήθος από παραδοσιακούς κακούς, όπως σκελετούς που κραδαίνουν σπαθιά και ασπίδες, ανθρωπόμορφες σαύρες, δαιμονικούς πολεμιστές από τον Κάτω Κόσμο, γιγάντιους σκορπιούς και πουλιά φτιαγμένα από φωτιά. Φυσικά, στο τέλος κάθε πίστας μας υποδέχονται τα αφεντικά του παιχνιδιού, προσφέροντάς μας ατελείωτο πόνο :P Το οπλοστάσιό μας, αν είναι περιορισμένο, είναι άκρως αποτελεσματικό. Το σπαθί είναι ιδανικό για αναμετρήσεις εκ του σύνεγγυς, ενώ το δόρυ και το τόξο προσφέρουν μια αξιόπιστη απάντηση στις μάχες από απόσταση. Παρά τη δυσκολία του, η ζωή στο Curse of Issyos γίνεται ευκολότερη για τους παίκτες που είναι παρατηρητικοί και διαθέτουν αστραπιαία αντανακλαστικά. Τέλος, η εξερεύνηση αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του τίτλου, αφού μέσα σε κάθε πίστα βρίσκονται κρυμμένα αντικείμενα, όπως μαγικά φίλτρα που αυξάνουν μόνιμα τους πόντους υγείας και μυστικά κλειδιά, τα οποία κάνουν πιο άνετο το ταξίδι μας στο καταραμένο νησί.

Τα πανέμορφα γραφικά, τα ηχητικά εφέ και τα υπέροχα μουσικά θέματα των επιπέδων, μας ταξιδεύουν στην εποχή των 8-μπιτων παιχνιδιών. Παρά τους περιορισμούς της συγκεκριμένης τεχνολογίας, το Curse of Issyos ξεχωρίζει για την ποικιλία και το πλήθος των κακών, καθώς και για τον ευφάνταστο σχεδιασμό των επιπέδων. Μέσα από τις ρυθμίσεις του παιχνιδιού μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το V-sync, καθώς και να διαλέξουμε μεταξύ της κρυστάλλινης εικόνας που προσφέρουν οι σύγχρονες οθόνες και της παραδοσιακής θολούρας των παλιών μόνιτορ, για αυθεντικές ρετροκαταστάσεις.      
Το Curse of Issyos είναι ένα ζόρικο παιχνίδι και κάθε του πίστα αποτελεί και μια ξεχωριστή πρόκληση. Μπορεί οι παλάμες μου να ίδρωσαν από την αγωνία και ο καρπός του αριστερού μου χεριού να πόνεσε από την υπερπροσπάθεια (να με συμπαθάτε, αλλά είχα καιρό να παίξω με πληκτρολόγιο), παρ’ όλα αυτά, δεν ένιωσα ούτε για μια στιγμή ότι το παιχνίδι με αδικεί. Το βρήκα άκρως εθιστικό και είμαι σίγουρος πως αν είχε κυκλοφορήσει τότε στα ουφάδικα, θα μου έτρωγε πολλά εικοσάρικα. Και το καλύτερο; Το Curse of Issyos μπορείτε το κατεβάσετε δωρεάν, από την επίσημη σελίδα του παιχνιδιού!

ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ
Ρετρό, δύσκολο, δωρεάν και διασκεδαστικό. Υπέροχοι 8-μπιτοι ήχοι και γραφικά. Το νησί Issyos τα έχει όλα.

ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ
Δεν σας αρέσουν τα δύσκολα παιχνίδια; Ούτε η pixel art; Α, πα πα! 

http://www.byteme.gr/game-review/the-curse-of-issyos

Σχόλια