Θεοφάνεια για πρώτη φορά στη Σμύρνη από το 1922

Συγκινητικές σκηνές αναμένεται να εκτυλιχθούν στη Σμύρνη αύριο, 6 Ιανουαρίου, όπου για πρώτη φορά από την καταστροφή του 1922 θα γίνει τελετή των Θεοφανίων στην προκυμαία, με την άδεια των τουρκικών αρχών.
«Για πρώτη χρονιά θα γίνει Αγιασμός των Υδάτων στο λιμάνι της Σμύρνης. Επίσημα, είναι η πρώτη χρονιά. Το είχαμε κάνει πριν από 10-τόσα χρόνια, αλλά όχι επίσημα. Αυτήν τη φορά έχει εκδοθεί κανονική άδεια από την τουρκική κυβέρνηση, το υπουργείο των Εσωτερικών», λέει στο pontos-news.gr ο πατέρας Κύριλλος Συκής, αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, ιερατικός προϊστάμενος Αγίας Φωτεινής Σμύρνης.
Όπως κάνει γνωστό ο ιερωμένος, η τελετή του Αγιασμού των Υδάτων θα γίνει στις 12:30 στην προκυμαία της Σμύρνης, απέναντι από το ιστορικό κτήριο του παλιού ελληνικού προξενείου. «Θα υπάρχει και εκπροσώπηση από την τοπική αυτοδιοίκηση της πόλης. Θέλουμε να είναι κάτι οργανωμένο», σημειώνει ο αρχιμανδρίτης.
Τουλάχιστον τρία γκρουπ θα ταξιδέψουν από την Αθήνα, τη Μυτιλήνη και τη Χίο για τη Σμύρνη.
Σήμερα η ορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης αριθμεί περίπου 300 Έλληνες, και συνολικά, μαζί με τους ομόδοξους Ρώσους, Γεωργιανούς κτλ, φτάνει τα 7.000-8.000 άτομα.
Τελετή των Θεοφανίων είχε γίνει και τις προηγούμενες χρονιές στην πόλη, μέσα στον προαύλιο χώρο της Αγίας Φωτεινής, της αγγλικανικής εκκλησίας που αγοράστηκε από το Πατριαρχείο για τις ανάγκες της oρθόδοξης κοινότητας. Η μεγάλη εκκλησία της Αγίας Φωτεινής είχε καεί στην μεγάλη πυρκαγιά του 1922.

http://e-radio.gr/post/48225/theofaneia-gia-prwth-fora-sth-smyrnh-apo-to-1922?utm_source=home&utm_medium=click&utm_campaign=edaily_ref

Σχόλια