Η Σουηδία στρέφεται προς την εξάωρη απασχόληση

Μετά το επιτυχημένο πείραμα μιας εταιρείας, η Σουηδία αρχίζει να εγκαθιδρύει ένα σύστημα εξάωρης απασχόλησης.
Όλα ξεκίνησαν όταν η εταιρεία δημιουργίας εφαρμογών Filimundus με βάση την Στοκχόλμη μείωσε την απασχόληση των εργαζομένων της από 8ωρη σε 6ωρη. Αυτή η αλλαγή δεν επηρέασε αρνητικά την παραγωγικότητα και βοήθησε τους εργαζόμενους να κρατήσουν την ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής τους ζωής.
«Θέλουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές μας, θέλουμε να μαθαίνουμε πράγματα και να γυμναζόμαστε. Ήθελα να δω εάν υπάρχει τρόπος να τα συνδυάσουμε όλα αυτά», εξήγησε ο CEO της εταιρείας, Linus Feldt.
«Πιστεύω ότι η οκτάωρη απασχόληση δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο νομίζει κανείς. Για να μπορέσει κανείς να μείνει συγκεντρωμένος σε μια επαγγελματική δραστηριότητα για οκτώ ώρες είναι μεγάλη πρόκληση. Για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα, κάνουμε μικρές παύσεις για να αντέξουμε μέσα στη μέρα. Την ίδια στιγμή είναι δύσκολο να διαχειριστούμε την προσωπική μας ζωή εκτός δουλειάς», πρόσθεσε.
Όπως ο ίδιος εξήγησε, οι εργαζόμενοι μπορούσαν πλέον να συγκεντρωθούν περισσότερο σε αυτό που έκαναν και είχαν αρκετή ενέργεια όταν έφευγαν από το γραφείο. Ακόμα, οι έριδες στο γραφείο μειώθηκαν, καθώς οι εργαζόμενοι είχαν λιγότερο άγχος.
Ήδη πολλές εταιρείες στην Σουηδία έχουν μειώσει τα ωράρια των εργαζομένων, ακολουθώντας το συγκεκριμένο παράδειγμα.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι πολύωρη εργασία επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας. Τον προηγούμενο μήνα, μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν 600.000 άνθρωποι, έδειξε πως όσοι εργάζονται 55 ώρες την εβδομάδα έχουν 33% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο από κάποιον που δουλεύει 35 με 40 ώρες.

http://www.huffingtonpost.gr/2015/10/01/diethnes-exaori-apasholisi-sweden_n_8225658.html

Σχόλια