Ας ασχοληθούμε με τις Τέχνες!

Ο Οκτώβριος ήρθε και μας υποδέχεται γεμάτος μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Πολυσυλλεκτικές προτάσεις διασκέδασης και εξόδου που ικανοποιούν όλα τα γούστα. Βρείτε εδώ όλη την πολιτιστική ατζέντα του μήνα, διαλέξτε από τώρα ποιες θα παρακολουθήσετε και καλωσορίστε το φθινόπωρο που έρχεται με τον πιο δημιουργικό τρόπο.

Social

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Μαρίζα Κωχ στο Black Duck Garden
Την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου, το Black Duck Garden - Athens City Museum Bistrot, φιλοξενεί στον «κρυμμένο» κήπο του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, την καταξιωμένη ερμηνεύτρια και δημιουργό Μαρίζα Κωχ, για μια μουσική περιπλάνηση στο έργο της πάνω στην ποίηση του Νίκου Καββαδία.

ARBANITAKHΑφιέρωμα στο Βασίλη Τσιτσάνη από την Ελευθερία Αρβανιτάκη στο Ηρώδειο
Στις 18 Ιανουαρίου 2015 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου Έλληνα δημιουργού, του Βασίλη Τσιτσάνη, και 30 χρόνια από τον θάνατό του. Λίγους μήνες πριν από την επέτειο αυτή, την 1η Οκτωβρίου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη παρουσιάζει στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού ένα ξεχωριστό αφιέρωμα με επιλεγμένα τραγούδια από το πλούσιο έργο του εστιάζοντας σε αυτά που έχουν ερμηνεύσει κυρίως γυναίκες.

Αφιέρωμα στο Μάριο Τόκα στο Ηρώδειο
Μία μουσική παράσταση – αφιέρωμα στα τραγούδια του Μάριου Τόκα και την αγάπη του για "τη δική του την πατρίδα, που έχει μοιραστεί στα δυο", θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο. Η εκδήλωση αποτελεί την αρχή ενός μεγάλου κύκλου παραστάσεων με τον τίτλο «Σ' αναζητώ», στην Ελλάδα, στην Κύπρο και σε άλλες χώρες του κόσμου και θα ολοκληρωθεί, μετά από δυο χρόνια, στη γενέτειρα του Μάριου, τη Λεμεσό.

Δημήτρης Πουλικάκος, Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Γιοκαρίνης στο Κύτταροθειος μητσος
Το Σάββατο 4 Οκτωβρίου, το Κύτταρο φιλοξενεί το Δημήτρη Πουλικάκο, το Λάκη Παπαδόπουλοκαι το Γιάννη Γιοκαρίνη. Η «συμμορία» επιστρέφει στον... τόπο του «εγκλήματος» μετά από καιρό με άγριες διαθέσεις.

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης στο Σταυρό του Νότου
«Κουβαλά» στις αποσκευές του, τις μουσικές, τα στιχάκια του, την αγάπη του για αυτό που κάνει και τη χαρά της ζωντανής επαφής. Ο Θεσσαλονικιός τραγουδοποιός, Δημήτρης Ζερβουδάκης, έρχεται για μια ακόμη συνάντηση με το κοινό του, στο Σταυρό του Νότου, από το Σάββατο 4 Οκτωβρίου και για 4 μόνο Σάββατα.

parovΟ Parov Stelar σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο Parov επιστρέφει στη χώρα μας παρέα με την εξαμελή μπάντα του για ένα μοναδικό οπτικοακουστικό show. Παρέα με τη μπάντα του στήνουν δύο μοναδικά ξέφρενα party, σε Αθήνα (5 Oκτωβρίου, Gazi Music Hall) και Θεσσαλονίκη (4 Oκτωβρίου, Helexpo).

Διονύσης Σαββόπουλος: «50 Χρόνια Μαζί» στο Ηρώδειο
Μια σπάνια ευκαιρία να απολαύσουν τον κορυφαίο τραγουδοποιό Διονύση Σαββόπουλο, στη μοναδική Αθηναϊκή του συναυλία φέτος, θα έχουν όσοι παρευρεθούν στο Ηρώδειο, στην εκδήλωση με τίτλο «50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ», την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου, στις 9μ.μ. Η συναυλία πραγματοποιείται για τους σκοπούς της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», προκειμένου βοηθήσει τα περισσότερα από 10.000 παιδιά που αγκαλιάζει με τις δράσεις της ετησίως.

Winston MCAnuff & Fixi: Ο νονός της reggae στο Gazartewinston
O νονός της Reggae-Soul Winston McAnuff -παλαιότερα γνωστός ως Electric Dread-, ενώνει τις δυνάμεις του με τον Γάλλο παραγωγό Fixi και έρχεται στις 11 Οκτωβρίου στο Gazarte. Τραγούδια όπως το αγαπημένο "Paris Rocking" και ο ύμνος "Garden of Love", μας μεταφέρουν στην Jamaica μέσα από τον εκστατικά μελωδικό δρόμο της Soul, των Blues και της Afrobeat.

Ο Λεωνίδας Καβάκος και η Yuja Wang στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Δύο από τους πλέον χαρισματικούς καλλιτέχνες της διεθνούς μουσικής σκηνής, ο βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος και η κινεζικής καταγωγής πιανίστα Γιούτζα Ουάνγκ παρουσιάζουν την Τρίτη 14 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τον κύκλο με τις τρεις θρυλικές Σονάτες του Γιοχάννες Μπραμς.

panoushsΟ Τζίμης Πανούσης στην Ακτή Πειραιώς
Aπό την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου και για 10 μόνο παραστάσεις, ο συμπαγής καλλιτέχνης Τζίμης Πανούσης θα παρουσιάσει το Χωρατόριο 3 (Horatorio) σε Ρε Μίζερο στο Guantanamo Club στην Ακτή Πειραιώς 178.

Η Καμεράτα στη Στέγη με 4 σουίτες του J.S. Bach
Μετά την πολύ επιτυχημένη παρουσίαση όλων των Βρανδεμβούργιων κοντσέρτων του Μπαχ από την Καμεράτα με όργανα εποχής στη Στέγη, τον Οκτώβριο του 2012, η διεθνώς καταξιωμένη ορχήστρα και ο καλλιτεχνικός της διευθυντής, Γιώργος Πέτρου, υπόσχονται άλλη μια μοναδική εμπειρία με τη μουσική του πολυαγαπημένου Γιόχαν Σεμπάστιαν. Στις 17 Οκτωβρίου στην Κεντρική Σκηνή, η Καμεράτα θα ερμηνεύσει τις τέσσερις ορχηστρικές Σουίτες του Bach.

Σατυρικόν του Δημήτρη Παπαδημητρίου στην Στέγηpapadimitriou
Στο πλαίσιο αναζήτησης της προώθησης πρωτογενούς δημιουργίας και ρεπερτορίου, που αποτελούν, που αποτελούν προτάγματα του Ελληνικού Σχεδίου, ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου, βασιζόμενος στο κείμενο του Petronius "Satyricon", συνθέτει ένα μεγάλης κλίμακας έργο ιδιαίτερου χαρακτήρα, για αφηγητή, σολίστες, χορωδία και ορχήστρα. Η μουσική του παράσταση θα ανέβει στις 23 και 24 Οκτωβρίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

ΘΕΑΤΡΟ

Ραμόνα travel της bijoux de kant στο θέατρο της Οδού Κυκλάδων- Λευτέρης Βογιατζής
Η bijoux de kant εγκαινιάζει το ιστορικό θέατρο του Λευτέρη Βογιατζή. H πρώτη sold out παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών «ΡΑΜΟΝΑ travel / η γη της καλοσύνης» ξεκινάει τη νέα θεατρική σεζόν στο «Θέατρο Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής» και παρουσιάζεται μόνο για 20 παραστάσεις από 1 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου.

blasted1Blasted- Ερείπια της Σάρα Κέιν ξανά στο θέατρο Πορεία
Η παράσταση "Blasted- Ερείπια" της Σάρα Κέιν ανεβαίνει στο θέατρο Πορεία σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου. Πρωταγωνιστούν οι Ακύλλας Καραζήσης, Λένα Παπαληγούρα, Μιχάλης Αφολάνιο. Η παράσταση επαναλαμβάνεται για 30 μόνο παραστάσεις από 1 Οκτωβρίου έως 9 Νοεμβρίου 2014. 

Το Τέλος του Παιχνιδιού του Μπέκετ στο θέατρο Τζένη Καρέζη
Στις αρχές του Οκτώβρη στο θέατρο Τζένη Καρέζη θα ανέβει με ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα του σύγχρονου θεάτρου, το αριστούργημα του Σάμουελ Μπέκετ "Τέλος του παιχνιδιού" σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Παπαδόπουλου.

Ψύχωση 4.48 της Σάρα Κέιν ξανά στο Biossra
Το έργο της Σάρα Κέιν "4.48 Ψύχωση" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου από τις 2 ως τις 12 Οκτωβρίου, Πέμπτη ως Κυριακή στις 20:30.Ένα έργο που χαρακτηρίζεται από την μεταδραματική δομή του μέσα από μια ωμή και αποκαλυπτική γλώσσα. Ένας μονόλογος ή ένα έργο για πολλές φωνές.Το έργο αναφέρεται στην ειδική ώρα πριν την ανατολή.

Κατάθεση ψυχής της Βασιλείας Δημηνίδου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης θα παρουσιαστεί η παράσταση «ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ» της Βασιλείας Δημηνίδου από την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου μέχρι την Κυριακή 19 Οκτωβρίου, για 9 μόνο παραστάσεις. Ένας μονόλογος με τη Βασιλεία Δημηνίδου, βασισμένος σε αληθινά γεγονότα, που πραγματεύεται την ισορροπία ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, το υπαρκτό και το ανύπαρκτο, την εσωτερική διαμάχη του "είναι" και του "φαίνεσθαι", σε σκηνοθεσία Ζαχαρία Ρόχα.

asterismoiΑστερισμοί σε σκηνοθεσία Β. Θεοδωρόπουλου στο θέατρο του Ν. Κόσμου
Η Στεφανία Γουλιώτη και ο Μάκης Παπαδημητρίου αποτελούν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θεατρικά ζευγάρια στην νέα παράσταση που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Το έργο "Αστερισμοί" του Βρετανού θεατρικού συγγραφέα Νικ Πέιν παρουσιάζεται και φέτος στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.

Ματωμένος γάμος του Λόρκα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
Ο "Ματωμένος γάμος" του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα σε σκηνοθεσία Βασίλη Ανδρέου ανεβαίνει στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου Νέος Κόσμος από 6 Οκτωβρίου 2014 μέχρι 11 Ιανουαρίου 2015.
 
Ο Πουπουλένιος για δεύτερη σεζόν στο θέατρο Αθηνώνpoupoulenios
Από την Τρίτη 7 Οκτωβρίου ξεκινάει ξανά η επιτυχία της περασμένης σεζόν, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο θέατρο «Αθηνών».

Αβελάρδος και Ελοΐζα του Γιάννη Καλαβριανού στο Θέατρο Νέου Κόσμου
Η μυθιστορηματική ζωή και ο τραγικός έρωτας του Αβελάρδου και της Ελοΐζας, δυο ιστορικών πρόσωπων του 12ου αιώνα, είναι το θέμα της παράστασης "Αβελάρδος και Ελοΐζα" της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris και του Γιάννη Καλαβριανού. Η παράσταση που άνοιξε το τελευταίο Ελληνικό Φεστιβάλ Αθηνών θα ανέβει και στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμουσε μια εντελώς νέα και ξαναδουλεμένη εκδοχή του έργου, με νέο κείμενο και διαφορετική σκηνοθεσία. Από 8 Οκτωβρίου έως 28 Δεκεμβρίου. 

Αίματα του Ευθύμη Φιλίππου από τους Vasistas στην Μικρή Σκηνή της Στέγης
Μετά τη θριαμβευτική διεθνή αποδοχή του Κυνόδοντα, των Άλπεων και του The Lobster, ο συν-σεναριογράφος των ταινιών του Λάνθιμου που έφεραν στο παγκόσμιο κινηματογραφικό προσκήνιο το νέο ελληνικό κινηματογράφο, γράφει το πρώτο του θεατρικό έργο αποκλειστικά για τη διακεκριμένη ομάδα VASISTAS και τη Στέγη. Η παράσταση που τιτλοφορείται ΑIMATA ανεβαίνει στη Μικρή Σκηνή της Στέγης από τις 8 έως τις 19 Οκτωβρίου 2014.

Μαουτχάουζεν του Καμπανέλλη ξανά στο Badminton
Το συγκλονιστικό αυτοβιογραφικό χρονικό του Ιάκωβου Καμπανέλλη γύρω από το στρατόπεδο συγκέντρωσης "ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ" – που παρουσιάστηκε με επιτυχία τον Δεκέμβριο του 2012, επαναλαμβάνεται και πάλι στη σκηνή του θεάτρου Badminton για δέκα παραστάσεις, από την 5η ΕΠΟΧΗ.

kiomwskineitaiBetelgez από τους "Κι όμΩς κινείται" στο Θέατρο Τέχνης
Η ομάδα ελλήνων ακροβατών «Κι όμΩς κινείται» εγκαινιάζει τον Χορό στο Θέατρο Τέχνης με την παράσταση Betelgez. «Ο αστέρας Betelgez αναμένεται να εκραγεί ως supernova...». Πεθαίνουμε πολλές φορές κατά τη διάρκεια μιας ζωής, τα κύτταρα ανανεώνονται,το σώμα αλλάζει όλο του το υλικό,το παρόν της εμπειρίας γεννάει καινούριους εαυτούς, για να υπερασπίζονται άθελά τους, την ιδέα του σταθερού «εγώ». Και είμαστε αθάνατοι. Από ένα υλικό πού φτιάχτηκε στην αρχή του χρόνου και θα υπάρχει μέχρι το τέλος του χρόνου, αν υπάρχει τέλος.

Ave Maya: Gala μπαλέτου για τη θρυλική μπαλαρίνα Μάγια Πλισέτσκαγια στο Ηρώδειο
Μεγάλα αστέρια του χορού παγκοσμίως θα λάμψουν στη σκηνή του Ωδείου Ηρώδου Αττικού, για να τιμήσουν την μεγαλύτερη χορεύτρια του αιώνα μας, την μπαλαρίνα μύθο την Maya Plisetskaya. Το Gala Mπαλέτου, που είναι αφιερωμένο στην σπουδαία αυτή μπαλαρίνα έχει τίτλο «AVE MAYA»... Η παράσταση που ήταν προγραμματισμένη για τις 23 Σεπτεμβρίου μεταφέρθηκε για το Σάββατο 11 Οκτωβρίου.

Annie στο θέατρο Ακροπόλ
Το διάσημο μιούζικαλ Αnnie, με 50.000 μικρούς και μεγάλους θεατές πέρσι στην Αθήνα, επαναλαμβάνεται φέτος από τις 11 Οκτωβρίου στο θέατρο Ακροπόλ για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Ο Παύλος Χαϊκάλης μαζί με την Βίκυ Καγιά, όπως και ο Γιάννης Σαββιδάκης πρωταγωνιστούν στην παράσταση. Από τους πρωταγωνιστές του περσινού καστ παραμένει η Άννα Παναγιωτοπούλου. Tον απαιτητικό ρόλο της μικρής Αnnie θα αποδώσουν φέτος οι χαρισματικές Ζωή Πετράκη και Αδαμαντία Μαστροδούκα (που πέρυσι εμφανίστηκαν στο ρόλο της μικρής Κέητ).

Rocky Horror Show στο Rexhorror
Η καλτ μανία του Rocky Horror Show, του πιο rock 'n' roll μιούζικαλ όλων των εποχών που ο ηθοποιός Richard o' Brien έγραψε για να αντιμετωπίσει τη μονοτονία της ανεργίας του, ανεβαίνει στο Ρεξ την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014.

Βασιλιάς Ληρ στον Ελληνικό Κόσμο
Μετά την επιτυχία στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, ο «Βασιλιάς Ληρ» του Σαίξπηρ με τον Δημήτρη Παπαγιάννη στον ομώνυμο ρόλο, επιστρέφει από 17 Οκτωβρίου μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, αυτή τη φορά στον «Ελληνικό Κόσμο» του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

siranoΣιρανό ντε Μπερζεράκ σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα στο θέατρο Πάνθεον
Το Πάνθεον εγκαινιάζει την πρώτη περίοδο της θεατρικής του λειτουργίας, στις 17 Οκτωβρίου με την έμμετρη «ηρωική κωμωδία» του Εντμόν Ροστάν «Σιρανό ντε Μπερζεράκ» που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και μετάφραση της Λουΐζας Μητσάκου. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κρατούν ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και η Σμαράγδα Καρύδη και μαζί τους οι Κώστας Μπερικόπουλος και Γιώργος Παπαγεωργίου.

Ο Βασιλιάς της Ασίας στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Η Ομάδα Χρώμα και ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Χατζής, μετά την επιτυχημένη πρώτη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάζουν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, την παράσταση «Ο βασιλιάς της Ασίας».

Ήρωες στο Μικρό Παλλάςirwes
Πριγκίπισσες από τη Μόσχα, ναυαγοί, τηλεοπτικές ιερόδουλες, σαδομαζοχιστές και πολιτικοί κρατούμενοι, gay Ηπειρώτες, ακολουθούν τα βήματα του tango χορεύοντας τσάμικο και τραγουδούν στη σκηνή του Μικρού Παλλάς βαριά ποπ και ελαφριά ζεϊμπέκικα προσφέροντας στο κοινό υψηλή θετική ενέργεια. Η αγαπημένη σάτιρα "Ήρωες" της Ελένης Γκασούκα επιστρέφει από τις 21 Οκτωβρίου στο Μικρό Παλλάς, μόνο για 20 παραστάσεις.

http://www.monopoli.gr/stories/item/130801-H-politistikh-atzenta-toy-Oktwbrioy-Ola-osa-paizoyn-sthn-polh

Σχόλια