Η πλατεία Αττικής των Αθηνών



Η Αττική ή Πλατεία Αττικής είναι μια από τις συνοικίες του Δήμου Αθηναίων, του μεγαλύτερου δήμου και πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Η Αττική είναι η ευρύτερη περιοχή της Πλατείας Αττικής και κυρίως δεξιά και αριστερά επί της οδού Λιοσίων και βρίσκεται ανάμεσα στις συνοικίες Σταθμός Λαρίσης, Κολωνός, Σεπόλια, Άγιος Νικόλαος, Άγιος Παντελεήμονας, Πλατεία Βικτωρίας, Λόφος Σκουζέ και Θυμαράκια.

Η Αττική είναι πυκνοκατοικημένη περιοχή με ελάχιστους ακάλυπτους χώρους, πλην της πλατείας. Οικοδομήθηκε έντονα κυρίως τις δεκαετίες του 1960 και 1970.

Η συνοικία πήρε το όνομα της από τη γνωστή πλατεία Αττικής που υπήρχε αρκετά χρόνια στην περιοχή. Η πλατεία Αττικής με τη σειρά της οφείλει την ονομασία της σε παλαιότερο σιδηροδρομικό σταθμό των Σιδηροδρόμων Αττικής που βρισκόταν στη θέση του σημερινού σταθμού του μετρό.
Η Πλατεία Αττικής βρίσκεται επί των οδών Λιοσίων, Αγορακρίτου, Αδμήτου και Παρασίου. Στην Πλατεία υπάρχουν παγκάκια, δέντρα και καφετέριες. Δίπλα από την Πλατεία είναι και το αμαξοστάσιο των Ηλεκτροκίνητων Λεωφορείων (τρόλεϊ) Περιοχής Αθηνών Πειραιώς και η αφετηρία της γραμμής 1 των Τρόλεϊ της ΗΛΠΑΠ (Πλ. Αττικής - Τζιτζιφιές - Μοσχάτο).

Η περιοχή έγινε πιο γνωστή από τον Σταθμό "Αττική" των γραμμών 1 και 2 του Αθηναϊκού μετρό.
Ο σταθμός της γραμμής 1 εγκαινιάστηκε στις 30 Ιουνίου 1949 και η σημερινή του μορφή ανάγεται στο 2004. Διαθέτει δύο πλευρικές αποβάθρες, αμαξοστάσιο και γραμμές εναπόθεσης αμαξοστοιχιών. Ο σταθμός Αττικής υπήρξε από τα εγκαίνιά του, το 1949, μέχρι την επέκταση του δικτύου προς τα Άνω Πατήσια, στις 12 Φεβρουαρίου 1956, ο προς βορρά τερματικός σταθμός της γραμμής.
Ο σταθμός της γραμμής 2 εγκαινιάστηκε στις 28 Ιανουαρίου 2000 και είναι υπόγειος. Βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από τον σταθμό της γραμμής 1 και διαθέτει δύο πλευρικές αποβάθρες.
Από το αμαξοστάσιο του σταθμού Αττικής, μία διακλάδωση οδηγεί σε σήραγγα μονής γραμμής που συνδέει τις γραμμές 1 και 2. Οι αιχμές των αλλαγών τροχιάς αυτής της γραμμής μπαίνουν στο αμαξοστάσιο παράλληλα στην επίγεια αποβάθρα του Σταθμού Αττικής. Ενώ στη γραμμή 2 βλέπουν προς τον σταθμό Λαρίσης, Η συνδετήρια αυτή σήραγγα δε χρησιμοποιείται από συρμούς που εκτελούν δρομολόγια.

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Αττικής ήταν σταθμός των Σιδηροδρόμων Αττικής, επί της γραμμής Πλατείας Λαυρίου - Στροφυλίου, στη χιλιομετρική θέση 2,000 από την Πλατεία Λαυρίου. Βρισκόταν στην Αθήνα και η ονομασία του οφειλόταν στο ότι αποτελούσε την αφετηρία του δικτύου των Σιδηροδρόμων Αττικής. Η παρακείμενη πλατεία επίσης ονομάστηκε πλατεία Αττικής, για τον ίδιο λόγο. Εγκαινιάστηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1885 και έκλεισε στις 8 Αυγούστου 1938. Διέθετε αμαξοστάσιο και μηχανοστάσιο. Ο σταθμός Αττικής υπήρξε από τα εγκαίνιά του, το 1885, μέχρι την επέκτάση του δικτύου προς την Πλατεία Λαυρίου, το 1889, καθώς και από το 1926 μέχρι το κλείσιμό του, το 1938, ο τερματικός σταθμός της γραμμής προς την κατεύθυνση της Αθήνας. Στη θέση του κατασκευάστηκε το 1949 σταθμός των Ελληνικών Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων (Ε.Η.Σ.) με το ίδιο όνομα.

Τα αρχαία χρόνια η Αττική αποτελούσε μέρος του Κολωνού. Στην αρχαιότητα ο Κολωνός θεωρούνταν ο πιο αριστοκρατικός δήμος της αρχαίας Αθήνας. Ήταν παραποτάμιος δήμος και τον διέσχιζε ο ποταμός Κηφισός, ο οποίος σήμερα έχει υπογειοποιηθεί κάτω από τη λεωφόρο Κηφισού. Τον 19ο αιώνα η Αττική ήταν μικρό αραιοκατοικημένο προάστιο στα σύνορα της Αθήνας.
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%84%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%28%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%B1%29

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Προφανώς και κάπου αλλού πήγατε ή κάνατε το «ρεπορτάζ» σας από την ασφάλεια του γραφείου σας. Αλλιώς δεν εξηγείτε πως δεν είδατε την πολιτοφυλακή των κατοίκων που αγωνίζονται να κρατήσουν μακριά τους Νιγηριανούς εμπόρους ναρκωτικών και τις πορνες με τους προστάτες τους, ούτε έχετε κυκλοφορήσει κατά το σούρουπο όταν εξαφανίζονται όλοι από το φόβο που απλώνεται, ούτε τις οδομαχίες μεταξύ ακροδεξιών και ακροαριστερών στα στενά, ούτε είδατε τα καντηλάκια που καίνε στις οδούς Παρασίου και Αλκαμένους θλιβερά απομεινάρια των φόνων για ξεκαθάρισμα λογαριασμών που έγιναν δύο μόλις μέρες πριν το «ρεπορτάζ» σας. Όσο για τα νεοκλασικά τα οποία θαυμάζεται γιατί δεν χτυπήσατε ένα κουδούνι για να μιλήσετε με τους ενοίκους και να ανακαλύψετε ότι είτε έχουν μετατραπεί σε αποθήκες ανθρώπων ή σε πορνεία-κολαστήρια μικρών αλλοδαπών γυναικών που εκδίδονται ακόμα και από συγγενείς τους