Επιστρέφει το ανοιξιάτικο ραντεβού της Αθήνας με το γαλλόφωνο σινεμά

Η ταινία του Χαλίλ Λεσπέρ YSL, για τον Υβ Σεν Λοράν, σηκώνει την αυλαία του 15ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδας, στις 19 Μαρτίου. Το ανοιξιάτικου ραντεβού του γαλλόφωνου κινηματογράφου με το αθηναϊκό κοινό, και θα διαρκέσει έως τις 26 Μαρτίου.

Στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στον κινηματογράφο Δαναό και στο Embassy Nova Odeon θα προβληθούν 47 ταινίες σε όλα τα τμήματα του Φεστιβάλ, από τις οποίες εννέα στο διαγωνιστικό.

Ανάδοχος του Φεστιβάλ είναι η Ναταλί Μπέι, η οποία στην καριέρα της μετρά μια ευρεία γκάμα ρόλων, βραβεία και συνεργασίες με σκηνοθέτες όπως ο Τρυφό, ο Γκοντάρ, ο Σπίλμπεργκ. Στο αφιέρωμα που της επιφυλάσσει το Φεστιβάλ, η ίδια διαλέγει έξι ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστεί. Η διάσημη ηθοποιός θα τιμηθεί με το ειδικό βραβείο, που θα παραλάβει σε ειδική τελετή από τον δημοσιογράφο και φίλο της, Γιάννη Καρτάλη.

Η Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι έρχεται επίσης στην Αθήνα για την προβολή της ταινίας Ένας Πύργος στην Ιταλία (διαγωνίστηκε στις Κάννες), σε δική της σκηνοθεσία, με θέμα το τέλος εποχής μιας οικογένειας βιομηχάνων της Ιταλίας.

Στο Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, οι δεκαέξι ταινίες από το Μαρόκο, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τον Καναδά, αναζητούν διανομή στην Ελλάδα. Κάποιες βρήκαν, όπως το Grand Central της Ρεμπέκα Ζλοτόφσκι, τα κινούμενα σχέδια Ερνεστ και Σελεστίν, ταινία που ήταν υποψήφια για Όσκαρ animation, το 9 mois femme του Αλμπέρ Ντυποντέλ, με τη Σαντρίν Κιμπερλέν.

Στο διαγωνιστικό τμήμα, το βραβείο καλύτερης ταινίας θα διεκδικήσει, μεταξύ εννέα ταινιών, η Καμίλ Κλοντέλ 1915, με τη Ζυλιέτ Μπινός στον ρόλο της έγκλειστης επί 29 χρόνια στο ψυχιατρικό άσυλο, γλύπτριας και μούσας του Ροντέν, η Πεντάμορφη και το Τέρας, του Γκριστόφ Γκανς, με τους Λέα Σεϊντού και Βενσάν Κασέλ, η επίσης μεταφορά του διηγήματος του Κλάιστ Μίκαελ Κολχάας, από τον Αρνό Ντε Παλιέ, με τον Μαντς Μίκελσεν στον ομώνυμο ρόλο.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους Γιώργο Χωραφά (πρόεδρο), Γιάννη Ζουμπουλάκη (κριτικό κινηματογράφου), Φένια Κοσοβίτσα (παραγωγό), Όλγα Κουκλάκη (μουσικό) και Αντουάν Ντανίς (σκηνοθέτη).

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, σε άλλο τμήμα του, θα κάνει «Focus στο Κεμπέκ» με πέντε ταινίες.

Όπως επίσης, συνεχίζοντας την παράδοση συμμετοχής του σε ελληνικό Φεστιβάλ κάθε χρόνο, εφέτος θα βρεθεί στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με επίσης πέντε ταινίες. Ανάμεσα τους η ταινία Geographie humaine της Κλερ Σιμόν και το Κισμέτ της Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου (συμπαραγωγή ARTE).

Στις εκδηλώσεις του 15ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου εντάσσεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Πρώτη ώρα: Σινεμά για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τις «Νύχτες Πρεμιέρας».

Πού θα γίνουν οι προβολές: Στην Αθήνα, από την Τετάρτη 19 ως Τετάρτη 26 Mαρτίου, στις αίθουσες Δαναός, Embassy Nova Odeon και Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών - Αuditorium Theo Angelopoulos.

Στη Θεσσαλονίκη από την Πέμπτη 27 Μαρτίου έως την Τετάρτη 2 Απριλίου, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.
 
Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια