Aνακοινώθηκε ο διορισμός διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, διευθυντής από το 1999 της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου, διορίζεται από τον Υπουργό Παιδείας νέος διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), όπως ανακοινώθηκε επισήμως στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, συνεπεία σχετικού διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί το περασμένο καλοκαίρι.

Ο 57χρονος Φίλιππος Τσιμπόγλου που καλείται να πληρώσει τη θέση του Γενικού Διευθυντή της ΕΒΕ -της ναυαρχίδας των ελληνικών βιβλιοθηκών που παρέμενε ακέφαλη από τον Φεβρουάριο του 2005 όταν έληξε η θητεία του Γεωργίου Ζάχου- είναι απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών και διδάκτωρ Βιβλιοθηκονομίας-Επιστήμης Πληροφόρησης του Τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιόνιο Πανεπιστημίου με τη διατριβή «Συνεργασία επιστημονικών βιβλιοθηκών σε ψηφιακό περιβάλλον. Μια συστημική προσέγγιση της ελληνικής πραγματικότητας» (έκδ. Παπασωτηρίου, 2008).

Εκτός από το έργο του στην Κύπρο, στο πλούσιο βιογραφικό του καταγράφεται η συμμετοχή του σε πολλά σημαντικά προγράμματα διασύνδεσης, ψηφιοποίησης και ανάπτυξης των βιβλιοθηκών που υλοποιήθηκαν από φορείς στην Ελλάδα την τελευταία δεκαπενταετία.

Ως προϊστάμενος (1983-1999) τριών τμημάτων στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, ήταν υπεύθυνος για περισσότερα από τριάντα αναπτυξιακά εθνικά και ευρωπαϊκά έργα στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), όπως ο σχεδιασμός και η επίβλεψη της ψηφιοποίησης του Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών και η δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Επιστημονικών και Τεχνολογικών Βιβλιοθηκών (ΕΔΕΤΒ), του μοναδικού δικτύου διαδανεισμού άρθρων επιστημονικών περιοδικών στην Ελλάδα.

Διετέλεσε μέλος (2002-2005) της Ομάδας Εργασίας για την «Πληροφορική, Επικοινωνίες και Ηλεκτρονικό Επιχειρείν» του έργου «Τεχνολογική Προοπτική Διερεύνηση στην Ελλάδα» (Foresight) με αντικείμενο τη διερεύνηση του μέλλοντος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας με επίκεντρο τις εξελίξεις στην επιστήμη και στην τεχνολογία με χρονικούς ορίζοντες της διερεύνησης τα έτη 2015 και 2021. Από το 2003 συντόνιζε την υλοποίηση του έργου «Συλλογικός Κατάλογος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών» στο πλαίσιο της Οριζόντιας Δράσης για τις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ.

Πρώτο έργο το οποίο καλείται να συντονίσει ο  γενικός διευθυντής της ΕΒΕ στην παρούσα συγκυρία είναι το τιτάνιο έργο της απογραφής των τεκμηρίων της ΕΒΕ (βιβλίων και χειρογράφων) και της μεταφοράς τους στο νέο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης που ετοιμάζεται από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στο Φαληρικό Δέλτα με χρονικό ορίζοντα παράδοσης τα τέλη του 2015.


http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=568705

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σε αυτές τις θέσεις θα έπρεπε να διορίζονται φιλόσοφοι, θεολόγοι και άνθρωποι του πνεύματος εν γένει! Έλεος πια!