Επιτραπέζια των Αθηνών!

Σπουδάζει Γαλλική Φιλολογία. Αγαπάει τα βιβλία, τα ταξίδια και τα μαλτέζ

Με αφορμή το δεύτερο πικ των επιτραπέζιων παιχνιδιών μετά τη δεκαετία του ’80, δεκάδες χρωματιστά, ευδιάθετα και ανήσυχα καφέ έχουν ανοίξει τελευταία σε όλη την Αθήνα. Πάντα γεμάτα από κόσμο και παιχνίδια, όχι μόνο επιτραπέζια, η νέα γενιά καφέ ήρθε να μας θυμίσει ότι η ηλικία του γκρινιάρη και του κρυφτοκηνυγητού δεν ανήκει μόνο στο χώρο των παιδικών μας αναμνήσεων. Κάναμε μια βόλτα σε ό,τι καφέ «παίζει», κυριολεκτικά και μεταφορικά, στην Αθήνα και διαλέξαμε τα αγαπημένα μας.
n
Playhouse
Ζεστό, πολύχρωμο, παρεΐστικο, σαν να άνοιξε κάποιος το σπίτι του για όλους. Μετά τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, την Πάτρα, την Ξάνθη, η Αθήνα απόκτησε κι εκείνη το πρώτο ολόδικό της «Playhoyse» στα Εξάρχεια. Ό,τι πιο ντιζαϊνάτο και χρωματιστό έχω δει σε καφέ τον τελευταίο καιρό. Είναι σαν ένας παιδότοπος και για μας τους μεγάλους. Εξαιρετικό φαγητό, προσιτές τιμές, ροφήματα με φατσούλες στον αφρό, χαρούμενες κούπες, 350 τίτλοι επιτραπέζιων και συνεχίζουμε. 10% έκπτωση σε όποιον έρθει με το ποδήλατό του, σκυλιά, γατιά, λιοντάρια καλοδεχούμενα και τρεις παιχνιδογνώστες που θα γίνουν οι επόμενοι κολλητοί σου. Ο ένας εκ των οποίων φέρει το παρατσούκλι «Καβάφης» γιατί «είναι φτυστοί», μου λένε. Δεν χρειάστηκε να ρωτήσω ποιος. Στα συν ότι διοργανώνουν πολλά events και πρωταθλήματα, όπως βραδιές παντομίμας, μπλε ιστοριών, καραόκε, παλέρμο με μεταμφιεσμένους, τουρνουά tichu και πρέπει-να-σταματήσω-να-γράφω.
Βαλτετσίου 49, 210 3821200


n
Playtime Café
Μια βιβλιοθήκη γεμάτη παιχνίδια, χουχουλιάρικοι καναπέδες, πάμφθηνο φαγητό, angry birds σε επιτραπέζιο, «αγορίστικη» γωνία για playstation και μπίρες, μηχανή για self service ποπ-κορν και άπειρα τουρνουά. Αν δεν έχεις ακόμα πειστεί να τα παρατήσεις όλα και να πας για ένα twister μέχρι να μπλέξεις τα μπούτια σου (στ’ αλήθεια) μάθε για τα τέλεια μόνο-στο-playtime-café παιχνίδια. Και δεν εννοώ τα επιτραπέζια. Λόγος από μόνος του για να έρθεις είναι το ότι εδώ παίζουν «Ραντεβού στα τυφλά». Με τους γνωστούς όρους, σκανδαλώδεις ερωτήσεις και φυσικά με τα μάτια κλειστά, το ζευγάρι που κερδίζει έχει για έπαθλο ρομαντικό δείπνο με κεράκια και τα συναφή στο πατάρι του μαγαζιού. Ψήθηκα ήδη να έρθω με τους φίλους μου, σ’ αυτό και στο karaoke party που παίζει επίσης: μια βραδιά με ντισκομπάλες και χρωματιστά φώτα για να διώξουμε απωθημένα και καημούς που δεν γεννηθήκαμε σταρ των 70s. Το beer pong, πάλι, είναι σαν το ping pong αλλά με μπίρα. Ή, αλλιώς, η δικαιολογία για να πιεις μπίρα μέχρι να παραπατάς και να μη θυμάσαι το δρόμο για το σπίτι σου. Όπως και να ’χει, οι καναπέδες είναι βολικοί είπαμε.
Ευδηλου 9-11, Ζωγράφου

n
Playce
Η αναβίωση των παιδικών μας χρόνων στην κατασκήνωση: τότε που η ώρα του μεσημεριανού γινόταν αφορμή για να χτυπήσουμε τα τραπέζια συνθηματικά, να τραγουδήσουμε και να φωνάξουμε μέχρι να μας βάλει η ομαδάρχισσα να καθαρίσουμε όλες τις τουαλέτες για τιμωρία. Ένα κλίμα που σου φτιάχνει τη διάθεση, μια αίθουσα γεμάτη γέλια και φωνές, μια ωραία φασαρία. Το «Playce» είναι το μέρος που πας και δεν φεύγεις. Μια κατασκήνωση για μεγάλα παιδιά. Εδώ θα βρεις τη μεγαλύτερη συλλογή παιχνιδιών στην Ελλάδα, 25 γεύσεις τσάι και 16 σοκολάτας, τις τέλειες πατάτες με τη φλούδα, μεγάλα, μακρόστενα τραπέζια για να χωρέσει όλη η παρέα και πατάρι με μαξιλάρες και γκαζόν. Οι τιμές είναι πολύ καλές, μπορείς να παίξεις απεριόριστα παιχνίδια για απεριόριστο χρόνο μόνο με 1 ευρώ και να φας Playce club με κοτόπουλο και στρογγυλές πατάτες. Και φώναξε όσο θες, ομαδάρχισσα δεν έχουν και οι τουαλέτες είναι καθαρές.
Λ. Στρ. Παπάγου 128, Ζωγράφου, 210 7755060

n
Πλέει - Play
Με διαφορά το πιο στιλάτο μπαράκι της Αγίας Παρασκευής, με την πιο ιντριγκαδόρικη και πρωτότυπη διακόσμηση, το «Play» είναι ένα all day bar που δεν το βαριέσαι ποτέ. Θα πας από το απόγευμα να παίξεις τα πατροπαράδοτα σκάκι, τάβλι, trivial κ.λπ. και θα φύγεις τρία mai tai αργότερα, με το κλείσιμο. Θα γοητευτείς από τη ρομαντική ατμόσφαιρα, θα ακούσεις soft rock μουσική, θα πιεις ωραία κοκτέιλ και θα μάθεις τα ερωτικά όλης της Αθήνας! Πού; Στις τουαλέτες! Ναι, εκεί έχουν βάλει στιλό και post-it για να γράψεις τα δικά σου ίσον λοβ και να διαβάσεις των άλλων. Θα γελάσεις, θα συγκινηθείς, θα θυμηθείς τα δικά σου, θα στεναχωρηθείς, θα χαρείς, πάντως σίγουρα θα γυρίσεις στο τραπέζι σου με άλλη διάθεση. Στη βιβλιοθήκη του μαγαζιού, μάλιστα, θα βρεις και άλμπουμ με τα καλύτερα post-it, όπως τα συνέλεξε η ιδιοκτήτρια. Από σνακ έχει τα πάντα σε καλές τιμές, φόρος τιμής στο κέικ σοκολάτας και στα σπιτικά cookies, που σαν αυτά δεν έχεις ξαναφάει. Promise.
Αγίου Ιωάννου 23, Αγία Παρασκευή

n
This House Rules
Τα πιο ψαγμένα επιτραπέζια και τις πιο φλούο καρέκλες θα τα βρεις στο Μαρούσι. Ένας μεγάλος χώρος κάθε μέρα γεμάτος με κόσμο, χρώματα, αρώματα, φωνές και θετική διάθεση, το «This House Rules» είναι το νέο hotspot. Με το που μπήκα σκέφτηκα ότι αν ήμουν 8 και είχα γενέθλια θα έπαιρνα είκοσι φίλους, πολλά χρωματιστά καπέλα και θα ερχόμουν εδώ για να παίξουμε παντομίμα και να πασαλειφτούμε με τούρτα μέχρι να ξημερώσει. Αλλά και τώρα που είμαι 18, η ιδιοκτήτρια με καθησύχασε: «Κάθε σαββατοκύριακο που ο χώρος διατίθεται για διάφορες εκδηλώσεις, στ’ ορκίζομαι, έχουν περάσει από δω όλες οι ηλικίες». 300 επιτραπέζια παιχνίδια και 4 παιχνιδογνώστες για να στα εξηγήσουν, θα παίζεις μέχρι να σε διώξουν για να κλείσουν. Όσων χρόνων και να είσαι. «Τα επιτραπέζια δεν έχουν ηλικία. Είναι διασκέδαση, δημιουργία και ακονίζουν και το μυαλό». Και στο τέλος-τέλος δεν χρειαζόμαστε δικαιολογία για να παίξουμε επιτραπέζια. Όλοι κρύβουμε ένα παιδί μέσα μας, δεν λένε;
Δ. Ράλλη 4, 1ος όροφος, Μαρούσι, 211 2126196

Top 5
1. Tichu
2. Catan
3. Jungle's Speed
4. Trivial Pursuit
5. Jenga

Φωτό: Μαρία Κοραχάη
 
http://www.athensvoice.gr/the-paper/article/464/%CF%84%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CE%B7-%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%80%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9

Σχόλια