Ταινιοθήκη... Αρχιεπισκοπής

Για πρώτη φορά στον εκκλησιαστικό χώρο της Ελλάδας, το Πολιτιστικό Κέντρο της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών ιδρύει Ταινιοθήκη- Κινηματογραφική Λέσχη, η οποία θα λειτουργεί στο κτήριο του Πολιτιστικού Κέντρου. Αρχικώς θα γίνεται μία προβολή κάθε μήνα.
     
«Η επιθυμία μας είναι η κινηματογραφική λέσχη να αποτελέσει ένα βήμα διαλόγου της Εκκλησίας με άλλους φορείς πολιτισμού και ιδεών, με αφορμή πάντοτε την τέχνη του κινηματογράφου, σε μία συμπαράταξη ποιότητας και στοχασμού διεισδυτικού, για ό,τι μας περιβάλλει και μας αφορά» είπε στο ΒΗΜΑ ο πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Χριστοδούλου.

Ο σκηνοθέτης και κληρικός της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πέτρος  Μινώπετρος ο οποίος θα κάνει την επιλογή των ταινιών και θα τις προλογίζει. Μετά από κάθε προβολή θα ακολουθεί ένας πρώτος σχολιασμός, ως αφορμή για συζήτηση με το κοινό, από τον διδάκτορα θεολογίας και φιλόλογο Διονύσιο Σκλήρη αλλά και από άλλους ομιλητές πού κατά καιρούς θα προσκαλούνται.

Στόχος της προσπάθειας δεν είναι απλώς η προβολή μιας ταινίας, αλλά η ελεύθερη πρόσβαση των ανθρώπων σε ένα ποιοτικό κινηματόγραφο πολλαπλών αναγνώσεων και η δημιουργία ενός συντροφικού κλίματος για συζήτηση και προβληματισμό με αφορμή το εκάστοτε κινηματογραφικό έργο.

Η κινηματογραφική λέσχη θα αρχίσει τις προβολές της την Πέμπτη 19.12.13 και ώρα 19:00 με την ταινία του Ξαβιέ Μποβουά «Ενώπιον θεών και ανθρώπων».(«Des hommes et des dieux», Γαλλία, 2010), που είναι εμπνευσμένη από πραγματικό περιστατικό. Η κοινή γνώμη είχε συγκλονιστεί από την απαγωγή και τη δολοφονία επτά μοναχών που ζούσαν στο χωριό Τίμπιριν της Αλγερίας το 1996.

Ο Μποβουά εστιάζει στην αντιπαράθεση ανάμεσα στη σιωπή και στην υπομονή των κιστερκιανών μοναχών, στη δημοκρατία, στις αποφάσεις τους, στην αφοσίωση στη μετάδοση της ειρήνης, στις ομαδικές προσευχές τους με το τυφλό μίσος των φανατικών ισλαμιστών, στην ανεξέλεγκτη βία, στην πλήρη αδιαφορία τους να μπουν στη διαδικασία του στοιχειώδους διαλόγου.

Είσοδος ελεύθερη.
Διεύθυνση Πολιτιστικού Κέντρου:
Πολιτιστικό Κέντρο Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (οδ. Μεγ. Βασιλείου 15 -Ρουφ) δεύτερος παράλληλος δρόμος πίσω από το κτήριο του Μουσείου Μπενάκη.
Μετρό Κραμεικός

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=550378

Σχόλια