Έρχεται το 26o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Με πρεμιέρες ταινιών που βραβεύτηκαν στα διεθνή φεστιβάλ και αρκετές εκπλήξεις, όπως η προβολή μέρους της νέας ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη και της εξαφανισμένης από τον ίδιο, κόπιας, του κινηματογραφικού ντεμπούτου του Stanley Kubrick αλλά και με παράλληλες εκδηλώσεις, ξεκινά στις 14/11 το 26ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.
To αθηναϊκό κινηματογραφικό ραντεβού του Νοέμβρη, που περιμένουν κάθε χρόνο χιλιάδες Έλληνες σινεφίλ, δεν απέχει πολύ. Το 26ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, διεξάγεται φέτος από τις 14 έως και τις 27 Νοεμβρίου 2013.

Περισσότερες από 70 ταινίες από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κινηματογραφία θα παρουσιαστούν στις 14 ημέρες της διάρκειας του φεστιβάλ. Συγκεκριμένα, από τις 14 έως και τις 20 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους ΛΑΪΣ - Ταινιοθήκη της Ελλάδος και Capitol 3D Cinema, και από τις 21 έως και τις 27 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο Ιντεάλ.

Όπως κάθε χρόνο, στο Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ, πρόσφατες ευρωπαϊκές παραγωγές που δεν έχουν αγοραστεί από Έλληνα διανομέα θα διαγωνιστούν για το βραβείο του Πανοράματος. Tο βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογράφου (FIPRESCI) θα απονείμουν τρία μέλη της, από τη Ρουμανία, τη Νορβηγία και την Ελλάδα, ενώ τα τελευταία χρόνια, το Πανόραμα έχει θεσπίσει και το βραβείο κοινού που απονέμει 5μελής επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού Αθηνόραμα.

Διαγωνιστικό, ταινίες που ξεχωρίζουν





  • Viva la liberta: καλύτερο σενάριο και πρώτος ανδρικός ρόλος στα Βραβεία της Ένωσης Ιταλών Κριτικών Κινηματογράφου. Μια ευρηματική σάτιρα για την ιταλική πολιτική σκηνή.



  • Class enemy: υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, και για Luigi De Laurentiis Award στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Ένα συγκλονιστικό δράμα που εκτυλίσσεται σε ένα γυμνάσιο με φόντο μια αυτοκτονία.


  • The priest's children: υποψήφιο για Crystal Globe στο φεστιβάλ του Karlovy Vary. Μία ευφυέστατη κωμωδία για τη θρησκεία και το ταμπού της αντισύλληψης.


  • In bloom: υποψήφιο για καλύτερη ταινία στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου. Ένα κινηματογραφικό δοκίμιο για την αντρική βία και την αναζήτηση της γυναικείας ταυτότητας.
Τμήμα «H Διεθνής Εικόνα Σε Πρώτη Προβολή» - φιλοξενεί άπαικτες ταινίες από την παγκόσμια κινηματογραφία.

  • La danza de la realidad: η πολυαναμενόμενη ταινία του Alejandro Jodorowsky, ένα φιλμ το οποίο απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές κατά την προβολή του στο Φεστιβάλ των Καννών


  • Post Tenebras Lux: Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών το 2012) μια ακροβασία μεταξύ ονείρων και πραγματικότητας από τον αμφιλεγόμενο Carlos Reygadas,

  • The invisible woman: από την Αγγλία, έρχεται η ταινία, με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Ρέιφ Φάινς, γύρω από τον κρυφό έρωτα του διάσημου Βρετανού συγγραφέα Καρόλου Ντίκενς για μια πολύ νεότερη του γυναίκα

  • Wild duck: η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη Γιάννη Σακαρίδη, ένα φιλμ για τις επιλογές που κάνουμε όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ηθικά διλήμματα και οικονομικά συμφέροντα.
Αφιερώματα





  • Alejandro Jodorowsky – Ο σουρεαλισμός της ακρότητας
Με αφορμή την πρώτη προβολή της νέας ταινίας του Χιλιανού δημιουργού, La danza de la realidad, θα φιλοξενηθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος στο χιλιανό δημιουργό, τα Fando y Lis (1968), η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, το El Topo (1970) ένα γκροτέσκο, βίαιο παραληρηματικό ταξίδι, το οποίο απέκτησε με το πέρασμα του χρόνου μυθικές διαστάσεις, το προκλητικό, σουρεαλιστικό έπος The Holy Mountain (1973), το Santa Sagre (1989) η πιο “εμπορική” και βατή αλληγορική ταινία του, και για πρώτη φορά το άπαικτο στην Ελλάδα, μικρού μήκους φιλμ του, La Cravate (1957).

  • American Indie Go! Το αφιέρωμα παρουσιάζει ταινίες ενός σύγχρονου, πραγματικά ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου.
Εδώ θα δούμε μεταξύ άλλων τα:



Girl Walk: All Day που με crowdfunding συγκέντρωσε περισσότερα από 20.000 δολάρια και παρέδωσε ένα νέο είδος μιούζικαλ για τη γενιά των hipsters (και όχι μόνο).
Tiny Furniture της Lena Dunham, που έβαλε την δημιουργό του στον χάρτη και έκανε κοινό και κριτικούς να παραμιλούν με το τηλεοπτικό Girls (HBO)



Marfa Girl του Larry Clark, την πρώτη ταινία του που ενώ διακρίθηκε σε φεστιβάλ, ο σκηνοθέτης της επέλεξε να μην κάνει συμβατική διανομή.

  • Έλληνες Συγγραφείς Προτείνουν 8 Ευρωπαϊκές Ταινίες
Οι συγγραφείς Στέργια Κάββαλου, Βασίλης Καλαμαράς, Θοδωρής Ρακόπουλος, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Βάσια Τζανακάρη, Θωμάς Τσαλαπάτης, Νίκος Χρυσός και Μαρία Φακίνου, προτείνουν και προλογίζουν αγαπημένες τους ευρωπαϊκές ταινίες. Ανάμεσα σε αυτές Η Αλίκη στις πόλεις του Wim Wenders, και το Οι αρμονίες του Βερκμάιστερ του Bela Tarr, το Ο καθρέφτης του Andrei Tarkovsky, αλλά και το Συγχαρητήρια στους Αισιόδοξους της Κωνσταντίνας Βούλγαρη.

  • Ο “Άλλος” Ελληνικός Κινηματογράφος των 60s: η “ελληνική άνοιξη”, του σινεμά
Ταινίες όπως μεταξύ άλλων, η Αντιγόνη του Γιώργου Τζαβέλλα, η Ηλέκτρα του Μιχάλη Κακογιάννη, η Συνοικία το όνειρο του Αλέκου Αλεξανδράκη, η Φαίδρα του Jules Dassin, Το μπλόκο του Άδωνι Κύρου και Οι βοσκοί της συμφοράς του Νίκου Παπατάκη.

  • Giallo: H εκδοχή του ιταλικού τρόμου


Τα αριστουργήματα του Mario Bava Lisa e il diavolo, La maschera del demonio (Η μάσκα του σατανά) και Sei donne per l' assassino, και του Riccardo Freda, με ταινίες όπως, L’ orribile segreto di Dr. Hichcock και Lo Spettro.
  • Το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Stanley Kubrick
Ένα από τα πλέον γοητευτικά κινηματογραφικά ντεμπούτα, τόσο μισητό για τον τελειομανή σκηνοθέτη Stanley Kubrick που σύμφωνα με τις φήμες φρόντισε να εξαφανίσει κάθε κόπια της ταινίας, το μέχρι πρότινος αδιάθετο στο ευρύ κοινό, Fear and Desire, παραμένει αδιάψευστη μαρτυρία του ταλέντου και της ιδιαιτερότητας του -νεαρού τότε- σκηνοθέτη και προβάλλεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

  • 5λεπτο work in progress της πολυαναμενόμενης ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη, Το μικρό ψάρι.
  • Μικρού Μήκους
14 ταινίες, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation, φιναλίστ των βραβείων (2012) της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (European Film Academy).

Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ανακοινωθεί σύντομα στην επίσημη ιστοσελίδα του, www.panoramafest.org.

Παροχές του φεστιβάλ σε ανέργους

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου δίνει φέτος τη δυνατότητα σε ανέργους να παρακολουθήσουν δωρεάν τις ταινίες του προγράμματός του. Συγκεκριμένα, θα διατίθενται για κάθε προβολή 10 δωρεάν εισιτήρια, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα προμηθεύονται από τα ταμεία των κινηματογράφων, 45 λεπτά πριν την έναρξη της προβολής, με σειρά προσέλευσης, μέχρι και εξαντλήσεώς τους. Για την ελεύθερη είσοδο, είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του ενδιαφερομένου (και όχι δι’ αντιπροσώπου), η επίδειξη της επικυρωμένης και σε ισχύ κάρτα ανεργίας, καθώς και η αστυνομική ταυτότητά του.
Παράλληλες εκδηλώσειςΑνοιχτή συζήτηση με θέμα Ευρωπαϊκό Σινεμά - Νότος vs. Βορράς, με αφορμή την προβολή στο διαγωνιστικό τμήμα, της βραβευμένης ταινίας του Roberto Ando, "Viva la liberta!” (Βραβείο καλύτερου Σεναρίου, πρώτου αντρικού ρόλου από την Ιταλική Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, και υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα Ιταλίας και Καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ Karlovy Vary). Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου. Συντονιστής: Νίνος Φένεκ Μικελίδης.
Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, 12.30 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS.

Μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από τον κινηματογράφο και το θέατρο. Η Ανεξάρτητη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με τα πιο αγαπημένα κινηματογραφικά και θεατρικά θέματα του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη, ενώ παράλληλα θα προβάλλονται σε οθόνη σκηνές από τις εν λόγω ταινίες.
Κυριακή 24 Νοεμβρίου, 8 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος).

Διαγωνισμός Δημιουργικού
Φέτος για πρώτη φορά, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου απηύθυνε κάλεσμα σε σπουδαστές και απόφοιτους σχολών γραφιστικής και οπτικής επικοινωνίας, να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό για τη δημιουργία αφίσας. Νικητής του διαγωνισμού αναδείχθηκε ο graphic designer, Κωνσταντίνος Καραθανάσης από την Κοζάνη.

Επιλεγμένα έργα συμμετεχόντων θα παρουσιαστούν στον κατάλογο της φετινής διοργάνωσης.

Διοργάνωση: ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού,
και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Επιστρέψτε στη αρχική σελίδα του σινεμά και δείτε τις νέες προβολές, κινηματογραφικά νέα και αίθουσες προβολής!


Κάντε Like στη σελίδα της Ψυχαγωγίας στο Facebook 

http://entertainment.in.gr/html/ent/751/ent.156751.asp

Σχόλια