ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Η κίνηση προς το λιμάνι, χθες, βράδυ Τρίτης 22 Οκτωβρίου, δεν άφηνε περιθώρια αμφιβολίας ότι κάτι σημαντικό συνέβαινε εκεί. Σημαντικό και θετικό, ευτυχώς. Οσο αυτοκίνητα και πεζοί πλησίαζαν προς την πλατεία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, τόσο το μποτιλιάρισμα αυξανόταν. Το κτίριο του θεάτρου ήταν φωταγωγημένο. Κόσμος, πειραιώτες ήταν συγκεντρωμένοι τριγύρω. Η μπάντα του δήμου έπαιζε. Τα παιδιά της χορωδίας τραγουδούσαν. Οι επίσημοι έφθαναν ο ένας μετά τον άλλον και ο δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος τους υποδεχόταν με περισσή χαρά. Διακριτικός αλλά ουσιαστικά παρών ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Τάκης Τζαναργιάς φρόντισε να πάνε όλα καλά...  

Δέκα λεπτά πριν από τις οκτώ το βράδυ, τα φώτα έσβησαν για να προβληθεί, πάνω στο ίδιο το κτίριο _έργο του πειραιώτη αρχιτέκτονα Ι. Λαζαρίμου, 1884, ένα βίντεο που «έπαιζε» με το ίδιο το Δημοτικό Θέατρο. Μπροστά στα μάτια μας γκρεμιζόταν και χτιζόταν καθώς η θάλασσα, ένα πλοίο ή ένα ελικόπτερο έμοιαζε να ενώνεται με την πρόσοψη…

Δέκα λεπτά μετά τις οκτώ, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του έφθασε στον χώρο. Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, συνοδεύομενος επίσης από τη σύζυγό του, κατευθύνθηκε προς το Θέατρο, ανέβηκε τις σκάλες και μπήκε στην κεντρική αίθουσα. Απ΄έξω ελάχιστοι εκπρόσωπο των δικηγόρων του ΣΥΡΙΖΑ με ένα πανό εξέφραζαν την αντίθεσή τους φωνάζοντας «Δεν θα περάσει…», αναφορικά με τη μεταφορά δικαστικών χώρων, εκτός Πειραιά…

Η πλατεία και τα θεωρεία - εξώστες ήταν γεμάτα. Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ έκανε τον Αγιασμό για να παραχωρήσει το βήμα στον Δήμαρχο. Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος αναφέρθηκε στο έργο, ευχαρίστησε τους παρόντες και μίλησε γι΄αυτή «τη μεγάλη γιορτή, για τον ναό της τέχνης και του πολιτισμού», που αποκτά και πάλι ο Πειραιάς.

Ο πρωθυπουργός, λαμβάνοντας τον λόγο, τόνισε τη «συλλογική συγκίνηση για το στολίδι του Πειραιά», τη «συνέπεια και τη συνέχεια» που επιβεβαιώνεται με τα εγκαίνια, ενώ αναφέρθηκε στις μεγάλες προσωπικότητες του παρελθόντος που λάμπρυναν με την παρουσία τους τη σκηνή του θεάτρου. «Να συνεχίσει την ιστορία του, να γράψει νέες σελίδες, να συνεχίσει την παράδοση, αυτό το αισθητικά όμορφο και κοινωνικά χρήσιμο κτίριο». Για να καταλήξει ότι «το Δημοτικό Θέατρο είναι ένα σύμβολο ότι η πόλη ξαναγεννιέται, ότι η χώρα ξαναγεννιέται».

Λίγο πριν η μουσικοθεατρική παράσταση αρχίσει, ο δήμαρχος Πειραιά δώρισε τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και στον Πρωθυπουργό ένα αναμνηστικό ασημένιο γραμματόσημο με μια φωτογραφία από το θέατρο.

Τα φώτα έσβησαν και η μεγάλη λευκή οθόνη κατέβηκε για να φιλοξενήσει την προβολή της ιστορίας του θεάτρου, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πλήρες ντοκιμαντέ. Κι ακολούθησαν οι μουσικές και τα τραγούδια, ενταγμένα σε ένα συγκινητικό κινησιολογικό πλαίσιο, με κινούμενες εικόνες στο βάθος της σκηνής.

Από την Τζίνα Φωτεινοπούλου που ερμήνευσε άριες, το θέαμα πέρασε στην καθαρή και λιτή  ερμηνεία του τραγουδιού «Ολοι οι ρεμπέτες του ντουνιά» από τον Γιάννη Μπέζο. Ακολούθησαν ο εξαιρετική Ελένη Κοκκίδου με μια διπλή μουσική παρουσία _«Το πλοίο θα σαλπάρει» - «Κάθε λιμάνι και καημός», η Ευαγγελία Μουμούρη με το «Αγάπη που΄γινες δίκοπο μαχαίρι» και την ξαφνική εμφάνιση - ευχάριστη έκπληξη ενός ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, ο  Σταμάτης Φασουλής με τη «Δραπετσώνα»

Ο Θανάσης Αλευράς τραγούδησε το «Κάτω στον Πειραιά» ενώ ο Δημήτρης Λιγνάδης την «Πειραιώτισσα». Η Κερασία Σαμαρά τα «Λιμάνια» της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και τη βραδιά μουσικά έκλεισε ο Γιάννης Ζουγανέλλης. Η παράσταση ολοκληρώθηκε με το χορευτικό από «Τα παιδιά του Πειραιά» ενώ στη συνέχεια δύο μπάντες του δήμου διασταυρώθηκαν επί σκηνής, προτού καλλιτέχνες, συντελεστές, τεχνικοί, μουσικοί, τα παιδιά της χορωδίας και εργάτες του θεάτρου, υποκλιθούν στους επισήμους και το κοινό.

Ο Φωκάς Ευαγγελινός που είχε τη σύλληψη και τη σκηνοθεσία, έστησε μια παράσταση γεμάτη θάλασσα, φως, Πειραιά αλλά και συναισθηματική φόρτιση. Με μικρές πινελιές (σκάλες, κεριά, λαμπιόνια) αλλά και έντονες σκηνές φευγιού, έδωσε το χθες και το σήμερα του Πειραιά, κοιτάζοντας προς το αύριο. Συνεργάτες του, μεταξύ άλλων, η Εύα Νάθενα που είχε τη σκηνογραφική επιμέλεια καθώς και την ευθύνη των βίντεο, ο Λάμπρος Λιάβας, ο Αλέκος Γιάνναρος. Ολοι μαζί έκαναν ακόμα πιο αισιόδοξο το ξεκίνημα του ανακαινισμένου Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. «Οι δρόμοι του Πειραιά», όπως ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης - γιορτής θα συνεχισθούν για πέντε ακόμα ημέρες.

Μυρτώ Λοβέρδου

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=536101

Σχόλια