Βρήκαν πάπυρο με αρχαία κατάρα γραμμένη στα ελληνικά σε ανασκαφή

Κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε ένα πάρκινγκ στην περιοχή Givatiι, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τον πάπυρο στον οποίο μία... μάγισσα, η Κυρίλλα, επικαλείται τα ονόματα έξι θεοτήτων, μεταξύ των οποίων του Ερμή, της Περσεφόνης, του Πλούτωνα και της Εκάτης και καταριέται έναν άνδρα ονόματι Λένις, πιθανότατα για μία δικαστική υπόθεση.
Μεταξύ των ευρημάτων βρέθηκε και ένα κομμάτι πάπυρου που περιλαμβάνει μία αρχαία κατάρα γραμμένη στα ελληνικά. Στον πάπυρο, μία γυναίκα που υπογράφει ως Κυρίλλα, επικαλείται τα ονόματα έξι θεοτήτων και καταριέται έναν άνδρα ονόματι Λένις, πιθανότατα για μία δικαστική υπόθεση .
"Σφυροκοπώ και χτυπάω δυνατά και καρφώνω τη γλώσσα, τα μάτια, την οργή, το θυμό, την αναβλητικότητα, την αντιπολίτευση του Λένις", αναγράφεται χαρακτηριστικά σε ένα σημείο του κειμένου.
"Για να επιτύχει τον στόχο της η Κυρίλλα συνδυάζει στοιχεία της από τέσσερις θρησκείες", εξηγεί ο Ρόμπερτ Βάλτερ Ντάνιελ από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας."Από τις έξι θεότητες που επικαλείται, οι τέσσερις είναι Έλληνες (Ερμής, Περσεφόνη, Πλούτωνας και Εκάτη ), ο ένας Βαβυλώνιος (Ερέσιγκαλ) και άλλη μία, η Αμπρασάχ, είναι θεότητα των Γνωστικών, μιας θρησκείας που συνδέεται με τον πρώιμο Χριστιανισμό.
Επιπλέον , το κείμενο περιέχει μαγικές λέξεις όπως "Iaoth" που έχουν εβραϊκή-Ιουδαϊκή προέλευση."

  Σύμφωνα με Discovery η Κυρίλλα και ο αποδέκτης της κατάρας ήταν πιθανότητα Ρωμαίοι της μεσαίας ή της ανώτερης αστικής τάξης, οι οποίοι βρίσκονταν σε νομική διαμάχη, καθώς ο πάπυρος με την κατάρα φέρει ομοιότητες με άλλους που βρέθηκαν στην Κύπρο και είναι γνωστό ότι έχουν χρησιμοποιηθεί σε νομικές υποθέσεις.

Πηγή:Discovery.com

Σχόλια