Αφαντα 37 έργα από το αρχείο της Δημοτικής Πινακοθήκης της Αθήνας

Μία δυσάρεστη έκπληξη επιφύλασσε η απογραφή στο κτήριο όπου φυλάσσονται τα περίπου 3.000 έργα του αρχείου της Δημοτικής Πινακοθήκης της Αθήνας: την απώλεια 37 έργων τέχνης, κυρίως χαρακτικά, λάδια και γλυπτά.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», η απογραφή στο παλιό κτήριο του Δημοτικού Βρεφοκομείου, στην πλατεία Κουμουνδούρου, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2012 και ολοκληρώθηκε έπειτα από 20 μήνες.
Ανάμεσα στα έργα που αναζητά ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων είναι έξι σχέδια του Γιώργου Γουναρόπουλου, καθώς και το γλυπτό του Δημήτρη Φιλιππότη «Βρεφοκόμος», που θεωρούνται τα πιο σημαντικά και τα πιο πρόσφατα εξαφανισμένα.
Επίσης, ανάμεσα στα απολεσθέντα είναι το κεφάλι αγάλματος του Γ. Ματαράγκα με τίτλο «Κατερίνα», μια υδατογραφία του Κ. Μαράτου, λιθογραφίες της Α. Παπαδοπεράκη αφιερωμένες στον Κ. Καβάφη και τον Γ. Σεφέρη, μια σύνθεση του Γ. Σταθόπουλου, μια χαλκογραφία του Π. Παντολφίνι, ελαιογραφίες των Πηνελόπης Διαμαντοπούλου, Δώρας Μπούκη, Χαρίκλειας Αλεξανδρίδου, Τζένης Παπαδάκη κ.ά.

Η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Νέλλη Παπαχελά δηλώνει στην εφημερίδα πως από την απογραφή προκύπτει ότι 22 από τα έργα έχουν χαθεί πριν το 1995.

«Για όλα τα έργα έχει γίνει αναζήτηση, που αποδείχθηκε άκαρπη, στις αποθήκες της Πινακοθήκης και στα κτήρια του Δήμου, από το Δημαρχείο μέχρι τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Πλέον ο Οργανισμός θα στείλει τα στοιχεία της έρευνας στη νομική υπηρεσία του Δήμου, η οποία προφανώς θα προχωρήσει σε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου» σημειώνει η κ. Παπαχελά.

http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231271061

Σχόλια