Αναστέλλεται κάθε ακαδημαϊκή λειτουργία του Πανεπιστημίου Αθηνών

Με ανακοίνωσή της η Σύγκλητος  του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ανακοίνωσε ότι  "παγώνει" κάθε ακαδημαϊκή λειτουργία, όπως εγγραφή των νεοεισαχθέντων φοιτητών, διεξαγωγή εξετάσεων, ορκωμοσίας πτυχιούχων.
Μάλιστα, θα προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια της χώρας, αλλά και της Ευρώπης επικαλούμενη τα συνταγματικά της δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις περί ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης.

Αναλυτικά:

"Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) στη σημερινή έκτακτη συνεδρία της 23ης Σεπτεμβρίου 2013 διαπιστώνει:

*την αντικειμενική πλήρη αδυναμία της εκπαιδευτικής, ερευνητικής και διοικητικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

*ότι η ακατάληπτη επιμονή των Υπουργείων Παιδείας  και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε επιλογές που οδηγούν ευθέως στην υπονόμευση της ανώτατης εκπαίδευσης της νέας γενιάς της Ελλάδας, ουσιαστικής ελπίδας για την υπέρβαση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης τα επόμενα χρόνια, δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να γίνει αποδεκτή.

*ότι τα Υπουργεία Παιδείας  και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με αστοιχείωτους λογιστικούς υπολογισμούς και λογικά άλματα, που δεν αρμόζουν σε υπεύθυνους φορείς ευνομούμενης πολιτείας, και πλήρη αδιαφάνεια, περιθωριοποιεί το πρώτο Πανεπιστήμιο της Χώρας και των Βαλκανίων, που προσφέρει αδιαλείπτως από το 1837 σημαντικότατα εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό έργο συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας.

Η Σύγκλητος, κατόπιν αυτών αποφασίζει την προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια της χώρας, αλλά και της Ευρώπης επικαλούμενη τα συνταγματικά της δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις περί ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης.

Η Σύγκλητος του Ε.Κ.Π.Α. με λύπη της ενημερώνει την κοινή γνώμη ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξαναγκάζεται χωρίς τη θέλησή του σε αδυναμία εγγραφής των νεοεισαχθέντων φοιτητών, διεξαγωγής εξετάσεων, ορκωμοσίας πτυχιούχων και, γενικώς κάθε άλλης ακαδημαϊκής λειτουργίας και παροχής κοινωνικού έργου, καθώς και ανταπόκρισης στις  διεθνείς  υποχρεώσεις του.
Η Σύγκλητος, τέλος, απευθύνει θερμή παράκληση προς πάντα αρμόδιο έστω και την ύστατη αυτή στιγμή για την αναστολή των επώδυνων μέτρων σε βάρος του Ε.Κ.Π.Α".

Εκ μέρους του Προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων, ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. Καθ. Ιωάννης Μυλόπουλος δήλωσε:

"Είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε και να συνομιλήσουμε με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα, και να του εξηγήσουμε για τη δυσχερέστατη θέση στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα δημόσια Πανεπιστήμια, μετά από την ανακοίνωση της διαθεσιμότητας ενός σημαντικού τμήματος του διοικητικού μας προσωπικού.
Μετά από την διαθεσιμότητα τα Πανεπιστήμια δεν θα είναι πια αυτά που ξέραμε μέχρι πρότινος, μιας και ούτε τα πτυχία θα έχουν πια το ίδιο αντίκρισμα με αυτό που είχαν, ούτε η ακαδημαϊκή μας απόδοση και παραγωγή θα μπορεί να είναι ίδια με 1.369 ανθρώπους που λειτουργούν ουσιαστικά τα Πανεπιστήμια λιγότερους στα Ιδρύματα.

Θέλαμε να τονίσουμε και τονίσαμε στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι ήμασταν εμείς που ζητήσαμε αξιολόγηση των διοικητικών μας δομών. Και ζητήσαμε αξιολόγηση μέσα από το πρόγραμμα που το ίδιο το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκήρυξε την περσινή χρονιά, την περίφημη πρόσκληση 56, που θα ήταν ο μόνος ορθόδοξος τρόπος προκειμένου να αξιολογηθούν οι διοικητικές μας δομές.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση επέλεξε έναν άλλο τρόπο, μια fast truck διαδικασία «αξιολόγησης» των δομών, την οποία κι αυτήν αποδεχτήκαμε, υποβάλλαμε τα λεγόμενα «σχέδια αξιολόγησης» στο Υπουργείο πριν τη διαθεσιμότητα.
Αποδείχτηκε και από αυτά, με τα δυσμενέστατα κριτήρια δηλαδή που έθεσε το Υπουργείο, ότι τα Πανεπιστήμια δεν έχουν πλεόνασμα, αλλά έχουν ένα μεγάλο έλλειμμα διοικητικού προσωπικού, ύψους 2.500 θέσεων σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας.

Παρόλα αυτά, σε αντίθεση με τη γνωμοδότηση αυτή των Πανεπιστημίων, με την αξιολόγηση αυτή των ίδιων των Πανεπιστημίων, ανακοινώθηκαν διαθεσιμότητες 1.369 θέσεων, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση μονομερώς, ατεκμηρίωτα, χωρίς καμία αξιολόγηση, αποφάσισε από μόνη της ότι στα Πανεπιστήμια περισσεύει προσωπικό και δεν λείπει.
Αυτό το οποίο έχει μεγάλη σημασία αυτή τη στιγμή είναι να γίνει κατανοητό ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η κυβέρνηση, η πολιτεία έχει την υποχρέωση να φροντίζει να παρέχει πόρους και μέσα στα Πανεπιστήμια, έτσι ώστε να λειτουργούν καλά.

Είναι πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας όπου έρχεται μια κυβέρνηση και αφαιρεί πόρους και μέσα, υπονομεύοντας το έργο των Πανεπιστημίων.
Αυτό το πράγμα προσβάλλει το Σύνταγμα, άρα λοιπόν θα πρέπει να υπάρξουν προσφυγές κοινές, θα υπάρξει μία κοινή προσφυγή από τα 8 θιγόμενα Πανεπιστήμια ακριβώς γι’ αυτό το θέμα, καθώς και το θέμα της προσβαλλόμενης αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων και επίσης θα υπάρξουν και ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου να μην προχωρήσει καμία διαθεσιμότητα στα Πανεπιστήμια.
Τέλος, εξηγήσαμε στον κ. Τσίπρα και βρήκαμε ανταπόκριση το γεγονός ότι εδώ δεν πρόκειται για ένα συντεχνιακό αίτημα των Πανεπιστημίων, «μας  παίρνει προσωπικό, προστατέψτε μας για να συνεχίσουμε να είμαστε το ίδιο με αυτό που ήμασταν», είναι ένα θέμα το οποίο αφορά τον έλληνα πολίτη, αφορά την ελληνική οικογένεια, αφορά τα παιδιά της ελληνικής οικογένειας, αφορά την ελληνική κοινωνία.

Δεν είναι μόνο θέμα, λοιπόν, των Πανεπιστημίων και των Πρυτάνεων, είναι ένα θέμα που αφορά τον κάθε Έλληνα, διότι, πλήττοντας το δημόσιο Πανεπιστήμιο, ουσιαστικά υπονομεύεται η ισότιμη πρόσβαση όλων των ελλήνων πολιτών στη γνώση και τη μόρφωση, που είναι η μόνη απαραίτητη προϋπόθεση για την ισότιμη πρόσβαση στην πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία".

http://news247.gr/eidiseis/koinonia/paideia/anastelletai_kathe_akadhmaikh_leitoyrgia_toy_panepisthmioy_athhnwn.2424702.html

Σχόλια