Προτάσεις για τις « Νύχτες Πρεμιέρας » (2013)

Α. « Οι Νεκροί και οι Ζωντανοί »
 
Η 25χρονη Σίτα αποφασίζει να βρει απαντήσεις σχετικά με το παρελθόν της οικογένειάς της κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, τη στιγμή που ανακαλύπτει πως ο παππούς της υπήρξε μέλος των SS. Το οδοιπορικό της ξεκινά από το Βερολίνο για να φτάσει στη Βιέννη, τη Βαρσοβία και τη Ρουμανία, εκεί όπου φωλιάζουν οι ρίζες της, μαζί με τα κακοφορμισμένα τραύματα και απωθημένες ενοχές όχι μόνο των δικών της ανθρώπων, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.

Καθώς δανείζει την καταγωγή της στην πλημμυρισμένη από ενέργεια ηρωίδα της, η ρουμανικής καταγωγής, Αυστριακή σκηνοθέτιδα Μπάρμπαρα Αλμπερτ, επαναφέρει το καίριο ζήτημα της διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης και της αναζήτησης της ευθύνης που φέρει ο σύγχρονος άνθρωπος απέναντι στο χθες, το σήμερα και το αύριο. Αποφεύγοντας τον σκόπελο του ατέρμονου αναμασήματος της ενοχής, «Οι Νεκροί και οι Ζωντανοί» προτάσσουν τη σημασία της αυτογνωσίας και της ταυτότητας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση του επανακάμψαντα εφιάλτη του νεοναζισμού.

Κινηματογράφος: ODEON 1
Ημέρα προβολής: Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013
Ώρα προβολής: 18.00

Β.  « Πολύ κακό για το τίποτα »

Τι δουλειά έχει ο σκηνοθέτης των «Εκδικητών» σε μια ανεξάρτητη ρομαντική κομεντί εμπνευσμένη από το «Πολύ Κακό για το Τίποτα» του Γουίλιαμ Σαίξπηρ; Τη σκηνοθετεί, υπογράφει το σενάριο, έχει συνθέσει και ηχογραφήσει τη μουσική και βρίσκεται και στο τιμόνι του παραγωγού για να αποδείξει ότι είναι πολλά παραπάνω από τον νέο αγαπημένο σκηνοθέτη των απανταχού κόμικ σπασίκλων.

Δίχρωμο στην οθόνη, αλλά πλούσιο σε χιουμοριστικές αποχρώσεις, το «Πολύ Κακό για το Τίποτα» είναι ένα κερδισμένο στοίχημα, παραδίδοντας μια από τις πιο ασυνήθιστες διασκευές κλασικού έργου στη μεγάλη οθόνη. Γυρισμένο σε 12 μόλις μέρες στο σπίτι του ίδιου του Τζος Γουίντον, και βασισμένο εξ ολοκλήρου στο κλασικό σαιξπηρικό κείμενο, η ταινία ξεδιπλώνει στη μεγάλη οθόνη το πηγαίο ταλέντο ενός δημιουργού που μπορεί να διαχειριστεί τις απαιτήσεις ενός προϋπολογισμού 220 εκατομμυρίων δολαρίων με την ίδια άνεση και αποτελεσματικότητα με την οποία ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του σύγχρονου ανεξάρτητου κινηματογράφου. 

Κινηματογράφος: ΔΑΝΑΟΣ 2
Ημέρα προβολής: Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013
Ώρα προβολής: 20.00



Επιλογή: Βασιλική Πανούση και Παναγιώτης Φούκας

Σχόλια