Ήσυχες διακοπές στους Φούρνους

Φούρνοι Iκαρίας - Aληθινές καλοκαιρινές διακοπές

Το ταξίδι στους Φούρνους Ικαρίας (ή Κορσεών - νησί των Κουρσάρων) δεν χρειάζεται πολύ για να σου κουρσέψει την καρδιά. Εκεί δεν έχει «αξίζει να δεις», αλλά αξίζει να ζήσεις. Αξίζει να ζήσεις το μπάνιο στα κρυστάλλινα νερά και να απολαύσεις τις καλύτερες θαλασσινές συνταγές στις καλύτερες τιμές. Αξίζει να ζήσεις τον... διάλογο με τον αέρα στα ορεινά σημεία του νησιού. Αξίζει να ζήσεις τη φιλοξενία των κατοίκων και πάνω απ' όλα να απολαύσεις αυτό που αναζητούν οι περισσότεροι: ήσυχες διακοπές.
Οι Φούρνοι, το κεντρικό νησί του συμπλέγματος, μπήκαν στον τουριστικό χάρτη πρόσφατα. Μπήκαν όμως γι' αυτούς που αναζητούν κάτι το ξεχωριστό στις διακοπές τους, μακριά από την πολυκοσμία των δημοφιλών προορισμών. Περίπου 20 χρόνια πριν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. Τα - αρκετά μικρότερα - πλοία άραζαν έξω από αυτό που τότε χαρακτηριζόταν λιμάνι και οι επιβάτες (αυτοκίνητα δεν υπήρχαν τότε στο νησί) «ακροβατούσαν» στην ανεμόσκαλα προσπαθώντας να μπουν με ασφάλεια στα καΐκια που τους περίμεναν για να τους οδηγήσουν στη στεριά. Κι όμως ακόμα και αυτή η περιπέτεια ήταν ένα κερασάκι στην τούρτα των «ροκ» διακοπών στο νησί.
Από τότε δεν άλλαξαν πολλά. Τα πλοία βέβαια έπιασαν λιμάνι και από την μπουκαπόρτα τους άρχισαν να κατεβαίνουν και τα αυτοκίνητα, όμως το οδικό δίκτυο και κυρίως ο δρόμος που οδηγεί από τους Φούρνους στη Χρυσομηλιά και τον οικισμό Καμάρι παραμένει χωμάτινος παρά το ότι έχει εγκριθεί εδώ και καιρό η ασφαλτόστρωσή του. Επίσης, η ταλαιπωρία των κατοίκων σε θέματα υγείας είναι μεγάλη, καθώς στο νησί υπάρχουν δύο αγροτικοί ιατροί χωρίς τα κατάλληλα μηχανήματα. Αλλά το καλοκαίρι δεν είναι εποχή για γκρίνια. Το καλοκαίρι έρχονται οι τουρίστες. Έλληνες και ξένοι (οι περισσότεροι με ενοικιαζόμενα ή ιδιωτικά σκάφη) γεμίζουν το μικρό νησί, το οποίο όμως δεν χάνει την ησυχία του.

Οι Φούρνοι και η Θύμαινα απέναντι
H Χώρα των Φούρνων παραμένει σχεδόν αναλλοίωτη με τα μικρά γραφικά δρομάκια της και τα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής σπίτια. Τα βράδια, με φόντο τα πολύχρωμα βαρκάκια, η παραλία της γεμίζει από κόσμο και νομίζεις ότι μόλις τελείωσε μια συναυλία. Φουρνιώτες και επισκέπτες περπατούν σχεδόν ασταμάτητα από τη μία άκρη στην άλλη. Νομίζεις πως συμμετέχεις σε μία παρέλαση με ακανόνιστο βήμα, ενώ στο... αντίθετο ρεύμα συναντάς τους ίδιους ανθρώπους να σου χαμογελούν δυο και τρεις φορές. Κάποιοι λοξοδρομούν και ανεβαίνουν προς την κεντρική πλατεία, όπου δίπλα στα πανύψηλα πλατάνια βρίσκονται τα παλιά καφενεδάκια του νησιού.

Βόλτα στους οικισμούς και τα χωριά

Λίγο έξω από τους Φούρνους σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου βρίσκεται το Καμπί ένας μικρός οικισμός κτισμένος αμφιθεατρικά. H «είσοδός» του βρίσκεται στους τρεις μύλους που θα συναντήσετε ανεβαίνοντας τον δρόμο που οδηγεί προς τη Χρυσομηλιά (και το υπόλοιπο νησί). Το Καμπί διαθέτει μία από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού. Στον κολπίσκο του βρίσκουν καταφύγιο πολλά σκάφη, ενώ στα γύρω υψώματα έχουν κατασκευαστεί πολλά σύγχρονα καταλύματα με θέα στη θάλασσα. H Χρυσομηλιά είναι το δεύτερο μεγάλο χωριό των Φούρνων. Επίσης κτισμένη αμφιθεατρικά είναι ακόμα πιο ήσυχη από το Καμπί και τους Φούρνους, καθώς η πρόσβαση γίνεται είτε με καΐκι είτε με αυτοκίνητο (περίπου 40' διαδρομή σε χωματόδρομο μέτριας κατάστασης). Μοναδικής ομορφιάς είναι η παραλία του χωριού στην οποία υπάρχουν και δύο ταβερνάκια.
Απέναντι από τους Φούρνους βρίσκεται η Θύμαινα ένα μικρό νησάκι με λιγοστούς κατοίκους, το οποίο αξίζει να επισκεφθεί κανείς με καΐκι, καθώς και εκείνη κρύβει αρκετούς κολπίσκους για ξεχωριστές βουτιές και βέβαια καλό ψάρεμα. Το τρίτο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος, ο ¶γιος Μηνάς, δεν κατοικείται.


OI ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Καμπί
Την ημέρα οι δραστηριότητες στο νησί περιλαμβάνουν ατέλειωτο κολύμπι. Οι πεντακάθαρες παραλίες μπορεί να είναι απόκρημνες, αλλά κατά έναν περίεργο τρόπο σε μαγνητίζουν και σε καλούν να τις γνωρίσεις από κοντά.

Αγία Τριάδα
Εύκολα προσβάσιμες και με τα πόδια είναι η Ψιλή ¶μμος (δίπλα στη Χώρα) και το Καμπί. Με αυτοκίνητο ή καΐκι μπορείτε να πάτε μέχρι τον ¶γιο Ιωάννη, ενώ με καΐκι επίσης θα επισκεφθείτε και την παραλία του Πετροκοπιού. Τα πολύχρωμα καΐκια, όπως καταλάβατε, αποτελούν το καλύτερο μεταφορικό μέσο για να ανακαλύψετε τους αμέτρητους κολπίσκους με τα κρυστάλλινα νερά. Όποια παραλία και αν επιλέξετε θα πρέπει να γνωρίζετε πως τα νερά είναι ιδιαίτερα παγωμένα ακόμα και τα πιο ζεστά μεσημέρια του καλοκαιριού.


Πανηγύρια

Μοναδικά είναι τα πανηγύρια των ντόπιων από τα οποία δεν γίνεται να λείψει κανείς. Στις 15 Αυγούστου, ανήμερα της Παναγίας, η κεντρική πλατεία του νησιού γεμίζει από κόσμο. H βραδιά περιλαμβάνει πολύ φαγητό με σπιτικούς μεζέδες από τον πολιτιστικό σύλλογο και τοπικούς χορούς. Μεγάλο πανηγύρι με ανάλογες εκδηλώσεις γίνεται και στον ¶γιο Ιωάννη τον Πρόδρομο στις 29 Αυγούστου. Στις 31 Ιουλίου γιορτάζεται το ψάρι! Συνοδεία μουσικής θα μπορείτε να γευθείτε πάρα πολλούς θαλασσινούς μεζέδες.

Προϊόντα

Εκτός από πολύ φρέσκο ψάρι στους Φούρνους αξίζει να αγοράσετε τοπικό θυμαρίσιο μέλι. Στα παραδοσιακά καφενεδάκια θα βρείτε ντόπιες πορτοκαλάδες, ενώ κάποιοι κάτοικοι παράγουν μυζήθρα και άλλων ειδών τυριά.

Πώς θα πάτε

Αν τα... αγαθά κόποις κτώνται έτσι και οι ήσυχες διακοπές σε ένα μακρινό νησάκι θέλουν... κόπο για να επιτευχθούν. Το πλοίο «πιάνει» Φούρνους τρεις φορές την εβδομάδα. Οι αναχωρήσεις από το λιμάνι του Πειραιά είναι κάθε Τρίτη (στις 23.55), Πέμπτη και Παρασκευή (στις 16.00). Από το λιμάνι των Φούρνων, το πλοίο επιστρέφει Τετάρτη, Παρασκευή (στις 19.00) και Κυριακή (στις 22.00). H διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 12 ώρες (πληροφορίες για αναχωρήσεις GA FERRIES, τηλ.: 210-4582.640 - 210-4511.720).
Ένας διαφορετικός τρόπος για να φτάσει κανείς στους Φούρνους είναι να ταξιδέψει αεροπορικώς μέχρι τη Σάμο ή την Ικαρία και από εκεί να αναζητήσει το πλοίο που συνδέει τους Φούρνους με τα δύο νησιά, την Πάτμο και τους Λειψούς ή κάποιο καΐκι (ιδιαίτερα από τον ¶γιο Κήρυκο). Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές έχουν τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα (Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Κυριακή) για Ικαρία, ενώ για Σάμο υπάρχουν πέντε πτήσεις καθημερινά (Ο.A. τηλ.: 210- 9666.666).

Πού θα μείνετε

Στους Φούρνους δεν θα βρείτε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά μικρά φιλόξενα ενοικιαζόμενα δωμάτια τα οποία παρέχουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω: «Στούντιο Ρένας» τηλ. 22750-51364, «Δωμάτια Πάτρας Μαρκάκη» τηλ. 22750-51332, «Στούντιο Νεκταρία» τηλ. 22750-51365-51148, «Τούλα Παναγιώτου» τηλ. 22750-51332.

Τι θα φάτε

Δεν είναι τυχαίο πως οι καλοφαγάδες (και ιδιαίτερα οι λάτρεις του ψαριού) συνιστούν τους Φούρνους σαν έναν από τους καλύτερους προορισμούς για να παρελάσουν φρέσκα θαλασσινά από το πιάτο σας! Δεν είναι τυχαίο πως στις διαφημιστικές αφίσες του νησιού οι φωτογραφίες εκτός από τις παραλίες και το χωριό περιλαμβάνουν αστακομακαρονάδα! Αν πάλι δεν σας αρέσει ο αστακός, τότε το μενού συμπληρώνεται από σπέσιαλ γαριδομακαρονάδα, ψητό χταποδάκι, μύδια και σχεδόν όλων των ειδών τα φρέσκα ψάρια σε τιμές ιδιαίτερα προσιτές. Ενδεικτικά προτείνουμε τα παρακάτω: «Δελφίνια» (με σπεσιαλιτέ γαριδομακαρονάδα, αστακομακαρονάδα και μύδια με σος μουστάρδας), «Μίλτος» (με ειδικότητα στα θαλασσινά), «Νίκος» (με σπέσιαλ ψαρόσουπα). Ταβερνάκια θα βρείτε τόσο στο Καμπί όσο και στη Χρυσομηλιά. Για διασκέδαση προτείνεται ο «Μύλος», ένας αναπαλαιωμένος μύλος με φοβερή θέα στο λιμάνι των Φούρνων.

http://www.nikaria.gr/story26-489.html

Σχόλια