Είσαι άνεργος; Άνοιξε την δική σου επιχείρηση!

Η νέα μόδα που ξεπηδά ως αντίδοτο στο αδιέξοδο της κρίσης απευθύνεται σε παρεϊστικα στέκια με πάμφθηνες τιμές και χαλαρό περιβάλλον.
Είσαι άνεργος; Μαζί με εσένα και οι φίλοι ή γνωστοί σου; Επενδύστε την αποζημίωση σας ανοίγοντας μαζί ένα συνεργατικό καφενείο ή μπαρ.
Από τη Νίκη Ρωμανού
Η νέα τάση βασίζεται στη συνεταιριστική πρωτοβουλία-χωρίς ιεραρχικές πυραμίδες-φίλων, που επιλέγουν  την άμεση οδό από την παραγωγή κατευθείαν στην κατανάλωση προϊόντων χωρίς τα κόστη διαμεσολαβητών.

6 (Συντροφιά Θησείου)

 

Στα όρια μεταξύ Θησείου και Πετραλώνων, εδώ και μερικούς μήνες έχει κάνει την εμφάνισή του το «6» ή αλλιώς η «Συντροφιά Θησείου». Βιβλία σε ράφια και πάγκους, σαν στο σπίτι σου, ζεστά χρώματα και ρακή στα 3 ευρώ, το γωνιακό αυτό μικρό καφενείο λειτουργεί υπό συνεταιριστικό καθεστώς που σημαίνει ότι τα ποτά όπως και τα συνοδευτικά μεζεκλίκια αυτών προέρχονται απευθείας από τοπικούς συνεταιρισμούς και μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα.
Τριών Ιεραρχών 21, Άνω Πετράλωνα, τηλ. 210 3451813

Youkali

 

Λίγο πιο πέρα από την ανερχόμενη πιάτσα του Παγκρατίου, στην καλά κρυμμένη και ήσυχη πλατεία Μεσολογγίου μια παρέα εφτά φίλων ένωσε τις δυνάμεις της και αφού εμπνεύστηκε από το κομμάτι του Γερμανού συνθέτη Kurt Weill, εγκαινίασε πριν από λίγο καιρό το «Youkali» . Στο στενόμακρο χώρο των δύο επιπέδων, εξοπλισμένο με ξύλινους πάγκους και τραπέζια,  τα πάντα βασίζονται στο οικολογικό know how και στην έννοια της επανάχρησης. Συγκεντρώσεις για πλέξιμο, ρεμπέτικες βραδιές, μουσικά μονοπάτια παρέα με ένα ακορντεόν και μια φωνή, το συνεργατικό αυτό μπαρ/ καφενείο γεμίζει συνεχώς το ημερήσιο πρόγραμμά του και ως ανταπόδοση, τα τραπεζάκια έξω στο πλακόστρωτο δρομάκι αυτό το καλοκαίρι είναι συνεχώς φίσκα. Παρεμπιπτόντως θα φας, θα πιεις άμα λάχει θα τραγουδήσεις και δε θα δώσεις παραπάνω από 10 ευρώ. 
Πλατεία Μεσολογγίου 3, Παγκράτι, τηλ. 215 5505481

Φυσικό και Επόμενο

 

Τι μπορεί να συμβεί όταν τέσσερις συνάδελφοι, γίνονται φίλοι και μετά μένουν άνεργοι; Να ανοίξουν ένα καφενείο χωρίς διαμεσολαβητές, ιεραρχία και κανένα αφεντικό πάνω από το κεφάλι τους. «Φυσικό και Επόμενο», αυτό το συνειρμό φαίνεται πως έκανε η ομάδα του συνεταιριστικού μαγαζιού στη Δάφνη όταν μέσα από την κακοτυχία τους αποφάσισαν να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη με γνώμονα την αλληλεγγύη και τις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.  Home made διακόσμηση, παροδικές εκθέσεις ζωγραφικής, συζητήσεις και δρώμενα, ελληνικά προϊόντα μικρών παραγωγών στον κατάλογο σε τίμιες τιμές και καλή καρδιά. 
Αντιόπης 43, Δάφνη, τηλ. 215 5506520

Συγγρουόμενο

 

Δεν πρόκειται για τον «δαίμονα του τυπογραφείου» σε ηλεκτρονική εκδοχή ούτε ξεχάσαμε τα ελληνικά μας ξαφνικά. Οι ιθύνοντες νόες του έχουν επιλέξει το λογοπαίγνιο αυτό λόγω της λεωφόρου Συγγρού που καραδοκεί λίγα μέτρα πιο μακριά ωστόσο η παράδοξη ησυχία στο σημείο εκείνο είναι ένα από τα αβαντάζ του καφενείου που ενστερνίζεται τη λογική της κολλεκτίβας. Μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργία του, το «Συγγρουόμενο» έχει δείξει τις προθέσεις του κάνοντας έκπτωση στις τιμές των υπηρεσιών που προσφέρει όχι όμως και στο κέφι: ρεμπέτικα γλέντια, άφθονη τσικουδιά και νόστιμοι μεζέδες συνθέτουν το σύνηθες σκηνικό στον πεζόδρομο της Φαλήρου στο Κουκάκι.
Φαλήρου 57, Κουκάκι, τηλ. 210 9227270

Παγκάκι

 

Άλλος ένας χώρος συνεύρεσης, συντροφικότητας και αλληλέγγυας εργασίας έχει βρει στέγη στο Κουκάκι. Το «Παγκάκι» μάλιστα φαίνεται πως άνοιξε το δρόμο σε αυτή τη νέα ανθρωπιστική λογική καθώς μόλις έκλεισε τρία χρόνια λειτουργίας. Και σε αυτή την περίπτωση έχουμε τη γνωστή συνταγή της επιτυχίας: μια παρέα φίλων με διάθεση σεβασμού και συνεργασίας μακριά από ιεραρχικά στεγανά δημιούργησε ένα στέκι με σκοπό να έρθουν οι άνθρωποι της γκρίζας πόλης πιο κοντά στηρίζοντας προϊόντα του εναλλακτικού, αλληλέγγυου εμπορίου, όπως καφέ από τους ζαπατιστικούς συνεταιρισμούς στο Μεξικό και ζάχαρη από το «Κίνημα των χωρίς Γη» της Βραζιλίας.
Γ. Ολυμπίου 17-19, Κουκάκι, τηλ. 213 0009927

Κρίκος

 

Τρίτο μα όχι καταϊδρωμένο συνεργατικό καφενείο, ο «Κρίκος» χαρτογραφείται και αυτός στο Κουκάκι θυμίζοντας τόσο στη διαρρύθμιση αλλά και στη διακόσμηση ένα χαριτωμένο σπίτι με χρώματα και ένα πλούσιο πρόγραμμα σε ανταλλακτικά bazaars, μουσικά live και μαμαδίστικες νοστιμιές από  μεζεδάκια μέχρι σπιτική λεμονάδα.
Γενναίου Κολοκοτρώνη 49, Κουκάκι, τηλ. 210 9210060                         

Lacandona

 

Κάτι μεταξύ παντοπωλείου και καφενείου, κάπου ανάμεσα στο Σύνταγμα και την Πλάκα, το Lacandona ξεπροβάλλει στο χωμένο και ήσυχο σοκάκι του Ηπίτου σαν την kinder έκπληξη. Αφού ψωνίσεις βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα για να στηρίξεις τις μικρές ανεξάρτητες επιχειρήσεις του τόπου σου, μπορείς να απολαύσεις αφεψήματα από την Ασία και το Μεξικό από 1,5 ευρώ. Ομιλίες, πάρτι, θέατρο σκιών, dj sets και πολλά άλλα δρώμενα συμπληρώνουν την ωραία ατμόσφαιρα.
Ηπίτου 4, Σύνταγμα, τηλ. 211 0125653

http://cosmo.gr/articles/living/exodos/synergatika-mpar-kai-kafeneia-penia-texnas-kai-kollektives-ergasias-katergazetai.2337204.html?utm_source=ContraWidget&utm_medium=ContraFooter&utm_content=Homepage&utm_campaign=24mediaWidget

Σχόλια