Η Μάρθα Γκράχαμ... χορεύει στην Ιθάκη

Η περίφημη αμερικανική σχολή χορού συνεργάζεται με χορευτικές ομάδες από το νησί του Ιονίου
Η Μάρθα Γκράχαμ... χορεύει στην Ιθάκη
Oι χορευτές της Martha Graham Dance Company Kένεθ Τόπινγκ και Ερικα Ντανκμάγερ στην παράσταση της «Μήδειας». Στην ένθετη φωτογραφία η κορυφαία αμερικανίδα χορογράφος



«Υποστηρίζουμε την Ιθάκη για την Ελλάδα». Αυτό είναι το σύνθημα των εμπνευστών των εικαστικών, μουσικών, γαστρονομικών και λογοτεχνικών εκδηλώσεων «Return to Ithaca 2013» που θα πραγματοποιηθούν από την Πέμπτη 27 ως την Κυριακή 30 Ιουνίου στο «Νησί του Οδυσσέα» και θα κορυφωθούν το βράδυ της 29ης Ιουνίου (στις 21.15) με τη χορευτική παράσταση της διάσημης ομάδας χορού Martha Graham Dance Company of New York, στο Βαθύ Ιθάκης.

«Η παράσταση που θα δώσει στην Ιθάκη η ομάδα της "χορεύτριας του αιώνα", όπως έχει χαρακτηριστεί η Μάρθα Γκράχαμ, είναι η αφετηρία της έμπνευσης του γκρουπ, δεδομένου ότι όλες οι παραστάσεις που θα δοθούν το 2014 από το Martha Graham Dance Company of New York θα είναι αφιερωμένες στην Ελλάδα»
μας λέει η κυρία Ολγα Τσολάκα εκ μέρους της Concord Consulting Services, της εταιρείας που ανέλαβε τη μετάκληση του γκρουπ. Σύμφωνα με την ίδια, η ομάδα εκπροσωπείται από τους πρώτους χορευτές, τη γενική και την καλλιτεχνική διευθύντριά της, επιλογή που επιβεβαιώνει τη σημασία του συγκεκριμένου σταθμού στο πρόγραμμά της.

Τα μέλη του Martha Graham Dance Company of New York είναι πρόθυμα να συνεργαστούν με τοπικές χορευτικές ομάδες, όπως ο όμιλος «Εν Χορώ» σε workshops που θα πραγματοποιηθούν επί τρεις ημέρες στο νησί. Συγκεκριμένα στις 29 Ιουνίου (10-12 π.μ.) με τη συμμετοχή παιδιών 16 και 17 ετών, στις 30 του μήνα (9.30-11.30 π.μ.), επίσης με τη συμμετοχή παιδιών 16 και 17 ετών και την 1η Ιουλίου (10.00-11.30 π.μ.) με τη συμμετοχή παιδιών 9 ως 12 ετών. Τα workshops αυτά είναι δωρεάν.

«Η μετάκληση του γκρουπ-φορέα της πολιτιστικής κληρονομιάς της κορυφαίας ερμηνεύτριας ήταν όραμα της κυρίας Τζάνις Τριποδάκη, επικεφαλής της Concord Consulting Services»
αναφέρει η κυρία Τσολάκα, επισημαίνοντας ότι εν όψει του workshop και της συνεργασίας, μέλη τοπικών συλλόγων δουλεύουν συστηματικά εδώ και καιρό σε βίντεο που έχει αποστείλει το γκρουπ με τίτλο «Panorama».

«Η χορεύτρια του αιώνα»
Η χορεύτρια και χορογράφος Μάρθα Γκράχαμ γεννήθηκε στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Την πρώτη της έμπνευση άντλησε από τον ψυχολόγο πατέρα της, ο οποίος της εμφύσησε τη φυσική του αγάπη για τη γλώσσα του ανθρώπινου σώματος. Καταξιώθηκε ως μία από τις πιο πρωτοποριακές καλλιτεχνικές δυνάμεις του 20ού αιώνα κατακτώντας μέσα από το έργο της τίτλους τιμής: το 1998 το περιοδικό «Time» την αποκάλεσε «χορεύτρια του αιώνα», ενώ το «People» τη συμπεριέλαβε στις εξέχουσες θηλυκές εικόνες-σύμβολα του αιώνα. Υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγική τόσο ως χορογράφος όσο και ως συνθέτις. Στις 181 παραστάσεις μοντέρνου χορού τις οποίες χορογράφησε κατάφερε να προβάλει, μέσα από την κίνηση του σώματος, την ανθρώπινη ψυχή. Οι μεγαλύτεροι σύγχρονοι χορογράφοι μελέτησαν και εμπνεύστηκαν από την τεχνική της Μάρθα Γκράχαμ ή αναδείχθηκαν μέσα από τη δική της σχολή.

Καθ' όλη τη δημιουργική πορεία της η Γκράχαμ αντλούσε έμπνευση από ένα ανεξάντλητο φάσμα πηγών, όπως η μοντέρνα ζωγραφική, η αμερικανική μεθόριος, οι θρησκευτικές τελετές των ιθαγενών και η ελληνική μυθολογία. Ειδικά η τελευταία αποτέλεσε πρωταρχικό πυρήνα μελέτης και έμπνευσης για την ίδια: η Μάρθα Γκράχαμ «αναβίωσε» και παρουσίασε με τον δικό της τρόπο κορυφαίες γυναικείες μορφές της μυθολογίας και της ιστορίας. Η Κλυταιμνήστρα, η Ιοκάστη, η Μήδεια, η Αλκηστις, η Αριάδνη και η Φαίδρα «ζωντάνεψαν» μέσα από τα βήματά της, όπως επίσης η Ζαν Ντ' Αρκ, η Εμιλι Ντίκινσον και πολλές άλλες γυναίκες-θρύλοι.

Το 1926 ίδρυσε στο Μανχάταν το Martha Graham Dance Company. Στις εννέα δεκαετίες που ακολούθησαν η αμερικανική ομάδα χορού έδωσε παραστάσεις σε περισσότερες από 50 χώρες στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, στην Ευρώπη, στην Αφρική, στην Ασία και στη Μέση Ανατολή - και στους σημαντικότερους χώρους πολιτισμού του πλανήτη, όπως η Μετροπόλιταν Οπερα, το Κάρνεγκι Χολ, η Οπερα του Παρισιού, το Κόβεντ Γκάρντεν, αλλά και οι Πυραμίδες της Αιγύπτου ή το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Αν και η ίδια η Μάρθα Γκράχαμ υπήρξε η πιο προβεβλημένη εκπρόσωπος της σχολής της, για την οποία χόρευε ως και τα τέλη της δεκαετίας του 1960, μέσα από αυτήν αναδείχθηκαν ορισμένοι από τους σπουδαιότερους σύγχρονους χορευτές και χορογράφους. Τέλος, μεταξύ των διάσημων προσωπικοτήτων που κατά καιρούς συμμετείχαν στo Martha Graham Dance Company ξεχωρίζουν τα ονόματα των Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, Μαργκότ Φοντέιν, Ρούντολφ Νουρέγεφ, Μάγια Πλισέτσκαγια κ.ά.

Σχόλια