Αρχαίο δημόσιο κτήριο ανακαλύφτηκε στο βυθό της Ζακύνθου


Κτήριο έκτασης 30 στρεμμάτων έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Εκτιμάται ότι αποτελεί δημόσιο κτίριο του λιμανιού της αρχαίας πόλης. Οι έρευνες συνεχίζονται σε συνεργασία με τον δήμο Ζακύνθου
 
Υπολείμματα μεγάλου δημοσίου κτιρίου της αρχαιότητας, που πιθανότατα σχετίζεται με το λιμάνι αρχαίας πόλης, έφερε στην επιφάνεια υποβρύχια έρευνα της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων στην περιοχή Αλικανά στη Ζάκυνθο.
Ειδικότερα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μεγάλη υποβρύχια έκταση 30 στρεμμάτων με πλακόστρωτο, 20 βάσεις υποδοχής κιόνων, πιθανότατα ξύλινων, και αρχαίο δομικό υλικό.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πρόκειται για κτίριο της αρχαιότητας, ωστόσο η ηλικία του δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα λόγω της απουσίας επιφανειακής κεραμικής στο χώρο.
Το μέγεθος του κτιρίου υποδηλώνει ότι στην περιοχή υπήρχε σημαντικός αρχαίος οικισμός.
Τα σημαντικά ευρήματα εκτείνονται σε βάθος από 2 έως 6 μέτρα.
Την έρευνα διενέργησε κλιμάκιο της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, που μετέβη στη Ζάκυνθο για σειρά αυτοψιών, κατόπιν πρόσκλησης του δήμου Ζακύνθου.
Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τον δήμο Ζακύνθου, θα προχωρήσει άμεσα σε πιο εκτεταμένη έρευνα και στην αποτύπωση του αρχαιολογικού χώρου, και αναμένεται να δώσει νέα σημαντικά δεδομένα για την τοπογραφία και την ιστορία της αρχαίας Ζακύνθου.

http://news247.gr/eidiseis/arxaio_dhmosio_ktirio_anakalufthke_sto_vytho_ths_zakunthoy.2285341.html

Σχόλια