Επετειακή «Σαμία» με Αλκίνοο Ιωαννίδη στην Επίδαυρο

Αναβίωση της κωμωδίας του Μενάνδρου στις 19 και 20 Ιουλίου
Επετειακή «Σαμία» με Αλκίνοο Ιωαννίδη στην Επίδαυρο



Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Εύης Γαβριηλίδης επιστρέφουν στη «Σαμία» είκοσι, σχεδόν, χρόνια μετά και θα βρίσκονται στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 19 και 20 Ιουλίου. Ο συνθέτης και ηθοποιός μαζί με τον σκηνοθέτη μίλησαν το μεσημέρι της Τετάρτης (29/5) για την παράσταση που ετοιμάζουν. Παρόντες ο  Γιάννης Ιωάννου και ο Γιώργος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Δ.Σ. και καλλιτεχνικός διευθυντής, αντιστοίχως, του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου. Ολοι μαζί μοιράστηκαν τον ενθουσιασμό τον οποίο νιώθουν με την αναβίωση της κωμωδίας του Μενάνδρου - και μάλιστα σε μια τόσο δύσκολη εποχή για την Κύπρο.

«Ερχόμαστε σε μια περίοδο δύσκολη για εμάς - κι εσείς έχετε περάσει από παρόμοιες καταστάσεις και ξέρετε τι θα πει αυτό»¸ είπε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γιάννης Ιωάννου, παρομοιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο με «επιδρομή χωρίς στρατούς». Και στάθηκε ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση που είχε ο ΘΟΚ από την περιοχή του Λυγουριού: «Μας είπαν ότι θα μειώσουν για εμάς τις τιμές στα ξενοδοχεία..». Και ο Γιώργος Παπαγεωργίου τόνισε: «Είμαστε εδώ με τη Σαμία που αγαπάμε και δίνουμε το παρών με μια παράσταση που ξεχειλίζει ζωή…».

Δίνοντας προβάδισμα στην «ομορφιά» και όχι στη «μιζέρια» ο Αλκίνοος Ιωαννίδης αναφέρθηκε στην αγάπη του για το έργο, μια που είναι και το μόνο «στο οποίο ασκώ την υποκριτική τέχνη που σπούδασα», ενώ από τη μεριά του ο Εύης Γαβιηλίδης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του γι΄αυτή τη δουλειά που κρατάει χρόνια τώρα….

Ανάμεσα σε κρητικούς (και όχι κυπριακούς) μεζέδες, μπόλικο κρασί και γλυκά, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου έδειξε πόσο φιλόξενος είναι. Ολοι μαζί θα επιστρέψουν στα μέσα Ιουλίου για να κατέβουν για τις πρόβες και τις δύο παραστάσεις στην Επίδαυρο.

«Η Σαμία» του Μενάνδρου
Ενα από τα τέσσερα σωζόμενα έργα του αρχαίου συγγραφέα της Νέας Κωμωδίας, η «Σαμία», μέσα  από μια σειρά παρεξηγήσεων πραγματεύεται τα μπερδέματα που δημιουργεί ανάμεσα σε δύο οικογένειες ένα εξώγαμο παιδί. Τοποθετημένη στην Αθήνα των αρχών του 20ου αιώνα, η παράσταση που υπογράφει ο Εύης Γαβριηλίδης συνδυάζει τη μετάφραση του ποιητή Γιάννη Βαρβέρη, με τη μουσική και τον χορό και στόχο ένα πλήρες θέαμα.

Η πρεμιέρα θα δοθεί στη Λευκωσία, στις 26 Ιουνίου 2013 (Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ') και θα ακολουθήσει περιοδεία στην Κύπρο.

Στην Επίδαυρο η «Σαμία» θα παιχθεί στις 19 και 20 Ιουλίου (21.00).

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
«Σαμία» του Μενάνδρου
Μετάφραση: Γιάννης Βαρβέρης
Σκηνοθεσία: Εύης Γαβριηλίδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Ζιάκας
Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης
Χορογραφία: Ισίδωρος Σιδέρης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Κουκουμάς
Διδασκαλία Τραγουδιών: Μάρω Σκορδή
Παίζουν: Αλκίνοος Ιωαννίδης, Κώστας Δημητρίου, Στέλα Φυρογένη, Σταύρος Λούρας, Σπύρος Σταυρινίδης και Προκόπης Αγαθοκλέους, Θέα Χριστοδουλίδου, Νιόβη Χαραλάμπους, Δημήτρης Αντωνίου, Αννα Γιαγκιώζη. Τον Χορό αποτελούν οι: Νεοκλής Νεοκλέους, Σώτος Σταυράκης, Χριστίνα Χριστόφια, Αλέξανδρος Παρίσης, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Μάριος Κωνσταντίνου, Ανδρέας Κούτσουμπας, Νίκη Δραγούμη, Αντρη Κυριάκου, Ανδρέας Φυλακτού, Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Στέλλα Κρούσκα. 


http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=515424

Σχόλια