Ολη η αλήθεια για το Εθνικό

Γιατί δεν έκανε ανακοινώσεις ο υπουργός Πολιτισμού - Ποιος τον εμπόδισε - Τι του διεμήνυσαν από την Κίνα - Γιατί μετέθεσε τις αποφάσεις του
Ολη η αλήθεια για το Εθνικό
Ο αναπληρωτής υπουργός για τον Πολιτισμό κ. Κώστας Τζαβάρας απέσυρε την πρότασή του σχετικά με τη διαδοχή του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού



«Το θέμα παγώνει. Καμία ανακοίνωση προτού επιστρέψω από την Κίνα» διεμήνυσε ρητώς ο Αντώνης Σαμαράς στον Δημήτρη Σταμάτη αργά χθες το βράδυ (Τετάρτη), όταν ο υπουργός Επικρατείας μετέφερε τηλεφωνικώς στον Πρωθυπουργό τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα της διαδοχής στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου.

Το τηλεφώνημα ήρθε ως αποτέλεσμα των ταχύτατων ανακλαστικών της ΔΗΜΑΡ όταν βρέθηκε προ τετελεσμένων. Και ήρθε ως συνέχεια της επικοινωνίας του εκπροσώπου της με τον Δημήτρη Σταμάτη όταν έγινε γνωστή η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού για το σχήμα που προτίθεται να ανακοινώσει. Το σχήμα προέβλεπε για πρόεδρο του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου τον συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο, για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή τον σκηνοθέτη (και νυν καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ) Σωτήρη Χατζάκη και για μέλη του ΔΣ, από την πλευρά της ΝΔ την Αννα Παναγιωταρέα, τον Τάκη Βουγιουκλάκη και τον Γιώργο Κατσαρό (ο οποίος ήταν μέλος και στο ΔΣ που έληξε τον περασμένο Αύγουστο, εκπροσωπώντας την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, Μουσικών και Μεταφραστών).

Στη ΔΗΜΑΡ σήμανε εσωτερικός συναγερμός και με το σκεπτικό «να προλάβουμε τις ανακοινώσεις και τις εξελίξεις» επετεύχθη η επικοινωνία του Δημήτρη Χατζησωκράτη με τον Δημήτρη Σταμάτη - και εκείνος με τη σειρά του επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό στο Πεκίνο. Ετσι, υπό πίεση, ο Κώστας Τζαβάρας απέσυρε την πρότασή του, χωρίς ωστόσο να την ακυρώνει. Δεσμεύθηκε όμως να την κουβεντιάσει ξανά είτε στην τρικομματική είτε με τους επικεφαλής Πολιτισμού των κομμάτων. «Δεν θα σχολιάζω κάθε τι που γράφεται στα σάιτ» ήταν η αγανακτισμένη αντίδρασή του μιλώντας προς «το Βήμα». «Δεν ξέρω ποιοι τα διακινούν όλα αυτά, αλλά δεν κάνουν σε κανέναν καλό» είπε στα «Νέα».  

Πώς φθάσαμε στην απόφαση
Η επικοινωνία του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού με τους εκπροσώπους της τρικομματικής - και έγιναν τουλάχιστον τρεις προσπάθειες - δεν επέτρεψε σε κανέναν να καταλάβει τι είχε στον νου του ο κ. Τζαβάρας. Αντιθέτως, όλοι πίστευαν ότι ήταν κοινή η κατεύθυνση ως προς το πρόσωπο του διαδόχου τού Γιάννη Χουβαρδά. Ανάμεσα στα ονόματα που είχαν τεθεί προς συζήτηση, εκτός από αυτό του Σωτήρη Χατζάκη, ήταν αυτά των Στάθη Λιβαθινού, Γιάννη Μπέζου, Μιχαήλ Μαρμαρινού, Γιώργου Αρμένη, ενώ καθ' οδόν προστέθηκαν και αυτά των Αντώνη Αντύπα και Γιάννη Βούρου. Για τη θέση του προέδρου του ΔΣ είχε τεθεί και το όνομα του Κώστα Γεωργουσόπουλου. Και ενώ όλα αυτά είχαν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εμφανίστηκε μια επίσημη πρόταση με την οποία δεν είχαν συμφωνήσει οι υπόλοιποι.

Τι μέλλει γενέσθαι;
Η θητεία του Γιάννη Χουβαρδά λήγει και τυπικά την προσεχή Κυριακή (19 Μαΐου). Ο διορισμός ΔΣ προηγείται του διορισμού καλλιτεχνικού διευθυντή και όπως όλα δείχνουν η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει από Δευτέρα. Κανένας δεν γνωρίζει ποια θα είναι η κατάληξη. Λίγοι όμως ευελπιστούν σε λύση που θα επιτρέψει στο Εθνικό να συνεχίσει την καλή πορεία του, με ελληνικό και ευρωπαϊκό στίγμα.

Η ΔΗΜΑΡ θα επιμείνει στις θέσεις της, έτσι όπως τις εξέφρασε άλλωστε με την πρόσφατη γραπτή ανακοίνωσή της. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «θέσεις όπως αυτή του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου πρέπει να προκηρύσσονται δημόσια, πολύ προτού λήξει η θητεία του εν ενεργεία κατόχου. Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η επιτυχημένη θητεία του Γιάννη Χουβαρδά και ακόμα δεν έχει οριστεί ο/η διάδοχός του, γεγονός που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του Εθνικού Θεάτρου. Η Δημοκρατική Αριστερά πιστεύει ότι το πιο σημαντικό για την πλήρωση της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή είναι αυτός/η που θα την καταλάβει να έχει σύγχρονο καλλιτεχνικό όραμα για το σημαντικό αυτόν φορέα, σχέδιο για τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό που θα υπηρετήσει το όραμά του, διοικητική ικανότητα και εμπειρία, καθώς και ευρεία αποδοχή στον θεατρικό χώρο, αλλά και διάθεση συνεργασίας. Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί αυτονόητη την ανάγκη για χρηστή διαχείριση, με διαφάνεια και με δημόσιο έλεγχο».

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 16 Μαΐου 2013

Σχόλια