Η Ευρωπαϊκή Ενωση απαξιώνει τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο

Αλμοδόβαρ, Γαβράς, Νταρντέν και δεκάδες ακόμη σκηνοθέτες διαμαρτύρονται για την άνευ όρων παράδοση της Ε.Ε. στην αμερικανική κυριαρχία
Η Ευρωπαϊκή Ενωση απαξιώνει τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο



«Λίγους μήνες πριν από το τέλος της προεδρίας του και δεν καταλαβαίνουμε ποιο αλήθεια είναι το σημείο αναφοράς που ο κ. Μπαρόζο θα ήθελε να αφήσει στην Ιστορία της Ευρώπης. Γιατί αυτή την στιγμή, μια καταστρεπτική εικόνα κυριαρχεί: η εικόνα ενός ανθρώπου που εγκατέλειψε τον πολιτισμό. Φαίνεται ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο έχει ξεχάσει το μάθημα που ο ίδιος έδινε όχι και τόσο καιρό πριν: "ο πολιτισμός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα απαντήσουμε στην κρίση.»

Σύσσωμη η ευρωπαϊκή κινηματογραφία υπογράφει τα παραπάνω λόγια, απόσπασμα μιας διαμαρτυρίας για την απαξία της Ευρωπαϊκή Ενωσης προς τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, ο αποκλεισμός του οποίου είναι «μη διαπραγματεύσιμος» όπως οι σκηνοθέτες αναφέρουν. Μιλάμε για σκηνοθέτες όπως ο ισπανός Πέδρο Αλμοδόβαρ, οι βρετανοί Μάικ Λι ,Κεν Λόουτς και Στίβεν Φρίαρς, ο φινλανδός Ακι Καουρισμάκι, οι βέλγοι Ζαν Πιέρ και Λυκ Νταρντέν, ο ιταλός Πάολο Σορεντίνο αλλά και ο βραβευμένος με Οσκαρ σκηνοθεσίας γάλλος Μισέλ Χαζαναβίσιους καθώς επίσης και ο δικός μας, Κώστας Γαβράς που εν προκειμένω εκπροσωπεί την Γαλλία.

Η ημερομηνία κλειδί για την διαμαρτυρία των σκηνοθετών είναι η 13η του περασμένου  Μαρτίου, όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να επαναδιαπραγματευτεί την σχέση της με την Αμερική κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην ευνοείται ο Ευρωπαικός Κινηματογράφος. Αν αυτό γίνει το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό γιατί θα περικοπούν άμεσα τα όποια κονδύλια για τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο.  

«Τι απέγινε το σλόγκαν "Η Ευρώπη αγαπά το σινεμά";» αναρωτιούνται οι σκηνοθέτες οι οποίοι θεωρούν ότι η συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι στην πραγματικότητα μια άνευ όρων παράδοση που θα ζημιώσει απεριόριστα τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο γιατί θα καταργήσει τα μέχρι σήμερα κεκτημένα.

Με την βοήθεια της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου γίνεται μια απόπειρα συγκέντρωσης υπογραφών και από Έλληνες σκηνοθέτες, οι οποίες θα πρέπει να σταλούν το συντομότερο στην εταιρία Γάλλων σκηνοθετών. Η στήριξη μπορεί να γίνει άμεσα, με ένα απλό mail.
 
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=508617

Σχόλια