Εθνικό Θέατρο: Στην Επίδαυρο με «Κύκλωπα» και «Τραχίνιες»

Τα έργα του Ευριπίδη και του Σοφοκλή, οι καλοκαιρινές παραγωγές του
Εθνικό Θέατρο: Στην Επίδαυρο με «Κύκλωπα» και «Τραχίνιες»
Ο Αργύρης Ξάφης περιτριγυρισμένος από τις «Τραχίνιες»



Oχι, η συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου ο Γιάννης Χουβαρδάς δεν ήταν η τελευταία της καλλιτεχνικής του διεύθυνσης.  Ηταν αφιερωμένη στις δύο καλοκαιρινές παραγωγές του Εθνικού.

Αμέσως μετά το Πάσχα, και συγκεκριμένα στις 14 Μαΐου θα κάνει τον απολογισμό της τριετίας, αλλά και της θητείας του γενικότερα από το Εθνικό Θέατρο και …θα αποχωρήσει.

Καθισμένος ανάμεσα στον Βασίλη Παπαβασιλείου και τον Θωμά Μοσχόπουλο, τους δύο σκηνοθέτες που ανέλαβαν τον «Κύκλωπα» του Ευριπίδη και τις «Τραχίνιες» του Σοφοκλή, αντιστοίχως, ο Γιάννης Χουβαρδάς αναφέρθηκε στις δύο επιλογές: «Πρόκειται για δύο έργα που παίζονται σπάνια τα οποία όμως σήμερα ανοίγουν δρόμους και πόρτες για συσχετισμούς με το σήμερα, είτε με το τι μας συμβαίνει είτε με το βαθύτερο υπόβαθρο της κρίσης», είπε σχετικά και παρουσίασε τους δύο «αγαπημένους φίλους και σκηνοθέτες».

Με τον «Κύκλωπα» και τις «Τραχίνιες» το Εθνικό θα κατέβει στην Επίδαυρο, τον Αύγουστο (2-3/8 και 9-10/8) ενώ θα περιοδεύσει και ανά την Ελλάδα. Η σκέψη για περιοδεία της Παιδικής Σκηνής με τον «Μεγάλο Περίπατο του Πέτρου» δεν είναι ακόμα σίγουρη… «Το ρίσκο δεν είναι καλλιτεχνικό, είναι μόνον οικονομικό», τόνισε. «Ωστόσο το Εθνικό πρέπει να δηλώσει παρουσία. Είμαστε εδώ θέλουμε να πούμε σε όλους….», κατέληξε.

Παίρνοντας πρώτος τη σκυτάλη, ο Βασίλης Παπαβασιλείου μίλησε για τη δεύτερη δουλειά που αναλαμβάνει στο Εθνικό, μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο και υπογράμμισε ότι «ο Κύκλωπας ποτέ δεν ανέβηκε μόνος του ενώ είναι το μόνο ακέραιο σωσμένο σατυρικό δράμα». Οσο για τον Θωμά Μοσχόπουλο τόνισε ότι στην παράσταση με τις «Τραχίνιες» «θέλει να τονίσει την ποιητικότητα και τη φιλοσοφική διάσταση ενός έργου που μιλάει για το νόημα και την απώλεια νοήματος…».

Παρόντες οι ηθοποιοί Δημήτρης Πιατάς, Νίκος Καραθάνος, Νίκος Χατζόπουλος -Κύκλωπας, Οδυσσέας και Σειληνός στον «Κύκλωπα»- καθώς και οι Αργύρης Ξάφης (Ηρακλής) και Αννα Μάσχα (Διηάνειρα) από τις «Τραχίνιες». Και στις δύο παραστάσεις ο χορός είναι πολυμελής (αμιγώς ανδρικός στον Ευριπίδη και αμιγώς γυναικείος στις Τραχίνιες).

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=509755

Σχόλια