Vive le cinema francais!

Σφιχτοδεμένο πρόγραμμα, έμφαση στην εκπαίδευση και ενδιαφέροντα πρόσωπα (Καρόλ Μπουκέ, Αλεξάντρ Ντεσπλά) σε μια εβδομάδα γαλλικού κινηματογραφικού «πυρετού»
Vive le cinema francais!
Σκηνή από την ταινία του Χοακίμ Λαφός «Πέρα από τη λογική», συμπαραγωγή Βελγίου, Λουξεμβούργου, Γαλλίας και Ελβετίας



Συνδυάζοντας κινηματογραφοφιλία, εκπαίδευση, ενημέρωση και σταρ σύστεμ, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, του οποίου η πρεμιέρα γίνεται την Τετάρτη 3 Απριλίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «Τα παλιόπαιδα» του Αντονί Μαρσιανό, έχει γίνει ένας από τους σημαντικότερους ανοιξιάτικους θεσμούς της Αθήνας. Αν κρίνουμε από την ανανεωτική διάθεση, τις καινούργιες ιδέες και βεβαίως τις ταινίες, στα 14α εφετινά γενέθλιά του μόνο κουρασμένο δεν δείχνει.

Το πρόγραμμα «δίαιτας» στο οποίο το φεστιβάλ έχει μπει από πέρυσι (στο πρόγραμμα όσο και στη διάρκεια διεξαγωγής) αποδείχθηκε κίνηση σοφίας. Οι ταινίες που θα προβληθούν στις αίθουσες Δαναός, Odeon Οπερα και το Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου δεν ξεπερνούν τις 40, ενώ οι ημέρες διάρκειας του φεστιβάλ στην Αθήνα δεν ξεπερνούν τις επτά: από την Πέμπτη 4 Απριλίου ως την Τετάρτη 10 του μήνα. (Από 11/4 ως 17/4 το φεστιβάλ θα επαναληφθεί στην αίθουσα Παύλος Ζάννας της Θεσσαλονίκης.)  

Οι γάλλοι επισκέπτες είναι επίσης λιγότεροι εφέτος, αλλά εκλεκτοί. Ανάμεσά τους η ηθοποιός Καρόλ Μπουκέ, η ανάδοχος της εφετινής διοργάνωσης και ο Αλεξάντρ Ντεσπλά, ο ελληνικής καταγωγής μουσικοσυνθέτης που εφέτος τιμάται. Πολλάκις υποψήφιος για Οσκαρ και κάτοχος Σεζάρ, ο Ντεσπλά είχε πέρυσι την τιμητική του, καθώς έγραψε τη μουσική σε δύο χαρακτηριστικές ταινίες του πολιτικού Χόλιγουντ, την «Επιχείρηση: Argo» και το «Zero dark thirty». Είναι επίσης γνωστός από τη δουλειά του σε ταινίες όπως «Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον», «Ο θεός της σφαγής» και «Το δέντρο της ζωής».

Το φεστιβάλ κοιτάζει την ουσία και η εκπαίδευση είναι ουσία. Εφέτος ξεκινούν προβολές στη νέα σχολή κινηματογράφου New School Athens μέσα από την παρουσίαση ταινιών που δημιούργησαν οι σπουδαστές στο πλαίσιο του πρώτου εργαστηρίου της σχολής. Εκπαιδευτικός θα είναι και ο χαρακτήρας του διαδραστικού κινηματογραφικού χάπενινγκ που θα γίνει στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: σε συνεργασία με το φεστιβάλ κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας: μια αναδρομή σε όλη την ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου!

Τηρουμένων των αναλογιών και της οικονομικής δυσχέρειας που επικρατεί στη χώρα μας τα περισσότερα από 1 εκατομμύριο εισιτήρια που έκοψαν οι 37 γαλλικές ταινίες που διανεμήθηκαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς είναι τεράστιο νούμερο. Και πολύ πιθανόν να ήταν και τα δύο μειωμένα, αν το ίδιο το γαλλικό σινεμά και κάποιοι φορείς που το υποστηρίζουν στην Ελλάδα δεν έκαναν τόσο καλή δουλειά κάθε Απρίλιο με το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

Οι ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος
  • «A perdre la raison» (Πέρα από τη λογική/ Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Ελβετία, 2012) του Χοακίμ Λαφός
  • «Camille Redouble» (Γαλλία, 2012) της Νοεμί Λοβοβσκί
  • «Un plan parfait» (Ενα τέλειο σχέδιο/ Γαλλία, Βέλγιο, 2012) του Πασκάλ Σομέιγ
  • «Populaire» (Γαλλία, Βέλγιο, 2012) του Ρεζίς Ρουανσάρ
  • «Therese Desqueyroux» (Το κρυφό πάθος της Τερέζ Ντ./ Γαλλία, 2012) του Κλοντ Μιλέρ
  • «Main dans la main» (Γαλλία, Βέλγιο, 2012) της Βαλερί Ντονζελί
  • «Tu honoreras ta mère et ta mère» (Γαλλία, Ελλάδα, 2012) της Μπριζίτ Ρουάν
  • «Renoir» («Ρενουάρ», Γαλλία, 2012) του Ζιλ Μπουρντός
 http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=504995

Σχόλια