«Ακρόπολη Πλάκα, αγάλματα πάρκα…»

Ρωμαίος Γιώργος

Ασπρη πολιτεία, όλο γοητεία
γη του Παρθενώνα,
ζωντανή βιτρίνα
κάτω απ' το φεγγάρι
σαν μαργαριτάρι
λάμπεις στη Μεσόγειο
όμορφη Αθήνα.

Ακρόπολη Πλάκα
αγάλματα πάρκα
ξημέρωμα ροζ οργαντίνα
μικρή ζωγραφιά σου Αθήνα

Ο ι παλαιοί θα θυμούνται τον Φώτη Πολυμέρη να τραγουδά το ρομαντικό αυτό τραγούδι σε στίχους Αιμίλιου Σαββίδη και Σαβαίμ, Βοσπορινού και μουσική Μηνά Πορτοκάλλη…
Μερική επαναφορά στη «μικρή ζωγραφιά σου Αθήνα» υπόσχεται το φιλόδοξο σχέδιο, που χρηματοδότησε το Ιδρυμα Ωνάση και παρουσιάστηκε, την Τετάρτη, από τους νικητές του διαγωνισμού ολλανδούς αρχιτέκτονες. Παρόντες ο Πρωθυπουργός, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Φώτης Κουβέλης, ο δήμαρχος Γεώργιος Καμίνης και εκπρόσωποι των κομμάτων.

Δικαιολογημένη η συμμετοχή όλων στην παρουσίαση του φιλόδοξου σχεδίου που θα ανατρέψει την εικόνα της απόλυτης παρακμής του κέντρου της πρωτεύουσας. Ισως είναι η μόνη πρωτεύουσα, όχι μόνο στην Ευρώπη, που διώχνει τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες. Στα γκέτο των μεταναστών και τις καθημερινές διαδηλώσεις προστέθηκαν τα εκατοντάδες κλειστά καταστήματα.

Πάνω από ογδόντα ξενοδοχεία έχουν κλείσει και περισσότερα από 400 είναι τα ακατοίκητα κτίρια στον άξονα της λεωφόρου Αμαλίας - πλατείας Αιγύπτου, όπου επεκτείνεται το σχέδιο του Re-thinkAthens. Η αξιοποίησή τους, κατά το σχέδιο, σε ένα «Θέατρο χιλίων δωματίων» θα λύσει και το πρόβλημα των καταλήψεων.

Η απόλυτη απαξίωση του κέντρου της Αθήνας έχει απαξιώσει και τους μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία, με κορυφαίο την Ακρόπολη. Μια αφιλόξενη πόλη για τους ίδιους τους κατοίκους της και περισσότερο για τους ξένους επισκέπτες είναι καταδικασμένη σε μαρασμό.

«Απλή, αλλά όχι απλοϊκή, χωρίς αρχιτεκτονικές εκκεντρικότητες, η πρόταση που κέρδισε είναι βιοκλιματική και χωρίς υπέρμετρο κόστος συντήρησης. Είναι μια πρόταση που θα αγαπήσουν οι Αθηναίοι. Πρόκειται για ένα έργο ουσίας με αναπτυξιακή προοπτική, ένα έργο που έχει τη δύναμη να λειτουργήσει ως καταλύτης» τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο, πλατάνια και ακακίες, γιακαράντες (τα δένδρα με τα μοβ άνθη που βλέπουμε στο Ζάππειο), μουριές και νεραντζιές, σιντριβάνια και πουλιά που κελαηδούν θα βλέπουμε και θα ακούμε στην Πανεπιστημίου. Εργαζόμενοι θα πηγαίνουν στη δουλειά τους με το τραμ. Στην τετράγωνη πλατεία Ομονοίας κάποιοι θα απολαμβάνουν τον καφέ τους. Οι ποδηλάτες θα κινούνται με ασφάλεια από τη λεωφόρο Αμαλίας ως την πλατεία Αιγύπτου, όπου δεν θα κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Αυτή είναι μια μικρή εικόνα του σχεδίου ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας μας. Και βέβαια ασφαλής και άνετος θα είναι ο περίπατος των πεζών.

Εάν προχωρήσουν η παρέμβαση στον Φαληρικό όρμο, η αξιοποίηση του Ελληνικού, η ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης από το Φάληρο ως το Σούνιο και η ολοκλήρωση του Λυρικού Θεάτρου στο Φάληρο από το Ιδρυμα Νιάρχου θα μπορούμε να μιλάμε για σύγχρονη και ανθρώπινη πρωτεύουσα με μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές.

Στην υλοποίηση του έργου εμπλέκονται ο ιδιωτικός τομέας, η περιφέρεια, ο δήμος, δύο υπουργεία και το Αττικό Μετρό με προοπτική να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα το 2015. Φιλόδοξο το σχέδιο, πιο φιλόδοξη όμως είναι η υλοποίησή του σε τόσο σύντομες, για τα ελληνικά δεδομένα, χρονικές προθεσμίες.

Υποθέτω ότι η συμμετοχή εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ στην παρουσίαση του σχεδίου ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας μπορεί να ερμηνευθεί ως αποδοχή και υποστήριξη του σημαντικού αυτού έργου.
gromaios@otenet.gr

http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=501035

Σχόλια