11 από τα καλύτερα εργαλεία Linux για Βιβλιογραφία



Το Βιβλιογραφικό λογισμικό (γνωστό και ως λογισμικό παραπομπής ή διαχειριστής αναφοράς) διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στον τομέα της έρευνας. Αυτός ο τύπος λογισμικού βοηθά στην οποιαδήποτε έρευνα, να δημοσιευθεί πιο γρήγορα. Οι ερευνητές συγκεντρώνουν μια τεράστια συλλογή των βιβλιογραφικών αναφορών που έχουν σχέση με τον τομέα της έρευνάς τους και θα πρέπει να αναφέρουν τις σχετικές αναφορές σε δημοσιευμένα άρθρα των περιοδικών τους.
Κατά συνέπεια, η αποτελεσματική διαχείριση των βιβλιογραφικών αναφορών είναι σημαντική γι αυτά τα άτομα, καθώς τους εξοικονομεί χρόνο για να βρουν τις απαιτούμενες αναφορές.
Βοηθά, επίσης, τους ερευνητές να οργανώσουν βιβλιογραφίες, με αναφορές μορφοποίησης για επιστημονικές εργασίες, συμβάλλει στην εισαγωγή αναφορών από ιστοσελίδες και βάσεις δεδομένων, καθώς και στη λήψη σημειώσεων επί των άρθρων.
Ένας βιβλιογραφικός διαχειριστής θα αφήσει τον χρήστη να ασχοληθεί με την τυπική ακαδημαϊκή και μη ακαδημαϊκή αναζήτηση βάσεων δεδομένων, να αποθηκεύσει την αναφορά, να σχολιάσει, να κάνει εισαγωγή / εξαγωγή των διαφόρων μορφών, και να παρουσιάσει τα δεδομένα σε τυπικές μορφές.
Το EndNote είναι μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές διαχείρισης αναφοράς.
Οι προγραμματιστές του EndNote, η Thomson Reuters, δεν έχουν αναπτύξει μια έκδοση του Linux αλλά και καμμία έκδοση που να διατίθεται βάσει μιας open source άδειας.
Ευτυχώς, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα λογισμικών ανοιχτού κώδικα που προσφέρει παρόμοιες λειτουργίες (και ακόμα περισσότερες!), που είναι διαθέσιμα για Linux.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται αποκλειστικά εδώ για το BibTeX, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά με το σύστημα προετοιμασίας εγγράφων LaTeX γλώσσας σήμανσης.
Μια κοινή παρανόηση είναι ότι τα εργαλεία βιβλιογραφίας είναι πραγματικά χρήσιμα μόνο για τους ακαδημαϊκούς.
Ωστόσο, αυτό το είδος του λογισμικού είναι ένα είδος διαχειριστή αναφορών που σας προσφέρει την δυνατότητα να συλλέγετε μεγάλες ποσότητες μεταδεδομένων.
Προκειμένου να σας παρέχουμε μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα για την ποιότητα των λογισμικών που είναι διαθέσιμα, έχουμε συντάξει έναν κατάλογο από 11 άριστα λογισμικά βιβλιογραφικής, συμπεριλαμβανομένων των ιθαγενών εφαρμογών Linux, Java εργαλεία, και Web-based προγράμματα.
Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει κάτι ενδιαφέρον εδώ και για όποιον θέλει να δημοσιεύσει την έρευνά του πιο γρήγορα.
θα τα βρείτε σχεδόν όλα, στους διαχειριστές πακέτων των διανομών σας (Κέντρο Λογισμικού, Synaptic, Yum, Yast, Software Manager, κλπ), για γρήγορη εγκατάσταση.
Επίσης είναι διαθέσιμα εκτός από Linux και για Windows, μα και OSX (ορισμένα εξ’ αυτών):

Referencer

Το Referencer είναι ένα έγγραφο διοργανωτής και διαχειριστής βιβλιογραφίας για το GNOME.
Η εφαρμογή αυτή βοηθά τους χρήστες να οργανώσουν τα έγγραφα ή τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει και να δημιουργήσουν ένα αρχείο BibTeX βιβλιογραφίας.
Το Referencer μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επεξεργασία των εγγράφων σας και τα δεδομένα βιβλιογραφίας (βιβλιοθήκη). Ωστόσο, αυτή η εφαρμογή περιλαμβάνει επίσης χρήσιμα χαρακτηριστικά εξοικονόμησης χρόνου.
Το πιο σημαντικό, μεταξύ αυτών, είναι η αυτόματη απόκτηση των βιβλιογραφικών πληροφοριών (metadata) για ορισμένους τύπους εγγράφων. Όταν προσθέτετε ένα αρχείο PDF σε ένα αρχείο βιβλιοθήκης Referencer, αυτόματα θα γίνει η αναζήτηση για τα βασικά στοιχεία αναγνώρισης όπως για τον κώδικα DOI ή για το αναγνωριστικό arXiv. Εάν ένα από αυτά τα στοιχεία βρεθεί, το Referencer θα προσπαθήσει να ανακτήσει τα μεταδεδομένα για το έγγραφο μέσω του διαδικτύου.
Το Referencer χρησιμοποιεί επίσης τη χαρτιά για την παροχή βολικών λειτουργιών, όπως το άνοιγμα της ιστοσελίδας που σχετίζεται με το αντικείμενο, ή το άνοιγμα του ίδιου του εγγράφου.
Επιπλέον, μπορείτε να επισυνάψετε ετικέτες σε έγγραφα για τους catgorise, και στη συνέχεια, μπορείτε να αναζητήστε τα έγγραφα πιο εύκολα από το φιλτράρισμα, με βάση την ετικέτα τους.
Το λογισμικό αυτό είναι ένα μεγάλο εργαλείο για τον επιστήμονα και τον ερευνητή.

RefDB

Η εφαρμογή RefDB είναι μια βάση δεδομένων αναφοράς και ένα εργαλείο βιβλιογραφίας για SGML, XML, και LaTeX / BibTeX έγγραφα.
Επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται τις βάσεις δεδομένων μέσω ενός δικτύου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη γραμμή εντολών, χρησιμοποιώντας ένα PHP με βάση το web interface, από συντάκτες κειμένου ( Emacs, Vim), και περιέχει ένα διακομιστή SRU.
Αυτό το εργαλείο είναι κατάλληλο για αυτόνομη χρήση για το σκοπό της αυτο-αρχειοθέτησης, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ένα θεσμικό αποθετήριο. Η σωστή αποθήκευση δεδομένων γίνεται σε μία από τις πολλές υποστηριζόμενες μηχανές βάση δεδομένων SQL ( MySQL, PostgreSQL και SQLite).

Bibus

Το Bibus είναι ένα λογισμικό διαχείρισης αναφοράς που έχει σχεδιαστεί για OpenOffice.org ( http://www.openoffice.org/ ) και για Microsoft Word.
Ο κύριος στόχος του είναι η δημιουργία ενός πακέτου βιβλιογραφικών πηγών ανοιχτού λογισμικού, που επιτρέπει την εύκολη μορφοποίηση των βιβλιογραφικών δεικτών στο OpenOffice.orgWriter (http://www.openoffice.org/) και το Microsoft Word. Βασίζεται σε Python και σε wxWidgets, καθιστώντας το λογισμικό ανεξάρτητο από πλατφόρμα.

Pybliographer

Το Pybliographer είναι ένα υψηλής ποιότητας εργαλείο για την εργασία με βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων.
Παρέχει ένα γενικό πλαίσιο για να χειριστείτε αυτό το είδος της βάσης δεδομένων, με μια φιλική γραφική διεπαφή. Είναι επίσης επεκτάσιμο με μια γλώσσα δέσμης ενεργειών για την προσαρμογή της εφαρμογής ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε χρήστη.
Το Pybliographer υποστηρίζει BibTeX, Medline, Ovid και Refer αρχεία.
Χρησιμοποιήστε αυτό το λογισμικό για την προβολή, επεξεργασία και αναζήτηση βιβλιογραφικών βάσεων δεδομένων, καθώς και για τη μετατροπή τους σε διάφορες μορφές, όπως HTML.
Το Yelp (μέρος του GNOME) απαιτείται, για να δείτε το εγχειρίδιο Pybliographic μέσα από το γραφικό περιβάλλον χρήστη.
Είναι ένα απλό πλαίσιο που παρέχει εύκολες στη χρήση python ταξινομήσεις και λειτουργίες.
Επομένως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πολλές διαφορετικές λειτουργίες (δημιουργία σελίδων HTML, συμφωνία βιβλιογραφικές αναζητήσεων κ.λπ.).

cb2Bib

Το cb2bib είναι ένα πρόγραμμα για να εξαγάγετε βιβλιογραφικές αναφορές από μη μορφοποιημένες και μη τυποποιημένες πηγές, όπως: ειδοποιήσεις μέσω email, περιοδικά ιστοσελίδων και πιο ενδιαφέροντα αρχεία PDF.
Αυτό το εργαλείο διαβάζει τα περιεχόμενα πρόχειρων κειμένων και τα επεξεργάζεται με βάση ένα σύνολο προκαθορισμένων προτύπων. Αν αυτή η αυτόματη ανίχνευση είναι επιτυχής, το cb2Bib μορφοποιεί τα δεδομένα του προχείρου σύμφωνα με την δομημένη σύνταξη αναφοράς BibTeX.
Το cb2Bib εργαλείο σας βοηθά ακόμα στο να γράφετε / κρατάτε σύντομες σημειώσεις που σχετίζονται με βιβλιογραφικές συλλογές. Οι σημειώσεις γράφονται με μια μινιμαλιστική σήμανση σε έναν απλό επεξεργαστή κειμένου και μπορούν να μετατραπούν σε HTML.
Το cb2Bib περιλαμβάνει ένα ενσωματωμένο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, κατάλληλο για διορθώσεις και προσθήκες. Αυτό επιτρέπει στα αρχεία σας να χειραγωγηθούν από μία συνεδρία cb2Bib.

JabRef

Η JabRef είναι μια γραφική εφαρμογή Java για επεξεργασία BibTeX (. Bib) βάσεων δεδομένων.
Η εφαρμογή δεν χρησιμοποιεί μια εσωτερική μορφή αρχείου.
Σας επιτρέπει να οργανώσετε τις καταχωρήσεις σας σε επικαλυπτόμενες λογικές ομάδες, και να περιορίσετε την άποψή σας σε μια ενιαία ομάδα ή μια τομή ή ένωση πολλών ομάδων. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις πληροφορίες εισόδου που εμφανίζονται στο κύριο παράθυρο αλλά και το είδος των πληροφοριών από οποιοδήποτε από τα τυπικά πεδία Bibtex.
Η JabRef έχει την ικανότητα να δημιουργεί αυτόματα BibTeX κλειδιά για τις καταχωρήσεις σας.
Σας επιτρέπει επίσης να συνδέεστε εύκολα σε PDF ή web πηγές για τις καταχωρήσεις των εφαρμογών σας.
Η εφαρμογή JabRef παρέχει τη λειτουργικότητα της διαλογής και της αναζήτησης, για να έχετε ανά πάσα στιγμή την επισκόπηση του περιεχομένου που διατίθεται στις βάσεις δεδομένων σας.
Σας δίνεται η δυνατότητα προσθήκης νέων καταχωρήσεων στην ήδη υπάρχουσα βάση δεδομένων σας, χωρίς να χρειάζεται να θυμάστε τις πληροφορίες που απαιτούνται.
Με την JabRef μπορείτε να εισάγετε και να εξάγετε διάφορα formats αλλά και να προσαρμόσετε την εξαγωγή των φίλτρων σας.
Μπορεί να τρέξει ως εφαρμογή γραμμής εντολών για τη μετατροπή από οποιαδήποτε μορφή εισαγωγής σε οποιαδήποτε μορφή εξαγωγής.
Η JabRef τρέχει σε όλες τις πλατφόρμες και απαιτεί Java 1.5 ή οποιαδήποτε νεότερη έκδοσή της.

TextCite

Το TextCite είναι το λογισμικό ηλεκτρονικών υπολογιστών για την οργάνωση και το σχολιασμό αναφορών κειμένου από διάφορα κείμενα (βιβλία, άρθρα ή άλλες δημοσιευμένες εργασίες) για χρήση στην παραγωγή ή ακαδημαϊκές επιστημονικές δημοσιεύσεις.
Το λογισμικό επιτρέπει στο χρήστη να οργανώσει τις δημοσιεύσεις, τους συγγραφείς και τις κατηγορίες.
Λειτουργεί με προγράμματα διαχείρισης βιβλιογραφίας, όπως Citation, EndNote, RefWorks, και BibTeX, παρέχοντας σημαντικά κείμενα και δυνατότητες διαχείρισης αναφορών / περικοπών.
Εξάγει επίσης κείμενα σε PDF και Word (RTF) μορφές.
Το TextCite είναι χρήσιμο στη σύνθεση των δημοσιεύσεων οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αναφορές σε άλλες δημοσιεύσεις. Για παράδειγμα, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, όπου οι εκδόσεις περιέχουν δεκάδες έως εκατοντάδες αναφορές στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια λογοτεχνία.

WIKINDX

Το WIKINDX είναι ένα open source σύστημα συγγραφής και διαχείρισης άρθρων.
Διαθέτει αναζήτηση αναφορών και σημειώσεων και ενσωμάτωση αυτών των αναφορών σε έναν επεξεργαστή κειμένου.
Δίνει τη δυνατότητα στον συντάκτη που χρησιμοποιεί το WYSIWYG λογισμικό να δημοσιεύει θέματα, αυτόματα μορφοποιημένα και σε επιλεγμένα στυλ.
Το Wikindx έχει κατηγοριοποιηθεί ως λογισμικό διαχείρισης αναφοράς, αλλά επίσης επιτρέπει στους χρήστες να κρατούν σημειώσεις και να γράφουν άρθρα.

Zotero

Το Zotero είναι ένα open source πρόσθετο του Firefox που βοηθάει τους χρήστες να συλλέγουν, να διαχειρίζονται, να αναφέρουν αλλά -το κυριότερο- να μοιράζονται τις πηγές της έρευνάς τους.
Το Zotero περιλαμβάνει τα καλύτερα κομμάτια των παλαιοτέρων λογισμικών διαχείρισης αναφορών (όπως το EndNote).
Ως εκ τούτου, σας προσδίδεται η ικανότητα να αποθηκεύετε τον συγγραφέα, τον τίτλο και τα πεδία δημοσίευσης και να εξάγετε τις εν λόγω πληροφορίες ως μορφοποιημένες αναφορές.
Περιλαμβάνει επίσης και τα καλύτερα μέρη των σύγχρονων λογισμικών και διαδικτυακών εφαρμογών (όπως το iTunes και del . icio.us), καθώς και την ικανότητα της αλληλεπίδρασης, της ετικέτας και της αναζήτησης με προηγμένους τρόπους.
Το Zotero είναι, ακόμα και στο πιο βασικό του επίπεδο, ένας διευθυντής παραπομπών. Έχει σχεδιαστεί για να αποθηκεύετε, να διαχειρίζεστε και να παραθέτετε βιβλιογραφικές αναφορές, όπως βιβλίων και άρθρων. Στο Zotero, καθεμία από αυτές τις αναφορές δεν συνιστά ένα στοιχείο. Κάθε αντικείμενο περιέχει διαφορετικά μεταδεδομένα, ανάλογα με το τι τύπου είναι. Τα στοιχεία μπορούν να είναι τα πάντα, από βιβλία, άρθρα, και έγγραφα έως ιστοσελίδες, έργα τέχνης, ταινίες, ηχογραφήσεις, λογαριασμοί, περιπτώσεις ή ακόμα και το καταστατικό μιας εταιρείας ή μιας πολυκατοικίας, μεταξύ πολλών άλλων.
Είναι δυνατόν να τρέξει ως ένα ξεχωριστό πρόγραμμα, χωρίς τον Firefox.

Aigaion

Η Aigaion είναι μία PHP / MySQL βάση συστήματος για τη διαχείριση της σχολιασμένη βιβλιογραφία από πολλούς χρήστες.
Επιτρέπει στον χρήστη να διατάξει δημοσιεύσεις σε μία δομή θέματος δικής του επιλογής.
Προσφέρει BibTeX και RIS δυνατότητα εισαγωγής και εξαγωγής και έχει μια διαισθητική διεπαφή χρήστη.
Η Aigaion έχει αναπτυχθεί ως μια web based εφαρμογή.
Η Aigaion είναι μία ανεξάρτητη πλατφόρμα και προσφέρει πολυ-γλωσσική υποστήριξη.

refbase

Το refbase είναι ένα web-based λογισμικό διαχείρισης ιδρυματικού αποθετηρίου και αναφορών για τη διαχείριση της επιστημονικής βιβλιογραφίας των αναφορών και των παραπομπών.
Μπορεί να εισάγει και να εξάγει αναφορές σε διάφορες μορφές (συμπεριλαμβανομένων BibTeX, Endnote, MODS XML, και OpenOffice).
Μπορεί να κάνει σχηματοποιημένες λίστες παραπομπών και να προσφέρει ισχυρή αναζήτηση, πλούσια μεταδεδομένα, και RSS.
Η εφαρμογή μπορεί να εισάγει και να εξάγει μια ποικιλία από στάνταρ βιβλιογραφικές μορφές, συμπεριλαμβανομένων των BibTeX, Endnote, RIS, ISI, MODS XML, PubMed, Medline, RefWorks, και Copac. Μπορεί να δημιουργήσει διαμορφωμένες βιβλιογραφίες και παραπομπές σε LaTeX, RTF, HTML και PDF και.
Διαθέτει επίσης προηγμένα χαρακτηριστικά αναζήτησης και μπορεί να παράγει RSS feeds από τις αναζητήσεις.
Μπορούν να προστεθούν συνδέσεις, με τη χρήση DOIs και τις διευθύνσεις URL.
Εξίσου άρτια, μπορεί και να συνδέει αρχεία.

Επίσης αν έχετε Ubuntu Unity, θα σας φανεί χρήσιμο και το Unity Academic lens. Αυτό χρησιμοποιώντας τις βάσεις δεδομένων των Pubmed (ελεύθερη και πλήρης database mainly των MEDLINE bibliographic database, Medical Literature Analysis & Retrieval System Online, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών περιοδικών που καλύπτουν ιατρική, νοσηλευτική, φαρμακευτική, οδοντιατρική, κτηνιατρική, βιολογία, βιοχημεία, μοριακή εξέλιξη, κλπ) και Google Scholar (βιβλιογραφία, άρθρα, διατριβές, βιβλία, περιλήψεις, κλπ, που δημιουργήθηκε από επαγγελματικές ενώσεις, ακαδημαϊκούς εκδότες, πανεπιστήμια, ιστοσελίδες, online αποθετήρια, κλπ).
Στην ουσία έχουμε τα δεδομένα από δυο πολύ μεγάλες και αποδέκτες πηγές.
Παρουσίαση

http://osarena.net/logismiko/applications/11-apo-ta-kalitera-ergalia-linux-gia-vivliografia.html


Σχόλια