Ελληνικές γραμματοσειρές

GREEK-BYZANTINE FONTS:

Αρχαίες
- Κριτήριο για τη κατάταξη γραμματοσειρών στις αρχαίες είναι οι περιεχόμενοι χαρακτήρες να μπορούν να αποδώσουν τους επιπλέον από τη νεοελληνική χαρακτήρες κόπα, στίγμα, σαμπί και δίγαμα.
Βυζαντινές
- Με το ίδιο κριτήριο έχουν καταταχθεί και οι βυζαντινές. Δηλαδή με τους χαρακτήρες που περιέχουν.
Πολυτονικές
- Στις πολυτονικές είναι αυτονόητο ότι ανήκουν αυτές που αποδίδουν όλα τα σημεία στίξης της καθαρεύουσας. Αρκετές από τις Αρχαίες είναι και πολυτονικές.
Σύγχρονες μονοτονικές
- Δεν έχουμε τις κλασσικές των Windows. Αυτές μπορείτε να τις βρείτε είτε στο cd εγκατάστασης είτε στη Microsoft. Εδώ θα βρείτε πολλές πρωτότυπες, μοντέρνες αλλά και περίεργες γραμματοσειρές.
Συμβολοσειρές
- Είναι κανονικές γραμματοσειρές που όταν πληκτρολογείτε, αντί για γράμματα παρουσιάζονται σύμβολα ή ολόκληρες εικόνες. Κατά τα άλλα η διαχείριση τους (χρώμα, μέγεθος, background) είναι ακριβώς όπως των άλλων γραμματοσειρών.
1. Μια ιστοσελίδα που θα βρείτε πολλά τέτοια fonts είναι η Telebit.gr. Tα έχει σε κατηγορίες για πιο εύκολη ευρετηρίαση και κάνοντας κλικ επανω σε κάποια γραμματοσειρά, την κατεβάζετε στον υπολογιστή σας:


2. Μια επίσης καλή συλλογή, θα βρείτε και στην σελίδα: Νeobyzantine.org.
Κάνοντας κλικ επάνω σε κάποια (δείγμα έχει στο δεξί μέρος), την κατεβάζετε. Αυτές θέλουν πρώτα αποσυμπίεση (με δεξί κλικ επάνω τους, έχετε την επιλογή):

Εγκατάσταση γραμματοσειρών:

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, γίνεται κάνοντας κλικ επάνω της. Υπάρχει δηλαδή, η επιλογή για εγκατάσταση της:

Εναλλακτικά, μπορειτε να τις μεταφέρετε (έχουν κατάληξη .ttf η .ΤΤF)στον κρυφό φάκελο .fonts του συστήματος σας [τους κρυφούς φακελους, τους βλέπετε πατώντας συγχρόνως τα πλήκτρα Ctrl και H (Ctrl+H)]:

Τέλος, ένα πολύ καλό εργαλειο, ώστε να ελέγχετε τις γραμματοσειρές σας, είναι το FontMatrix.

http://osarena.net/logismiko/applications/ellino-vizantines-grammatosires-fonts.html

Σχόλια