Λούκος στο Φεστιβάλ, «άνοιγμα» στην Επίδαυρο

Θέμα ημερών η ανανέωση της θητείας του στο «τιμόνι» της διοργάνωσης
Λούκος στο Φεστιβάλ, «άνοιγμα» στην Επίδαυρο



Θέμα ημερών φαίνεται πως είναι η ανανέωση της θητείας του Γιώργου Λούκου στο «τιμόνι» του Ελληνικού Φεστιβάλ, εξέλιξη  η οποία  γράφει τον επίλογο στο σχετικό «σήριαλ» που τρέχει εδώ και αρκετούς , πλέον, μήνες. Το χαριτολόγημα  του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστα Τζαβάρα  στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το ΕΚΕΒΙ σύμφωνα με το οποίο «η Δημοκρατική Αριστερά θα βγάλει τα κάστανα απ΄τη φωτιά» συνοδεύτηκε από την ανακοίνωση του κόμματος η οποία εξεδόθη επίσης στις 23 Ιανουαρίου και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η ΔΗΜΑΡ, εκτιμώντας το έργο και την παρουσία του Γιώργου Λούκου ως επικεφαλής του Φεστιβάλ Αθηνών, έχει προτείνει εδώ και τρεις μήνες την παραμονή του στη θέση αυτή με ανανέωση της θητείας του».

  Κύκλοι της ΔΗΜΑΡ σχολίαζαν στο "Βήμα" ότι με την εν λόγω ανακοίνωση το κόμμα ξεκαθαρίζει πλήρως την θέση του αναμένοντας πλέον από τον κ. Τζαβάρα ν΄ανανεώσει την θητεία του Γιώργου Λούκου. «Από την στιγμή που μας "πέταξε το γάντι" και μας προκάλεσε, του απαντούμε και περιμένουμε τη δική του κίνηση» έλεγαν χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του πάντως ο κ. Τζαβάρας επιβεβαιώνει ότι το θέμα έχει κλείσει. «Περιμένω να έρθει το χαρτί για να το υπογράψω» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Σε επικοινωνία του με το "Βήμα" ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ επιβεβαίωσε επίσης τα σχέδια για τη δημιουργία ενός διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Επίδαυρο, το οποίο θα λειτουργήσει παράλληλα με το Φεστιβάλ Αθηνών. «Στις αμέσως επόμενες ημέρες θα απευθυνθούμε μέσω επιστολών σε όλους τους σκηνοθέτες που έχουν ανεβάσει παράσταση αρχαίου δράματος στην Επίδαυρο για να ξεκινήσει μια πρώτη συζήτηση» ανέφερε συγκεκριμένα. «Στη συνέχεια αντίστοιχες επιστολές μπορούμε να απευθύνουμε και στο εξωτερικό ώστε να φτιαχτεί μια επιτροπή που να είναι διεθνής. Πιστεύω ότι αρκετό καιρό κρατήσαμε το αρχαίο δράμα σε τοπικό επίπεδο. Καιρός είναι να πάρει τις οικουμενικές διαστάσεις που του αναλογούν έτσι κι αλλιώς...»

Ο κ. Τζαβάρας πάντως δήλωσε πως το Υπουργείο δεν σκοπεύει να μειώσει τις αρμοδιότητες του καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ, οπότε το «Διεθνές θα λειτουργήσει παράλληλα με την υπόλοιπη Επίδαυρο». Τα σχέδια αυτά πάντως δεν θα υλοποιηθούν το προσεχές Καλοκαίρι αφού σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό «στόχος μας είναι με αργά και σταθερά βήματα να φτιάξουμε κάτι που θα μείνει».

Από την πλευρά του ο θεατρολόγος κ. Κώστας Γεωργουσόπουλος το όνομα του οποίου αναφέρθηκε από τον κ. Τζαβάρα, μιλώντας στο «Βήμα» επιβεβαίωσε ότι πριν από μερικούς μήνες πρότεινε στον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΑΙΘΠΑ την δημιουργία ενός διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Επίδαυρο το οποίο, κατά την άποψή του, θα πρέπει να αυτονομηθεί από το Φεστιβάλ Αθηνών. «Πιστεύω ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια διεθνής επιτροπή που γνωρίζει το είδος και το θέατρο και να επιλέγει ελληνικές και ξένες προτάσεις για παραστάσεις ειδικά σχεδιασμένες για το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου» δηλώνει συγκεκριμένα. « Μπορεί να είναι συνεργασίες ανάμεσα σε ξένους σκηνοθέτες και Ελληνες ηθοποιούς ή το αντίστροφο όπως μπορεί να είναι αμιγώς ελληνικές και ξένες. Παράλληλα, θα μπορούσε να είναι και διαγωνιστικό το Φεστιβάλ. Κάθε παραγωγή θα αναλαμβάνει το κόστος της και η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να αναλάβει τη φιλοξενία κατά τη διάρκεια των προβών και των παραστάσεων...» 
 
 http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=494544

Σχόλια