Γεννάδειος Βιβλιοθήκη: Διάλεξη για την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923

Πραγματοποιείται την Τρίτη 15 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή ελλήνων και τούρκων ιστορικών
Γεννάδειος Βιβλιοθήκη: Διάλεξη για την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923



Έχει χαρακτηριστεί η «μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών στην ιστορία». Η λύση του πολιτικού προβλήματος της Μικρασιατικής Καταστροφής με την ανταλλαγή των πληθυσμών δημιούργησε μια σειρά ανακατατάξεων σε δημογραφικό και οικονομικό επίπεδο η οποία θα συζητηθεί σε ειδική εκδήλωση την Τρίτη 15 Ιανουαρίου, στις 6.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο Cotsen Hall της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα(Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι).

Η εκδήλωση, με θέμα «The 1923 Exchange of Populations. An Ongoing Debate», πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 90 χρόνων από την υπογραφή  της Συνθήκης της Λωζάνης (1923). Οι ιστορικοί Γεώργιος Θ. Μαυροκορδάτος (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και  Ayhan Τ. Aktar (Istanbul Bilgi University) θα παρουσιάσουν τις απόψεις και των δύο πλευρών και θα αναλύσουν τα θέματα που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα και την Τουρκία με στόχο να δοθεί το έναυσμα για μια σοβαρή επιστημονική συζήτηση. Μετά το πέρας των δύο ομιλιών, θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.


Οι ομιλίες θα γίνουν στα αγγλικά και θα διανεμηθεί περίληψή τους στα ελληνικά.

Η συζήτηση εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος της Γενναδείου Βιβλιοθήκης για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=493009

Σχόλια