Επτά από τα καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της πόλεως των Αθηνών


Τον τελευταίο καιρό τα ιταλικά εστιατόρια ανοίγουν το ένα μετά το άλλο, φέρνοντας την γειτονική (και γευστικότατη) αυτή κουζίνα ακόμη πιο κοντά μας. Capanna, Fabrizio's, Malconis είναι μόλις τρία από τα ιταλικά που άνοιξαν το τελευταίο διάστημα στην καρδιά της Αθήνας, δείχνοντας πώς, μάλλον στην Ελλάδα, ναι μεν αγαπάμε τους γείτονές μας, αλλά δεν είναι αυτός ο βασικός λόγος που μας ωθεί έξω από την πόρτα ενός ιταλικού εστιατορίου.

Χωρίς να το "προσπαθεί και πολύ" η ιταλική κουζίνα μας κάνει να εκτιμήσουμε το ελαιόλαδο, τη ντομάτα, το τυρί, το κρασί και φυσικά τα ζυμαρικά και τη pizza μέσα από μια εκλεκτική απλότητα που οι Ιταλοί ξέρουν να παίζουν στα δάχτυλα. Είναι κάτι το διαφορετικό (και πολλές φορές οικονομικότερο) από τα κλασσικά ελληνικά εστιατόρια που έχουμε χορτάσει.

Το cosmo ρώτησε, δοκίμασε και προτείνει 7 από τα καλύτερα εστιατόρια που θα σε μεταφέρουν -τουλάχιστον νοητικά και γευστικά- μέχρι τα ιταλικά σοκάκια.

1. Coza Nostra, (Αγίας Θέκλας 5, Μοναστηράκι, 210331090)

Αν δεν έχεις πάει στο παρακάτω εστιατόριο αλλά έχεις δει την ταινία "Ο Νονός", σίγουρα θα μπεις αμέσως στο κλίμα. Στο στενάκι της Αγίας Θέκλας, σε ένα ιδιαίτερα δελεαστικό ντεκόρ που που αναβιώνει τις τρατορίες της Νέας Υόρκης, θα γευτείς ιδιαίτερα νόστιμα ορεκτικά και κρεατικά, αλλά και τρομερή ποικιλία σε πιάτα ζυμαρικών, παρόλο που στο τέλος ίσως καταλήξεις στην κλασική spaghetti amatriciana.



Βοnus: Το feeling και η διακόσμηση. Α, και το πιάτο linguini Amalfiana που θα σε εκπλήξει ευχάριστα.

2. DA LU (Δηληγιάννη 56, Κεφαλάρι, 210 8089988, και Λεωφ. Πεντέλης 77-79, 15233, Χαλάνδρι 2106892430)

Χαλάνδρι, Μύκονος και Κεφαλάρι: Εκεί θα βρεις τα πρώτα ιταλικά εστιατόρια που καθιέρωσαν το σέρβις των ζυμαρικών με θαλασσινά σε τηγάνια.

Η συγκεκριμένη ιταλική κουζίνα, εξειδικευμένη σε ό,τι σχετίζεται με ψάρι, θα ικανοποιήσει στο έπακρο και τους πιο απαιτητικούς (που έχουν σκοπό να πληρώσουν και κάτι παραπάνω). Spaghetti με αστακό, πένες με καραβίδες και ριζότο με μελάνι σουπιάς είναι τρία τα καλύτερα πιάτα τους, ενώ τα πρωτότυπα είδη pasta όπως spugnie, mafalde, cordelle, calamaretti, αλλά και η τεράστια ποικιλία κρασιών από όλο τον κόσμο ολοκληρώνουν το τραπέζι σου.

Bonus: Φέρνει μια γεύση από θάλασσα, ακόμη και αν απέχει αρκετά χιλιόμετρα από αυτή (εξαιρείται το κατάστημα της Μυκόνου!)

3. Gallo Nero ( Λεωφόρος Αλεξάνδρας 10, 210 8894500)

O "μαύρος κόκκορας" (όπως μεταφράζεται το όνομα του εστιατορίου), άνοιξε τις πόρτες του στο ισόγειο του ξενοδοχείου Park πριν από περίπου ένα χρόνο και ήδη έχει καθιερωθεί μεταξύ των fans της ιταλικής κουζίνας.

Τις γευστικές επιλογές επιμελείται ο Chef Gian Luca Barlucci (γνωστός από το Bandanna της Μυκόνου), ενώ η ποικιλία κρασιών από την Τοσκάνη, αλλά και οι προσιτές τιμές τους, θα σε αφήσουν ικανοποιημένο. Δες τον on-line κατάλογο και πάρε μια mini- γεύση πριν πας.

Bonus: Η "μυστική" συνταγή της ζύμης πίτσας. Πραγματικά από τις πιο γευστικές που έχω δοκιμάσει. Extra bonus οι πολύ καλές τιμές.

4. Peccati di Gola (Kύπρου 50, Γλυφάδα, 210-89.81.511)

Κόρες του φημισμένου ιταλικού ζεύγους Βιντζέντσο και Ντία Σιτζίλο, που τις δεκαετίες του '80 και του '90 έγινε (κάτι παραπάνω από) γνωστό σε Μύκονο και Αθήνα -με εστιατόρια όπως τα Dolce Vita, η Ταλίτα και η Ναόμι φαίνεται πως κληρονόμησαν το γονίδιο της μαγειρικής τέχνης. Πρόκειται για μια ζεστή, τυπική ιταλική τρατορία που μοιράζεται μαζί μας τις αμαρτίες της γεύσης (όπως αποκαλύπτει το όνομά της, Peccati di Gola).

Η pizza Crudo, pera e gorgonzola, με μοτσαρέλα, γκοργκοντζόλα, προσούτο και αχλάδι, είναι το πιάτο που θα θυμάσαι πολλές μέρες (και θα αναπολείς τις "δύσκολες ώρες" που θα νιώθεις μια έντονη λιγούρα στη δουλειά).

Βοnus: Θα φας αυθεντικά μακαρόνια al dente.

5. Capanna (Πλουτάρχου 38 και Χάρητος, Κολωνάκι, 2107241777 )

Απλές γεύσεις που δένουν αρμονικά, χωρίς γευστικές υπερβολές, αλλά και μια minimal διακόσμηση είναι τα κύρια χαρακτηριστικά στο all-day pizza n pasta εστιατόριο που άνοιξε πριν λίγους μήνες στο Κολωνάκι. Το πιάτο ραβιόλι με πατάτα και ricotta προτείνεται από τον σεφ ανεπιφύλακτα. Η αγαπημένη γεύση των Νοτίων της Ιταλίας, τα ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα, μελιτζάνα και mozzarella, αξίζουν μια δοκιμή.

Bonus: Η pizza με λιωμένη mozzarella, φρέσκια ντομάτα και salami picante, πάνω σε λεπτή ζύμη, θα ενθουσιάσει ακόμα και όσους δεν είναι και πολύ υπέρ των αλλαντικών.

6. Pecora Nera (Σεβαστουπόλεως 158, Αμπελόκηποι, 210 6914183)


Το ιταλικό bar- restaurant με την υπογραφή του ηθοποιού Φίλιππου Σοφιανού δεν προκαλεί το ενδιαφέρον μόνο με το όνομά του (Pecora Nera = μαύρο πρόβατο), αλλά και με τα γευστικά του επιτεύγματα. Συνδυάζει τη χαλαρή ατμόσφαιρα με γνήσιες ιταλιάνικες γεύσεις με μια μεγάλη ποικιλία από antipasti, αλλά και σαλάτες για όλα τα γούστα.



Βοnus: Τα πιάτα με ταλιατέλες αλλά και η la vera carbonara με πανσέτα και αυγό. Από τις πιο πετυχημένες γεύσεις.

7. Scala Vinoteca (Σίνα 50 και Αναγνωστοπούλου, Κολωνάκι, 210 3610041)


Η πρόταση αυτή προορίζεται για όσους θέλουν να συνδυάσουν τις ιταλικές γεύσεις με τόσο με άλλες, διεθνείς, όσο και με ένα ποτήρι καλό κρασί.

Τα πιάτα είναι χωρισμένα σε 4 κατηγορίες ανάλογα με την τιμή τους, ενώ η ποικιλία κρασιών είναι τόσο μεγάλη που ίσως χρειαστείς βοήθεια από τον πρόθυμο σερβιτόρο που θα σε βοηθήσει.

Bonus: Ο συνδυασμός ποικιλίας κρασιού αλλά και γεύσεων από όλον τον κόσμο, όχι μόνο ιταλικών. Αν δεν τιμήσεις λοιπόν κάποια spaghetti, προτίμησε την πατατοσαλάτα, τη σαλάτα με σύκο και τις μπρουσκέτες ταρτάρ σολωμού.

http://www.cosmo.gr/Lifestyle/exodos/Gia_fagito/epta-apo-ta-kalutera-italika-estiatoria-ths-athhnas.1574943.html

Σχόλια