Η ελληνική γλώσσα πάει Κίνα μέσω Καναδά, Κέντρο Ελληνικών Σπουδών ιδρύει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος


Κέντρο Ελληνικών Σπουδών ιδρύει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Simon Fraser University του Καναδά με στόχο να καθιερώσει το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο ως έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς για σπουδές ελληνικής ιστορίας, πολιτισμού και γλώσσας εκτός της Ελλάδας ανοίγοντας παράλληλα έναν νέο ορίζοντα για τις ελληνικές σπουδές με την επέκταση της εμβέλειας του Ελληνισμού στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο.

Κι αυτό γιατί η δωρεά του Ιδρύματος επιτρέπει στο νέο Κέντρο να προσφέρει ένα προπτυχιακό πρόγραμμα ελληνικών, βαλκανικών και μεσανατολικών σπουδών, προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα στην ελληνική Ιστορία (αρχαία, βυζαντινή και σύγχρονη), καθώς και προγράμματα ελληνικής γλώσσας, λογοτεχνίας και πολιτισμού. Σημαντικό στοιχείο της στήριξης μάλιστα στο τομέα της διδασκαλίας των Νέων Ελληνικών θα είναι η εκπαίδευση καθηγητών Νέας Ελληνικής γλώσσας για σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Βόρειας Αμερικής.

Παράλληλα θα διευρυνθούν τα υπάρχοντα προγράμματα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας για κινέζους φοιτητές, τα οποία έχουν καθιερωθεί με προηγούμενη δωρεά του Ιδρύματος. Πυρήνας τους είναι το επιτυχημένο, διαδικτυακό πρόγραμμα εκμάθησης γλωσσών «Οδυσσέας» (Odysseas Online Language Tutor), το οποίο χρησιμοποιείται ήδη σε 15 πανεπιστήμια της Κίνας και έχει αναγνωριστεί ως πρωτοποριακό για τη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας στο διαδίκτυο.

Αντίστροφα εξάλλου, το νέο Κέντρο θα εστιάσει στην περαιτέρω ανάπτυξη σχέσεων με κινεζικά ακαδημαϊκά ιδρύματα ώστε να υποστηριχθούν και να αναπτυχθούν οι ελληνικές σπουδές στην Κίνα. Στις προγραμματισμένες δραστηριότητες μάλιστα περιλαμβάνονται η ίδρυση Κινεζικής Ένωσης Ελληνικών Σπουδών και η δημιουργία διαδικτυακού ακαδημαϊκού περιοδικού για τη δημοσίευση ερευνών, με σκοπό κινέζων μελετητών στον τομέα των Ελληνικών Σπουδών

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=419303&h1=true

Σχόλια