Η σύγχρονη τέχνη πάει Κεραμεικό και Μεταξουργείο


Περισσότεροι από 250 καλλιτέχνες, ιστορικοί τέχνης και επιμελητές από όλο τον κόσμο, 30 ανεξάρτητα προγράμματα και 25 εκθέσεις στην μεγάλη διοργάνωση ReMap

Εκθέσεις και εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό που θα «καταλάβουν» την περιοχή του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου μεταμορφώνοντάς την για έξι εβδομάδες σε ένα τεράστιο χώρο σύγχρονης τέχνης εγκαινιάζονται σήμερα από το ReMap, ένα διεθνές πρόγραμμα που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια.

Η φετινή διοργάνωση, η τρίτη κατά σειρά, συγκεντρώνει περισσότερους από 250 καλλιτέχνες, ιστορικούς τέχνης και επιμελητές από όλο τον κόσμο αλλά και για την τοπική καλλιτεχνική κοινότητα, οι οποίοι συμμετέχουν στα 30 ανεξάρτητα προγράμματα και στις 25 εκθέσεις από ελληνικές και ξένες γκαλερί.

Οι εκδηλώσεις προτείνουν έτσι στους επισκέπτες μια διαφορετική περιήγηση στη γειτονιά του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου, μία σύγχρονη πολιτιστική γειτονιά στο κέντρο της Αθήνας, όπου συνυπάρχουν: Η νέα Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η Kunsthalle Athena, οι γκαλερί The Breeder και Ρεβέκκα Καμχή, o Πολιτιστικός Οργανισμός ATOPOS, το Ε.Δ.Ω, οι Frown Tails, και το XYZ Outlet. Επίσης μεγάλος αριθμός θεατρικών σκηνών όπως η νέα πειραματική σκηνή Συνεργείο και φυσικά το διεθνώς καταξιωμένο Θέατρο Άττις που βρίσκεται στην περιοχή τα τελευταία 20 χρόνια.

Όλοι αυτοί οι φορείς συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ReMap3 και συνυπάρχουν με τις υπόλοιπες εκθέσεις του, που στεγάζονται προσωρινά σε αναξιοποίητους χώρους της γειτονιάς, διαφορετικούς από τους εκθεσιακούς χώρους των μουσείων ή γκαλερί. Σε διαμερίσματα της δεκαετίας του 70, σε νεοκλασικά κτήρια, σε αυλές και σε κενά οικόπεδα ακόμη και σε μπαλκόνια.

Παράλληλα με το κεντρικό εκθεσιακό πρόγραμμα, πλήθος περφόρμανς, δημιουργικών εργαστηρίων και εκδηλώσεων θα πραγματοποιούνται σε διάφορους χώρους της περιοχής. Οι δράσεις ξεκινούν σήμερα στις 5 το απόγευμα σε διαφορετικά σημεία της περιοχής ενώ αύριο στις 6 εγκαινιάζεται το «Ντέρτι Humanism» ένα αφιέρωμα στον κινηματογράφο του παράδοξου σε επιμέλεια της Νάντιας Αργυροπούλου, στους χώρους προβολής της Ταινιοθήκης της Ελλάδας (Ιερά Οδός 48).

Στην Πλατεία Αυδή εξάλλου θα λειτουργεί ο κεντρικός χώρος πληροφοριών του ReMap3 στην αυλή μιας παλιάς κατοικίας, η οποία έχει σχεδιαστεί από το αρχιτεκτονικό γραφείο ANTONAS OFFICE.

Ο χώρος θα λειτουργεί επίσης ως «κύτταρο» εργασίας και μελέτης για κάθε ομάδα που επιθυμεί να τον χρησιμοποιήσει ενώ θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στο ίντερνετ και ένα βιβλιοπωλείο τέχνης.

Το ReMap3 τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του δήμου Αθηναίων.

Πού και Πότε
ReMap: Κεραμεικός - Μεταξουργείο. Διάρκεια από 12 Σεπτεμβρίου ως 30 Οκτωβρίου. Είσοδος Ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.remapkm.org

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=419108

Σχόλια