Mετά από 1.500 χρόνια αποκαλύφθηκε το εσωτερικό τάφου των Μάγια


Χρειάστηκαν 1.500 χρόνια για να έρθει και πάλι στο φως το εσωτερικό ενός τάφου των Μάγια στο Μεξικό. Ο τάφος ανήκει σε αξιωματούχο από την πρώιμη εποχή των Μάγια και η πρόσβαση έγινε χάρη σε μια μικροσκοπική κάμερα που πέρασαν οι αρχαιολόγοι μέσα από ένα φρέαρ.

Ο τάφος βρίσκεται στο εσωτερικό μιας πυραμίδας στο Παλένκε του Μεξικού, από τις σημαντικότερες τοποθεσίες της αυτοκρατορίας των Μάγια. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο τάφος ανήκει σε μια γυναίκα με υψηλό αξίωμα στο Παλένκε κατά τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του. Οι επιστήμονες γνώριζαν την ύπαρξη του τάφου από το 1999, όταν τον ανακάλυψαν τυχαία. Η είσοδος στο εσωτερικό του ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και έτσι οι αρχαιολόγοι επιστράτευσαν την τεχνολογία για να διεισδύσουν στο εσωτερικό του.

Η κάμερα είχε διαστάσεις 4x6 εκατοστά και βάρος μόλις 94 γραμμάρια. Οι φωτογραφίες δείχνουν τοιχογραφίες με ανθρώπινες μορφές χρωματισμένες με μαύρο χρώμα σε κόκκινο φόντο. Επίσης, από τις εικόνες οι αρχαιολόγοι «είδαν» απομεινάρια οστών στο δάπεδο του τάφου, καθώς και ίχνη από νεφρίτη και κοχύλια, κάτι που παραπέμπει σε τελετουργικά νεκρικά έθιμα της εποχής για υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Ο τάφος χρονολογείται μεταξύ 431 και 530 μ.Χ. και το εσωτερικό του δεν περιλαμβάνει σαρκοφάγο. Όπως πιθανολογούν οι αρχαιολόγοι, τα υπολείμματα του σκελετού πρέπει να βρίσκονται στο δάπεδο του τάφου.

Τα περισσότερα μνημεία της προκλασικής εποχής στο Παλένκε είναι θαμμένα κάτω από τα νεότερα και πιο εντυπωσιακά κτίσματα της κλασικής εποχής των Μάγια. Ο θάλαμος βρέθηκε σε ένα σύνολο πυραμίδων στη Νότια Ακρόπολη, όπως λέγεται αυτό το σημείο, που περιβάλλεται από ζούγκλα. Από την εύρεσή του οι αρχαιολόγοι συμπεραίνουν πως σε αυτή τη μεριά της πόλης βρίσκεται μια νεκρόπολη.

http://www.akous.gr/post.asp?uid=3804

Σχόλια