Ελληνική αρχαιότητα και μουσική


Η προβολή της ταινίας «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη (1/7, Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης), μια συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων με έργα επηρεασμένα από την ελληνική αρχαιότητα των Μπετόβεν, Νίλσεν, Δραγατάκη, Κούκου κ. α (2/7, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο) και μια ακόμη συναυλία μουσικής δωματίου με δημιουργίες εμπνευσμένες από ανάλογη θεματική (3/7, Αίθριο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Θουκυδίδου 13) πλαισιώνουν τις εργασίες του ενδιαφέροντος διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου που θα διεξαχθεί μεταξύ 1-3 Ιουλίου στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος).
Το συνέδριο διοργανώνεται από την ακαδημαϊκή ομάδα Study Group for Russian and East European Studies, το μουσικολογικό περιοδικό «Πολυφωνία» και το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής κι έχει τίτλο «Επιστρέφοντας στο παρελθόν, αναδιαμορφώνοντας το παρόν: Η πρόσληψη της ελληνικής αρχαιότητας στη μουσική από τον 19ο αιώνα ως σήμερα». Με βάση την πεποίθηση ότι το θέμα της πολυδιάστατης, αναμφίβολα, επιρροής της ελληνικής αρχαιότητας στον σύγχρονο πολιτισμό προσελκύει τα τελευταία χρόνια ακαδημαϊκό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον, το συνέδριο εξετάζει το πολυσύνθετο αυτό φαινόμενο έτσι όπως εκδηλώθηκε στην μουσική (έντεχνη και παραδοσιακή) από τον 19ο αιώνα ως σήμερα.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 55 ομιλητές (καθηγητές πανεπιστημίου, μουσικολόγοι, υποψήφιοι διδάκτορες και ανεξάρτητοι ερευνητές) από 11 ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Κίνα

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=408833&h1=true

Σχόλια