Τηλεοπτική σαπουνόπερα για τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή διχάζει τους Τούρκους

Έντονες αντιδράσεις στους συντηρητικούς κύκλους της Τουρκίας προκαλεί ένα τηλεοπτικό σίριαλ για τη ζωή του Σουλεϊμάν Α' του Μεγαλοπρεπή, του σουλτάνου ο οποίος στα μέσα του 16ου Αιώνα οδήγησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο απόγειό της. Η σειρά έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας λαϊκής σαπουνόπερας και προβάλλεται από τις 5 Ιανουαρίου. Φέρει τον τίτλο «Ο Μεγαλοπρεπής Αιώνας» και σύμφωνα με τους επικριτές της απεικονίζει τον Σουλεϊμάν ως «ανήθικο» και «ηδονιστικό».

Το τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει γίνει αποδέκτης χιλιάδων παραπόνων, τα περισσότερα εκ των οποίων εστιάζουν στις σκηνές που παρουσιάζουν έναν νέο και «λάγνο» σουλτάνο, να μεθάει πίνοντας κρασί από πολυτελείς κούπες, πάντοτε έτοιμο να παραδοθεί σε σεξουαλικές περιπτύξεις με τις γυναίκες που ζουν κλεισμένες στο χαρέμι του.

Μετά την προβολή του πρώτου επεισοδίου ακολούθησαν παράπονα για «δυτικότροπα» πρότυπα στην ενδυμασία των γυναικών στο σίριαλ και διαστρέβλωση των πραγματικών ιστορικών γεγονότων. Φήμες που ήθελαν το σενάριο να περιλαμβάνει και μία ερωτική σκηνή μεταξύ ομοφυλοφίλων διαψεύστηκαν από τους υπευθύνους του καναλιού που προβάλει τη σειρά.

«Η κριτική είναι άδικη. Πρόκειται για μία φανταστική ιστορία η οποία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και όχι για ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ. Για παράδειγμα, η εξιστόρηση της σχέσης του Σουλεϊμάν και της Χουρέμ, της αγαπημένης σκλάβας και παλλακίδας του και αργότερα συζύγου, περιλαμβάνει πολλά στοιχεία φαντασίας»

δήλωσαν οι παραγωγοί του σίριαλ απαντώντας στις αντιδράσεις.

Ωστόσο για πολλούς συντηρητικούς Τούρκους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η σειρά συνιστά προσβολή προς τους προγόνους του τουρκικού έθνους, ειδικά σε μία περίοδο που η χώρα προσπαθεί να αναβιώσει την επιρροή της στις παλαιές οθωμανικές κτήσεις στη Μέση Ανατολή. «Όλοι όσοι προσπαθούν να εξευτελίσουν τις σπουδαίες μορφές της Ιστορίας μας, παρουσιάζοντάς τις με ανακριβή τρόπο πρέπει να τιμωρηθούν. Θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

Γνωστός ως «Κανουνί» (Νομοθέτης), ο Σουλεϊμάν Α' θεωρείται στη Τουρκία σχεδόν ιερό πρόσωπο, του οποίου η διακυβέρνηση από το 1520 έως το 1566 σηματοδότησε την «χρυσή εποχή» της στρατιωτικής, πολιτικής και οικονομικής ισχύος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με εδάφη που εκτείνονταν από τη Βουδαπέστη ως τη Μέκκα και το Αλγέρι ως τη Βαγδάτη.

Παρά τις αντιδράσεις η σειρά παρουσιάζει υψηλά νούμερα τηλεθέασης

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=383333&dt=08/02/2011#ixzz1DSESFSWC

Σχόλια