Καταρρέουν οι πραγματικές αξίες των ακινήτων

Τη θέση ότι είναι απαράδεκτο τη στιγμή που καταρρέει και κατεδαφίζεται η πραγματική αξία των ακινήτων να μεθοδεύεται η αύξηση της αντικειμενικής με στόχο την υπέρμετρη φορολόγηση των πολιτών, εξέφρασε σήμερα Πέμπτη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Στ. Παραδιάς, μιλώντας στο Βήμα 99,5.

Ο κ. Παραδιάς τόνισε πως στο κέντρο της Αθήνας και σε πολλές άλλες περιοχές οι εμπορικές αξίες έχουν υποχωρήσει δραματικά και υπολείπονται σημαντικά των αντικειμενικών τιμών. «Προ ημερών ακίνητο αντικειμενικής αξίας 53.000 ευρώ στο κέντρο της Αθηνάς πωλήθηκε προς 20.000 ευρώ. Τέτοια είναι η διαφορά μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικό αξιών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επανέλαβε πως η υπερφορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας οδηγεί στην απαξίωσή της, σημειώνοντας πως πολίτες ακόμη και με ένα ακίνητο χαρακτηρίζονται δήθεν «έχοντες και κατέχοντες» και χρεώνονται με Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ενώ η περιουσία τους στερείται τόσο οποιασδήποτε αξίας, όσο και οποιουδήποτε εισοδήματος.

Ο ίδιος τόνισε πως τα κλειστά καταστήματα σε Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας και Πατησίων είναι περισσότερα από αυτά που λειτουργούν, ωστόσο οι ιδιοκτήτες τους βαρύνονται με υψηλούς φόρους παρά το γεγονός ότι τα ακίνητά τους είναι απρόσοδα. Ο ίδιος σημείωσε πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται σε διαρκή και αγαστή συνεργασία με τους καταστηματάρχες και προχωρούν σε μειώσεις μισθωμάτων, καθώς προτεραιότητα είναι να μείνουν ανοικτές οι επιχειρήσεις.

Ο κ. Παραδιάς στο πλαίσιο της χθεσινής διαβούλευσης για το φορολογικό πρότεινε στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τη θέσπιση του δικαιώματος του φορολογούμενου πολίτη που βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής να εξοφλεί τις οφειλές του από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και άλλους φόρους επί των ακινήτων, που το ύψος τους επισύρει ποινή φυλάκισης ή κάθειρξης, με μονομερή εκχώρηση ακινήτου προς το Δημόσιο, στην τιμή της εκτίμησής του από το υπουργείο με σκοπό την δια συμψηφισμού εξόφληση των οφειλών του.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=382215&dt=03/02/2011#ixzz1Csh0vbml

Σχόλια