Ελλάδα - Ισραήλ Αμυντική συνεργασία ύψους 100 εκ. ευρώ

Η αμυντική συνεργασία Ελλάδος και Ισραήλ προχωρεί πλέον με σταθερά βήματα. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ενέκρινε σήμερα την προμήθεια των συστημάτων SPICE 1000 και SPICE 2000, τα οποία προσαρμόζονται στις βόμβες που φέρουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και F-4 και ουσιαστικά τις μετατρέπουν σε αυτόνομα οπλικά συστήματα με πολύ μεγάλη ακρίβεια πλήγματος.

Το συνολικό κόστος της προμήθειας αυτής θα προσεγγίσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Η αναλογία των συστημάτων θα είναι περίπου 70% από τα SPICE 1000 και 30% από τα SPICE 2000, με τις τελικές λεπτομέρειες να καθορίζονται το προσεχές διάστημα.

Υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έλεγαν ότι το θέμα της προμήθειας του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος είχε συζητηθεί ήδη από το περασμένο καλοκαίρι όταν συναντήθηκαν στην Αθήνα οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, κκ. Γ. Παπανδρέου και Βενιαμίν Νετανιάχου.

Πολλαπλασιαστές ισχύος και «έξυπνες λύσεις»

Το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι το σύστημα αυτό, που είχε πρωτοζητηθεί από την Πολεμική Αεροπορία ήδη από το 2009, εντάσσεται στο νέο δόγμα της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για την απόκτηση «πολλαπλασιαστών ισχύος».

Στη δυσχερή οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα και με τις δαπάνες για τις Ενοπλες Δυνάμεις να μειώνονται λόγω δημοσιονομικών δυσκολιών, οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Π. Μπεγλίτης έχουν δώσει σαφή εντολή για εντοπισμό «έξυπνων λύσεων» που θα προσφέρουν συγκριτικά πλεονεκτήματα χωρίς απαραίτητα να έχουν υπέρογκο κόστος όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Η περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας θα συζητηθεί και κατά την επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στο Ισραήλ τον Μάρτιο (με πιθανότερες ημερομηνίες το διάστημα 13 - 15 Μαρτίου). Προσεχώς μάλιστα αναμένεται να ξεκινήσουν και συζητήσεις μεταξύ ελλήνων και ισραηλινών επιτελών για τον ακριβή καθορισμό των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων για το 2011.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=383267&dt=08/02/2011#ixzz1DSEsUNCY

Σχόλια