Κυβέρνηση στρατιωτικών διόρισε ο Μπουμπάρακ

Ο Ομαρ Σουλεϊμάν, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών επί 18 χρόνια και σίδηρο «δεξί χέρι» του Χόσνι Μουμπάρακ, ορκίστηκε το απόγευμα αντιπρόεδρος της χώρας από τον Αιγύπτιο ηγέτη. Πρόκειται για μια κίνηση με ιδιαίτερα συμβολική σημασία, αφού ο αντιπρόεδρος είναι ο ντε φάκτο διάδοχος του προέδρου – αυτή τη θέση άλλωστε κατείχε και ο ίδιος ο Μουμπάρακ προτού αναλάβει την εξουσία το 1981. Για αυτό και οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές έσπευσαν να την ερμηνεύσουν ως επιβεβαίωση του ότι ο 82χρονος πρόεδρος, μπροστά στην λαϊκή κατακραυγή, έχει ήδη αποφασίσει να μην συμμετέχει στις εκλογές του ερχόμενου Σεπτέμβρη, αφήνοντας τα ηνία της χώρας στον Σουλεϊμάν.

Ο 74χρονος Σουλεϊμάν είναι άλλωστε ένα από τα ισχυρότερα πρόσωπα της σύγχρονης Αιγύπτου- όντας ο «εγκέφαλος» των συστηματικών διώξεων της αντιπολίτευσης, ισλαμιστικής και μη, αλλά και επικεφαλής των μυστικών συνομιλιών με τους Παλαιστινίους και το Ισραήλ, και βέβαια έμπιστος της Ουάσιγκτον. Είναι επίσης βετεράνος των πολέμων του 1967 και του 1973, και – το κυριότερο θεωρείται πως διαθέτει την υποστήριξη της στρατιωτικής ηγεσίας. Την πρωθυπουργία θα αναλάβει μάλλον ο πρώην πτέραρχος Αχμαντ Σαφίκ, ο οποίος μέχρι χτες το πρωί ήταν υπουργός πολιτικής αεροπορίας.

Νωρίτερα, και μετά τα νέα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Κάιρο και άλλες πόλεις, ο Μουμπάρακ εξανάγκασε σε παραίτηση ολόκληρη την κυβέρνηση της Αιγύπτου, ανακοινώνοντας ότι μέσα στην ημέρα θα ορκισθεί νέα. Είχε προηγηθεί το δραματικό μεταμεσονύκτιο τηλεοπτικό διάγγελμα του δικτάτορα, με το οποίο κάλεσε να υπάρξει ηρεμία και υποσχέθηκε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ενώ οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να μη συγκεντρώνονται σε ομάδες και να τηρήσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Να σημειωθεί πως σε αρκετές από τις «καλές» γειτονιές του Καιρού αναπτύχθηκαν χτες το απόγευμα στρατιωτικές δυνάμεις, καθώς επικρατεί πανικός για μαζικές λεηλασίες κατά την διάρκεια της νύχτας.

Υπό πολιορκία το υπουργείο Εσωτερικών


Παρόλαυτα, λίγες ώρες μετά την πτώση της κυβέρνησης οι δρόμοι του Καιρού και άλλων μεγάλων πόλεων γέμισαν ξανά από κόσμο, που αψήφησε τις προειδοποιήσεις. Οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές απαιτούσαν την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ, φωνάζοντας «Φύγε, φύγε» και «Μουμπάρακ παραιτήσου», με τον στρατό να παρακολουθεί από απόσταση. Μάλιστα ένας στρατιωτικός κατέβηκε να διαμαρτυρηθεί μαζί με το συγκεντρωμένο πλήθος, το οποίο τον ανέβασε στους ώμους του αμέσως μόλις έσκισε δημοσίως μια φωτογραφία του κ. Μουμπάρακ.

Ωστόσο, σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα όταν περίπου χιλιοι Αιγύπτιοι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισέλθουν στο υπουργείο Εσωτερικών της χώρας στο κέντρο του Καιρού. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον τους, χωρίς να είναι γνωστό αν χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά η λαστιχένιες σφαίρες. Το πρακτορείο αλ- Τζαζιρα έκανε λόγο για τρεις νεκρούς και τουλάχιστον πέντε τραυματίες.

Σε επιφυλακή ο στρατός

Τα άρματα μάχης πάντως παραμένουν σε κεντρικά σημεία του Καΐρου, ενώ το κτίριο του κυβερνώντος κόμματος συνέχιζε να φλέγεται και ο κόσμος παραμένει συναθροισμένος κοντά στην πλατεία Ταχρίρ. Αποκλεισμένοι παραμένουν οι κεντρικοί δρόμοι και η πλατεία Ταχρίρ. Ο στρατός έχει αποκλείσει την πρόσβαση σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας όπως το κτίριο της αιγυπτιακής τηλεόρασης, το υπουργείο Εξωτερικών, το πρωθυπουργικό γραφείο, το κοινοβούλιο και μεγάλες πρεσβείες. Εν τω μεταξύ, παρατείνεται από σήμερα η διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις πόλεις του Καΐρου, της Αλεξάνδρειας και του Σουέζ και πλέον ισχύει από τις 16.00 έως τις 08.00 της επομένης, αντί για 18.00 με 07.00 που ίσχυε μέχρι τώρα.

Καμία ανησυχία για τους Ελληνες

Σώοι είναι όλοι οι Έλληνες στην Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσε η πρεσβεία της χώρας μας στο Κάιρο και οι περισσότεροι τουρίστες έχουν ήδη επιστρέψει στην Αθήνα. Η πρεσβεία, που έχει ζητήσει από την Αιγυπτιακή αστυνομία τη διαφύλαξη των ελληνικών ιδρυμάτων σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια, βρίσκεται ήδη σε συνεχή επαφή με τις δύο ελληνικές κοινότητες, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, την Ιερά Μονή Σινά και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Εχει επανέλθει, έστω και με κάποιες δυσκολίες, η λειτουργία των κινητών τηλεφώνων που είχαν σιγήσει χθες όλη μέρα, όμως το Internet παραμένει ανενεργό, προφανώς γιατί η αστυνομία φοβάται πως το Διαδίκτυο μπορεί να συμβάλει στην οργάνωση νέων διαδηλώσεων.

Σύγχυση για τα θύματα

Όσο για τον απολογισμό των νεκρών, η σύγχυση παραμένει: επισήμως επιβεβαιώνονται 35 νεκροί διαδηλωτές και αστυνομικοί και πάνω από 2.250 τραυματίες, εκ των οποίων οι 750 ένστολοι. Το πρακτορείο Reuters όμως, σύμφωνα με τις πηγές του, ανεβάζει τους νεκρούς σε 74, ενώ όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο ανταποκριτής του στην Αλεξάνδρεια μέτρησε περισσότερα από 20 πτώματα σε κεντρικά σημεία της αιγυπτιακής πόλης.

«Μουμπάρακ φύγε», λέει σουνίτης θρησκευτικός ηγέτης




Ξεκάθαρο μήνυμα στον Χόσνι Μουμπάρακ να εγκαταλείψει τη χώρα απηύθυνε το απόγευμα ο σουνίτης κληρικός σεΐχης Γιούσεφ αλ Καρντάουι. Οπως δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ- Τζαζίρα, μόνον η αποχώρηση του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ μπορεί να δώσει τέλος στην κρίση στην Αίγυπτο.

«Συμβουλεύω τον πρόεδρο Μουμπάρακ να φύγει, να εγκαταλείψει την Αίγυπτο (...) Η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι η αποχώρηση του Μουμπάρακ»

, δήλωσε ο αλ Καρντάουι ο οποίος ηγείται της Διεθνούς Ένωσης Μουσουλμάνων Ουλεμάδων και είναι ένας από τους πνευματικούς ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

«Μουμπάρακ φύγε, δείξε έλεος σε αυτό το λαό και φύγε προτού η καταστροφή επεκταθεί στην Αίγυπτο»

, πρόσθεσε. «Σε συμβουλεύω να διδαχθείς από τον Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι (τον πρώην πρόεδρο της Τυνησίας). Δεν επιθυμώ να κριθείς από το λαό, αλλά από ένα δικαστήριο», επεσήμανε ο αλ Καρντάουι. «Θέλω να φύγεις (...) διοικείς εδώ και 30 χρόνια», πρόσθεσε.

Από τον αιγυπτιακό λαό ζήτησε εξάλλου να "συνεχίσει την επανάστασή του", όμως προειδοποίησε "κατά των επιθέσεων εναντίον των θεσμών του κράτους". "Η επανάσταση πρέπει να γίνεται με ειρηνικά μέσα", επεσήμανε ο αλ Καρντάουι.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=381228&dt=29/01/2011#ixzz1CQQfiWqT

Σχόλια