ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΑΠΡΕΠΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Εννέα στους δέκα Έλληνες είναι διατεθειμένοι να μεταναστεύσουν για να βρουν δουλειά, σύμφωνα με έρευνα εταιρείας ανθρώπινου δυναμικού
Είναι... γλυκό το ψωμί της ξενιτιάς
Νέοι επιστήμονες εγκαταλείπουν την Ελλάδα αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ

H λέξη ανεργία τούς είναι άγνωστη. Δεν γνωρίζουν τι θα πει εργασιακή ανασφάλεια. Και βέβαια δεν αμείβονται με υπερβολικά χαμηλούς μισθούς όπως συμβαίνει στην Ελλάδα με χιλιάδες νέους επιστήμονες. Αναζήτησαν εργασία στο εξωτερικό και πήραν το ρίσκο να μεταναστεύσουν.

Τρεις Έλληνες επιστήμονες αποφάσισαν πριν από μερικά χρόνια να κάνουν το μεγάλο ταξίδι εκτός συνόρων για να εργαστούν στο εξωτερικό. Και εξηγούν στα «ΝΕΑ» ότι τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που τους κρατούν μακριά από την πατρίδα: η καλή ποιότητα ζωής, η γρήγορη επαγγελματική ανέλιξη και οι αυξημένες αποδοχές.

Ευρωπαϊκή Πύλη. Οι ευκαιρίες στο εξωτερικό άλλωστε είναι πολλές, όπως προκύπτει και από τα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Πύλης για την Επαγγελματική Κινητικότητα (ΕURΕS). Σήμερα, υπάρχουν 724.004 κενές θέσεις εργασίας. Οι περισσότερες απ΄ αυτές, στο Ηνωμένο Βασίλειο, 318.570, ενώ αρκετές είναι οι ευκαιρίες για δουλειά στη Γερμανία148.743 θέσεις- αλλά και την Ολλανδία με 66.971 κενές θέσεις. Όσο για τις ειδικότητες που είναι οι πιο περιζήτητες, οι μηχανικοί και προγραμματιστές συστημάτων, οι μηχανολόγοι μηχανικοί και γενικά προσωπικό εξειδικευμένο στον χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα.

Από την Ελλάδα πάντως, 6.094

πολίτες έχουν συμπληρώσει βιογραφικά και έχουν κάνει αίτηση αναζήτησης εργασίας μέσω της πύλης ΕURΕS.

Με... έτοιμες βαλίτσες.
Παράλληλα, έρευνα της εταιρείας ανθρωπίνου δυναμικού Μanpower δείχνει πως 9 στους 10 Έλληνες είναι διατεθειμένοι να μεταναστεύσουν για να βρουν δουλειά. Μάλιστα 4 στους 10 Έλληνες έχουν αλλάξει τόπο κατοικίας για λόγους εργασίας και απ΄ αυτούς περίπου το 31% επέλεξε το εξωτερικό. Από την ίδια έρευνα προκύπτει επίσης ότι περίπου 4 στους 10 θα μετακινηθούν στο μέλλον για διάστημα από 1 έως 3 χρόνια.


«Στην Ελβετία οι αποδοχές είναι σχεδόν εξαπλάσιες!»

Έχει εργαστεί στην Αγγλία, τις Βρυξέλλες, το Λουξεμβούργο. Αλλά ύστερα από τρία χρόνια παραμονής στη Ζυρίχη, ο 29χρονος Ιωάννης Μαμάρας θεωρεί την Ελβετία την καταλληλότερη χώρα για να ζει και να δουλεύει κάποιος. Εργάζεται στην τράπεζα UΒS και η επιστροφή στην Ελλάδα, για την ώρα, δεν του περνάει καν από το μυαλό. Τρεις είναι οι λόγοι οι οποίοι οδηγούν έναν νέο να φύγει στο εξωτερικό για να εργαστεί, τονίζει ο Ιωάννης. Τα χρήματα, η απόκτηση εμπειρίας και βέβαια επειδή δεν του αρέσει η ζωή στην Ελλάδα. «Στη δική μου περίπτωση μέτρησαν κυρίως οι δύο τελευταίοι» λέει. Σπούδασε οικονομικά στην Ελλάδα και πριν από έξι χρόνια ταξίδεψε στο Λονδίνο για μάστερ. Αυτό το ταξίδι αποτέλεσε μάλλον και την αφετηρία της καριέρας του στο εξωτερικό. «Έκανα πρακτική στις Βρυξέλλες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για ένα εξάμηνο. Στη συνέχεια, με έστειλαν για περίπου δύο χρόνια στο Λουξεμβούργο, στο Ελεγκτικό Συνέδριο».

Όλο αυτό το διάστημα επεξεργαζόταν στο μυαλό του το σχέδιο «ζωή και εργασία στην Ελβετία». «Είχα ακούσει από αρκετό κόσμο ότι εκεί οι συνθήκες εργασίας- και όχι μόνο- είναι πολύ καλές». Πριν από τρία χρό νια βρήκε τη δουλειά στην τράπεζα. Μόνο καλά λόγια έχει να πει για τη ζωή και την εργασία στη Ζυρίχη.

«Πρώτα απ΄ όλα έχει ποιότητα ζωής που δεν μπορείς να βρεις στην Ελλάδα. Το μόνο άγχος είναι η δουλειά. Όσο για τις αποδοχές, είναι περίπου πενταπλάσιες με εξαπλάσιες σε σύγκριση με αυτές στην Ελλάδα και βέβαια με σχεδόν μηδενική φορολογία».


«Στην Ελλάδα θα δούλευα σε μπαρ...»

Τρία χρόνια ζει και εργάζεται στη Σιγκαπούρη ο 27χρονος Αλέξανδρος Μαργαρίτης, που έχει κάνει σπουδές Μηχανολογίας. Δουλεύει σε μια εταιρεία που πουλάει πετρέλαιο σε ναυτιλιακές εταιρείες.

Στόχος του δεν ήταν η μετανάστευση, όπως συμβαίνει συχνά με αρκετούς νέους επιστήμονες που πιστεύουν ότι «η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της». Η παραμονή του στη Σιγκαπούρη προέκυψε όταν επισκέφθηκε τους γονείς του που μετακόμισαν εκει. «Τους επισκέφθηκα το 2007 για λίγες ημέρες, για διακοπές.

Εκείνη την περίοδο εργαζόμουν σε ένα μπαρ στην Ελλάδα». Του έγινε πρόταση από μια ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία για δουλειά. Δοκίμασε και από τότε βρίσκεται εκεί. Τα περίπου δυόμισι χρόνια που ζει στη Σιγκαπούρη εντόπισε πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με την Ελλάδα. «Ο μισθός εδώ είναι περίπου ο διπλάσιος. Αν είχα μείνει στην Ελλάδα, είναι πολύ πιθανό να δούλευα ακόμη στο μπαρ», λέει με νόημα.


«Ακολούθησα το χρήμα στην Άπω Ανατολή»

«Πώς πήρα την απόφαση να εργαστώ στο εξωτερικό; Υπάρχει μία έκφραση “follow the money” (ακολούθα τα χρήματα). Αυτό έκανα», λέει στα «ΝΕΑ» ο Στέφανος Κώνστα, ο οποίος σήμερα εργάζεται σε μία εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της διακόσμησης και συνεργάζεται με άλλες στην Κίνα.

Έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι η σύντροφός του ήταν Κινέζα και έτσι την περίοδο 2005- 2006 πήρε την απόφαση να δουλέψει εκεί. Ακολούθησαν σπουδές στη Σιγκαπούρη (ΜΒΑ στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων). Στη συνέχεια εργάστηκε στην Ιαπωνία στον τομέα των Χρηματοοικονομικών και τώρα έχει γίνει ρουτίνα για τον ίδιο το ταξίδι Θεσσαλονίκη- Κίνα.

Ήταν όμως μόνο τα παραπάνω που μέτρησαν στην απόφασή του να συνεχίσει να εργάζεται στο εξωτερικό; Ο Στέφανος απαντά: «Όταν ένα χρυσόψαρο μένει συνέχεια στη γυάλα του, θεωρεί ότι όλος ο κόσμος του είναι η γυάλα του. Όσο φεύγει κανείς, βλέπει καινούργια πράγματα. Ανοίγουν οι ορίζοντές του». Παραδέχεται ότι στην αρχή υπήρχαν δυσκολίες. «Κάθε αρχή και δύσκολη. Ειδικά ο πρώτος μήνας. Πάντα σκέφτεσαι: “Πήρα τη σωστή απόφαση;”».

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4535840

Σχόλια